Αρχική » Grid with Sidebar » Πού έζησαν πάνθηρες στην Αττική

Πού έζησαν πάνθηρες στην Αττική

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Το σημείο της Αττικής όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έδειξε σημάδια απο πάνθηρες.
 
Έζησαν ποτέ πάνθηρες στην Αττική γη; Μπορεί να φανταστεί κανείς λιοντάρια και πάνθηρες να έχουν φωλιές στα δάση του λεκανοπεδίου, μια ώρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας; Και όμως, τα κατά καιρούς σπηλαιολογικά ευρήματα από τον κρατήρα Δολίνη στην Βραυρώνα δείχνουν πως στην αρχαιότητα η συγκεκριμένη σπηλιά ήταν λημέρι για αγέλες πανθήρων.
 
Στο σπήλαιο Βραώνα έχουν βρεθεί σημάδια και απολιθώματα από πάνθηρες ενώ η πλούσια βλάστηση της περιοχής θα μπορούσε να υποστηρίξει το φαγητό μεγαλόσωμων ζώων. Η παρουσία πανθήρων ή παρόμοιων ζώων στην Αττική είναι έντονη και στην ελληνική μυθολογία. Σε αρχαία αγγεία έχουν βρεθεί ζωγραφιές που αναπαριστούν Αθηναίους να κυνηγούν λιοντάρια, ενώ ο μύθος θέλει τον Κέφαλο ως κυνηγό και την Άρτεμη ως θεά της περιοχής.
 
Η περιοχή της Λαυρεωτικής αποτέλεσε καταφύγιο άγριων ζώων μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Κυνηγοί και περιηγητές μιλάνε για αρκούδες και λύκους που έχουν φωλιές στις πλαγιές της περιοχής μέχρι το 1950. Με το πέρασμα των χρόνων, η ανεξέλεγκτη δόμηση και οι πυρκαγιές που καίνε τα δάση γύρω από το Λαύριο απομακρύνουν και τα τελευταία αποδημητικά πουλιά από το σημείο. Σήμερα, ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου παρουσιάζει μεγάλη βιοποικιλότητα παρά την αραιή του βλάστηση και τη ρύπανση της ευρύτερης περιοχής.
 
«Από τις έρευνες αποκαλύφθηκε απολιθωμένο οστεολογικό και οδοντολογικό υλικό μικρών και μεγάλων θηλαστικών, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανήκει σε πάνθηρες. Άλλα είδη που προσδιορίστηκαν είναι λιοντάρι, λύκος, βίσωνας, άλογο, αρκούδα, ελάφι, ζαρκάδι, πλατώνι, αγριόγατα, λύγκας, αλεπού, νυφίτσα, κουνάβι, αίγαγρος, λαγός, σκαντζόχοιρος, αρουραίος, ασπάλαξ, αμφίβια, ερπετά, πτηνά κλπ. Η ηλικία της απολιθωμένης πανίδας έχει χρονολογηθεί (ανάλογα με το στρώμα ευρέσεως) στα 7-25 χιλιάδες χρόνια πριν από σήμερα», αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού στην επίσημη ιστοσελίδα του για το σπήλαιο Δολίνη της Βραυρώνας.
 

SVESTONOF

https://www.ethnos.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ