Αρχική » Grid with Sidebar » Προσπαθεια για επανενταξη της πεδινης περδικας στην Καρδιτσα

Προσπαθεια για επανενταξη της πεδινης περδικας στην Καρδιτσα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών & Αγροπεριβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ προχώρησε στην χορήγηση άδειας έρευνας με σκοπό την εκτίμηση δυνατότητας επανεγκατάστασης βιώσιμου πληθυσμού Πεδινής Πέρδικας (Perdix perdix), σε περιοχές του Νομού Καρδίτσας.Πιο συγκεκριμέναη άδεια που υπογράφει  ο προιστάμενος της διεύθυνσης ο κ. Γεώργιος Σωτηρίου αναφέρει :
 
Εγκρίνουμε
 
Τη χορήγηση άδειας έρευνας με σκοπό την εκτίμηση δυνατότητας επανεγκατάστασης βιώσιμου πληθυσμού Πεδινής Πέρδικας (Perdix perdix), σε περιοχές του Νομού Καρδίτσας. Οι καταγραφές θα γίνουν σε περιοχές των Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής με τη μέθοδο σύλληψης 30 ατόμων και 10 αυγών και απελευθέρωσης στην αιτούμενη περιοχή του Ν. Καρδίτσας για τα έτη 2015 & 2016. Οι πέρδικες θα συλληφθούν με τη χρήση απόχης και τη βοήθεια απόλυτα ελεγχόμενων σκύλων δεικτών, θα τοποθετηθεί κατάλληλο δακτυλίδι και θα απελευθερωθούν άμεσα σύμφωνα με τους κανονισμούς για το χειρισμό πτηνών στην έρευνα.
 
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από ομάδα επιστημόνων σε συνεργασία με τις Κ.Ο. Μακεδονίας – Θράκης, Θεσσαλίας καθώς και τον Κυνηγητικό Σύλλογο Καρδίτσας και θα συμμετάσχουν οι κ.κ.:
 
– Περικλής Μπίρτσας – Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας Άγριας Πανίδας, ΤΕΙ Θεσσαλίας
– Χρήστος Σώκος – Δρ. Δασολόγος Θηραματολόγος (MSc)
– Δημήτρης Παπούλιας – Χειρούργος Οφθαλμίατρος, Πρόεδρος Δ.Σ. Κ.Σ. Καρδίτσας
– Συργγάνης Ευάγγελος – Αστυνόμος, Μέλος Κ.Σ. Καρδίτσας
– Βαϊόπουλος Γεώργιος – Αγρότης, Μέλος Δ.Σ. Κ.Σ. Καρδίτσας
– Κουτσιούμπας Νικόλαος – Τεχνίτης Πλακιδίων, Μέλος Κ.Σ. Καρδίτσας
– Σταμπίνας Απόστολος – Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Μέλος Κ.Σ. Καρδίτσας
 
Παρακαλείσθε όπως ενημερώνετε τις αρμόδιες τοπικές Δασικές Υπηρεσίες, για τις ημέρες, ώρες και τοποθεσίες που θα διενεργείται η σύλληψη των περδικών.
 
Η παρούσα άδεια ισχύει μέχρι 31-12-2016 και είναι ανεξάρτητη από άδειες, πιστοποιητικά κ.α. που τυχόν απαιτούνται από άλλες υπηρεσίες, στρατιωτικές αρχές κ.α.
 
Μετά το πέρας των εργασιών σας, παρακαλούμε να μας στείλετε περίληψη των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων της έρευνας σας, καθώς και ένα πλήρες αντίγραφο, μετά την ολοκλήρωση της. 

Ο κυνηγετικός σύλλογος Καρδίτσας  στην προσπάθειά που καταβάλει για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος επιθυμεί να προσλάβει για τις φιλοθηραματικές του δραστηριότητες πτυχιούχο Δασοπόνο με ημιαπασχόληση με ανάλογες αποδοχές και ασφάλιση. Οι υποψήφιοι στα τυπικά προσόντα πρέπει τουλάχιστον να είναι κυνηγοί μέλη του Συλλόγου, να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και να έχουν δίπλωμα οδήγησης. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 2441023142 καθημερινά από 9πμ – 1μμ.

SVESTONOF

Στην Ελλάδα όταν ακούμε για απελευθέρωση η σκέψη μας πάει σε εκτρεφόμενα θηράματα. Ωστόσο η σύλληψη και απελευθέρωση αγρίων ατόμων έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Σύμφωνα με έρευνες τα άγρια άτομα έχουν πενταπλάσια έως δεκαπλάσια ικανότητα επιβίωσης και αναπαραγωγής σε σύγκριση με τα εκτρεφόμενα και τα προβλήματα από νοσήματα και γενετική υποβάθμιση περιορίζονται.

Μια τέτοια προσπάθεια ξεκίνησε στη Χαλκιδική κατόπιν σύνταξης μελέτης από θηραματολόγο της ΚΟΜΑΘ, εγκρίσεως από τη Δασική Υπηρεσία και χορήγησης εξοπλισμού από το Εργαστήριο Άγριας Πανίδας του Τμήματος Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Λάρισας.
 
Τον Ιανουάριο του 2012 ξεκίνησε η δοκιμή του εξοπλισμού και η εκπαίδευση του συνεργείου σύλληψης. Το συνεργείο απαρτίζουν εθελοντές-μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Κασσάνδρας, ο θηραματολόγος και οι θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ. Πέρυσι μεταφέρθηκαν 21 πεδινές πέρδικες, οι οποίες συνελήφθηκαν στην περιοχή των Μουδανιών. Τα πτηνά αναπαράχθηκαν και συγκρότησαν τα πρώτα κοπάδια στην Κασσάνδρα μετά από 30 έτη. Η προσπάθεια συνεχίζεται και φέτος με μεγαλύτερη επιτυχία μετά την απόκτηση της σχετικής εμπειρίας.
 
Δείτε στο video που ακολουθεί την αιχμαλώτιση πεδινών περδικών για τον εμπλουτισμό στην περιοχή της Κασσάνδρας που έγινε τον Ιανουάριο του 2012
 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ