Αρχική » Grid with Sidebar » Προστιμο για την Κορωνεια

Προστιμο για την Κορωνεια

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Για τα λάθη και τις παραλείψεις που σημειώθηκαν στο μάστερ πλαν για τη διάσωση της πολύπαθης λίμνης Κορώνειας καλείται να απολογηθεί η χώρα μας στις 28 Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου και παραπέμφθηκε.

Πρόκειται για εννέα σημεία που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μη σφράγιση παράνομων γεωτρήσεων αλλά και την υλοποίηση αγροτοπεριβαλλοντικών έργων, με τα οποία θα περιοριζόταν η σπατάλη του νερού.

Η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 2011 με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παράλειψή της να προστατεύσει την Κορώνεια, για την οποία εκτιμάται ότι το πρόστιμο θα ανέλθει σε 100.000 ευρώ ημερησίως.

Τους λόγους της παραπομπής της χώρας μας παρουσίασε στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών Απόστολος Γιάντσης, με αφορμή σχετικό έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να παρουσιάσει την υπερασπιστική της γραμμή για τα έργα που ολοκληρώθηκαν ή αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στη λίμνη Κορώνεια. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να πάρει παράταση για την ολοκλήρωση των έργων προστασίας της λίμνης και να διασφαλίσει μικρότερη ποινή για τις παραλείψεις και ει δυνατόν αναστολή της επιβολής προστίμων μέχρι την υλοποίηση των έργων. Να σημειωθεί ότι σήμερα η κατάσταση της λίμνης παραμένει άσχημη, καθώς έχουν αναπτυχθεί τοξικοί μικροοργανισμοί, ενώ η στάθμη έχει πέσει δραματικά, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος – zougla.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ