Αρχική » Grid with Sidebar » Πρόταση να νομιμοποιηθεί η θανάτωση των αδέσποτων σκύλων

Πρόταση να νομιμοποιηθεί η θανάτωση των αδέσποτων σκύλων

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Αποτροπιασμό προκαλούν στους κύκλους των φιλόζωων οι προτάσεις του Περιφερειακού Παραρτήματος Δυτικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, καθώς, ανάμεσα σε άλλα, προτείνεται ξεκάθαρα να νομοθετηθεί η θανάτωση των αδέσποτων σκύλων που δεν υιοθετούνται, κάτι που σήμερα η νομοθεσία απαγορεύει.
 
«Εφόσον ο αριθμός των σκύλων αυξάνεται σε υπέρμετρο βαθμό και υπερβαίνει τις δυνατότητες των ανωτέρω χώρων (σημ.: κυνοκομεία ή πάρκα των δήμων) προτείνουμε να δίνεται από τη νομοθεσία η δυνατότητα να γίνεται ευθανασία σε υγιή αδέσποτα ζώα συντροφιάς, εφόσον δεν υιοθετούνται σε δεδομένο χρονικό διάστημα», αναφέρει στην πρότασή του το ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας. Κι αυτό συνοδεύεται με άλλη πρόταση που αφορά τη μη συμμετοχή των φιλοζωικών συλλόγων στις αποφάσεις για τη δολοφονία τους.
 
Ωστόσο, δεν σταματάει εδώ, καθώς σχεδόν όλες οι προτάσεις που καταθέτει, εφόσον νομοθετούνταν, θα λειτουργούσαν καταλυτικά εις βάρος των αδέσποτων ζώων.
 
Ετσι, προτείνεται η κατάργηση στην πράξη της σίτισης των αδέσποτων ζώων, με τον ορισμό από τους δήμους συγκεκριμένων σημείων όπου θα επιτρέπεται η παροχή τροφής και νερού και η απαγόρευση της σίτισης σε άλλα σημεία.
 
Μάλιστα, τα σημεία αυτά θα μπορούν να είναι «σταθερά ή εκ περιτροπής εναλλασσόμενα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος “γκετοποίησης” ο οποίος σήμερα υφίσταται με το τάισμα σε ανεξέλεγκτα σημεία», υποστηρίζει το ΓΕΩΤΕΕ.
 
Δηλαδή, στην πράξη, θα πρέπει τα αδέσποτα να γνωρίζουν πού βρίσκονται τα σημεία σίτισης που θα ορίζουν οι δήμοι και να προστρέχουν για φαγητό προφανώς στημένα στην ουρά, όπως γίνεται με τα συσσίτια των άπορων συνανθρώπων μας!
 
Επιπλέον, προτείνεται η επιβολή προστίμων για το τάισμα αδέσποτων ζώων σε σημεία πέρα από αυτά που θα ορίζουν οι δήμοι!
 
Κι άλλη φαεινή ιδέα…
 
Μία ακόμη φαεινή πρόταση αφορά τον μόνιμο εγκλεισμό των αδέσποτων ζώων στα άθλια δημοτικά κυνοκομεία με τη θέσπιση του αποκλεισμού της επαναφοράς των αδέσποτων στο φυσικό-οικείο περιβάλλον τους, έπειτα από τη στείρωση ή την περίθαλψή τους, όπως ισχύει σήμερα.
 
Τέλος, το ΓΕΩΤΕΕ προτείνει την κατάργηση της υπουργικής απόφασης βάσει της οποίας παραχωρούνται χώροι ώστε να διευκολύνεται η στείρωση αδέσποτων ζώων από εθελοντές κτηνιάτρους.
 
Την τελευταία περίοδο οι «φωνές» υπέρ της ευθανασίας των αδέσποτων ζώων πληθαίνουν. Πριν από έναν χρόνο ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Πέτρος Ινιωτάκης, είχε ζητήσει την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται η ευθανασία των αδέσποτων.
 
Σε ανάλογη δήλωση είχε προβεί τον Οκτώβριο του 2016 και ο δήμαρχος Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης, ενώ εξαγωγή ή θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται είχε ζητήσει πρόσφατα και ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης.
 
Ωστόσο, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, που χειρίζεται το νομοσχέδιο για τα ζώα το οποίο αναμένεται εδώ και καιρό να βγει σε διαβούλευση, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.»  πως είναι «ανυπόστατη φαντασίωση ότι θα προχωρούσαμε σε ευθανασίες ζώων». Ιδωμεν…
 

 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ