Αρχική » Grid with Sidebar » Πρόβλεψη τρόμος από το Εθνικό Αστεροσκοπείο για τη φωτιά στην Αττική

Πρόβλεψη τρόμος από το Εθνικό Αστεροσκοπείο για τη φωτιά στην Αττική

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Δείτε τον χάρτη εκτίμησης των επιστημόνων με βάση το καύσιμο δυναμικό κάθε περιοχής – Στη «λίστα» περιοχές μέχρι τον Ωρωπό από τη μία πλευρά και μέχρι τη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα από την άλλη

SVESTONOF

Μέχρι τον Μαραθώνα, τη Νεά Μάκρη και σε περιοχές που εκτείνονται από τη Μαλακάσα μέχρι και τον Ωρωπό είναι πιθανόν να φτάσει η φωτιά που ξεκίνησε στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, στην Αττική, με βάση την πιλοτική εκτίμηση ερευνητών που συνεργάζονται με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Η επιχειρησιακή μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με τον ερευνητή δασικών πυρκαγιών Dr. Akli Benali του Πανεπιστημίου της Λισσαβόνας και τον Fabio Silva της Ειδικής Δύναμης της Πολιτικής Προστασίας της Πορτογαλίας, παρουσίασαν μία πιλοτική εκτίμηση για την αναμενόμενη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς που επηρεάζει πλέον ένα μεγάλο τμήμα της βόρειας Αττικής (Χάρτης). Η εκτίμηση αποτελεί προϊόν αξιολόγησης των διαθέσιμων δορυφορικών παρατηρήσεων και των επιχειρησιακών δεδομένων πρόγνωσης καιρού του ΕΑΑ – meteo.gr και αφορά την χρονική περίοδο από 06.08.2021 17:00 έως 07.08.2021 06:00.

Η πύρινη λαίλαπα ολοένα και επεκτείνεται, με τις φλόγες να πλήττουν τη μια περιοχή μετά την άλλη, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε περιούσιες και φυσικό περιβάλλον. Οι αναζωπυρώσεις και η επέκταση του μετώπου ενισχύονται από τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών, καθώς επικρατεί ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες.

Δείτε τον χάρτη της εκτίμησης των επιστημόνων, με βάση το καύσιμο δυναμικό που διαθέτει κάθε περιοχή:

Σημαντική αύξηση των επιβλαβών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα

Σημαντική αύξηση των επιπέδων των επιβλαβών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα) στα βόρεια του Λεκανοπεδίου (Αχαρνές, Λιόσια, Καματερό, Μεταμόρφωση, κα). Να κλείσουν οι κάτοικοι τα παράθυρα και πόρτες των κατοικιών τους και αν πρέπει να εξέλθουν να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ