Αρχική » Grid with Sidebar » Πως να καθαριζουμε το οπλο

Πως να καθαριζουμε το οπλο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

καραμπίνα

SVESTONOF

 

Σε όλα σχεδόν τα πράγματα στη ζωή μας, ισχύει το αξίωμα του «τίποτα δεν έχεις, αν ό,τι έχεις δεν το περιποιείσαι». Ένας σωστός κυνηγός, επιστρέφοντας από το κυνήγι, πρέπει να ασχολείται πρώτα με τον πιστό του σύντροφο το σκυλί του και ακολούθως, με το μηχανικό σύντροφό του, το όπλο του. Κατόπιν, αφού τελειώσει με αυτούς τους δύο, να ασχοληθεί με τον εαυτό του και τα υπόλοιπα πράγματά του. Ο καθαρισμός λοιπόν του όπλου, είναι μία σημαντική και άμεσα εργασία που πρέπει να εκτελεστεί επιστρέφοντας από το κυνήγι. Ίσως σπεύσουν μερικοί εξυπνάκηδες να δηλώσουν «τα σίδερα δεν έχουν ανάγκη και σήμερα μάλιστα που τα όπλα έχουν ανοξείδωτα μέταλλα, μπορούν να μείνουν μήνες ακαθάριστα». Τραγικό λάθος!

 «Αν το αφήσουμε θα μας αφήσει»

Επιτέλους, πρέπει να μάθουν –ειδικά οι νέοι κυνηγοί- ότι όχι μόνο τα όπλα πρέπει να είναι πάντοτε σε καλή κατάσταση και εμφάνιση ώστε να μη χάνουν από την εμπορική τους αξία, αλλά προπαντός, πρέπει να λειτουργούν άψογα και τα εξαρτήματά τους να είναι σε άριστη κατάσταση. Τότε μόνο θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας αφήσουν στο κυνήγι από κάποια ξαφνική βλάβη και δεν θα καταντήσουν επικίνδυνα για εμάς και τους άλλους. Πολλές φορές έχει τύχει να εγκαταλείψει στο κυνήγι κάποιον επιπόλαιο η καραμπίνα του, επειδή μέσα από το μηχανισμό μόνο εγώ έλειπα! Έχω δει κλείστρο καραμπίνας να κατεβαίνει σε «αργή κίνηση-υδραυλικά» με πνιγμένους τους οδηγούς του από τα κατάλοιπα της καύσης, ενώ με την υγρασία τα παλιά λάδια έχουν σχηματίσει λάσπη.

Πρέπει να ξέρουμε ότι όλα τα προϊόντα της καύσης επικαθήμενα πάνω στα τοιχώματα της κάννης, με την επίδραση της υγρασίας που πάντα καιροφυλαχτεί, σχηματίζουν ενώσεις πολύ οξειδωτικές. Αυτές προσβάλλουν το χάλυβα ειδικά όταν δεν είναι ανοξείδωτος ή δεν είναι επιχρωμιωμένος και σχηματίζουν αρχικά κηλίδες επί των τοιχωμάτων του εσωτερικού της κάννης και μετέπειτα, διαβρώσεις με τη μορφή στιγμάτων το λεγόμενο «πίτινγκ» των Άγγλων. Αυτό, μπορεί επίσης να προέλθει και από το σχηματισμό επιμολυβδώσεων, όταν η βυσμάτωση δεν διαθέτει πτερύγια με κυάθιο για τα σκάγια ή όταν η ποιότητα του πλαστικού είναι κακή με χαμηλό σημείο τήξης, οπότε, με την υψηλή θερμοκρασία και την πίεση, αφήνει στα τοιχώματα κολλημένα πλαστικά κατάλοιπα. Αυτά, συναντώνται συνήθως αμέσως μετά τη θαλάμη και μερικές φορές μπροστά στην περιοχή του τσοκαρίσματος. Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

 Ανεξαρτήτως τύπου

Το όπλο, σε όποιο τύπο και αν ανήκει, δηλαδή πλαγιόκαννο, σούπερ-ποζέ, καραμπίνα, θα πρέπει απαραιτήτως να λύνεται στα βασικά του μέρη. Εάν λοιπόν είναι δίκαννο, θα αποτελείται από τρία βασικά μέρη κάννες-πάπια και βάση με το κοντάκι. Εξαίρεση αποτελούν τα Darne, τα Charlin και τα παρόμοιά τους που αποτελούνται από δύο μέρη, κάννες και πάπια με βάση και κοντάκι μαζί. Εάν πρόκειται για καραμπίνες επαναληπτικές ή αυτογεμή, λύνονται στα τρία βασικά τους μέρη αλλά αν ο κάτοχός τους είναι γνώστης και έμπειρος μπορεί να προχωρήσει στο λύσιμο του κλείστρου και το βγάλσιμο της σκανδαλοθήκης από τη βάση του όπλου.

 Υλικά 

Για τον καθαρισμό χρειάζονται τα εξής:

1.    Μια βέργα καλή ποιότητος ξύλινη ή από αλουμίνιο, λυόμενη τριών τεμαχίων (διαθέτουν οι εταιρίες Kleen, Bore, ME.CA., Napier αλλά και καλές ελληνικής κατασκευής.

2.    Μεταλλική ελικοειδή βούρτσα από φωσφορούχο ορείχαλκο και όχι σιδήρου η οποία πρέπει να αποφεύγεται.

3.    Μεταλλική βούρτσα από λεπτές συρμάτινες ίνες επίσης φωσφορούχου ορείχαλκου (διαθέτει Kleen, Bore, Napier κ.ά.).

4.    Μία κεφαλή υποδοχής υφάσματος που συνήθως συνοδεύει τη βέργα καθαρισμού.

5.    Μία μάλλινη βούρτσα για την τελική λίπανση της κάννης, η οποία είναι προτιμότερη από τη συνθετική τριχίνη.

6.    Ένα λιπαντικό σε σπρέι, αρίστης ποιότητας, με διπλή λειτουργία λίπανσης και καθαρισμού (όπως το G96, το REM-OIL, το SUPER LUBE, το BREAK FREE, το LEGIA BROWNING κ.ά.).

7.    Ένα υγρό απομολυβδωτικό για τις δύσκολες περιπτώσεις όπως θα δούμε παρακάτω (τα καλύτερα είναι το Ν. 10 της KLEEN BORE, το Ν.9 της HOPPE’S και το NITRO SOLVENT της BREAK FREE).

8.    Ένα λιπαντικό αντιοξειδωτικό μακράς διαρκείας, ιδανικό για τη νεκρή περίοδο του κυνηγίου. Ένα από τα καλύτερα είναι το RUST GUARDIT, καθώς επίσης τα λάδια που περιέχουν TEFLON, όπως το REM-OIL, το CLP της BREAK FREE μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

9.    Τετράγωνα πανάκια βαμβακερά που υπάρχουν έτοιμα ή τα κόβουμε μόνοι μας από ύφασμα λευκό βαμβακερό σε διαστάσεις 10×15 εκατοστά.

10.    Αλοιφή λιπάνσεως ή γράσο ειδικό για όπλα αρίστης ποιότητας, που να μην παγώνει στις χαμηλές θερμοκρασίες, για τη λίπανση συγκεκριμένων σημείων τριβής του όπλου, όπως θα δούμε παρακάτω (τέτοια είναι της Outers το Grease Rifle, το Lithium Grease της CRC κ.ά.).

 Το όπλο είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο μας στο κυνήγι. Αν λοιπόν θέλουμε να αποδώσει, θα πρέπει να το φροντίζουμε.

Ξεκινάμε λοιπόν, από την κάννη του όπλου. Ψεκάζουμε με σπρέι λάδι καθάρσεως από τις θαλάμες (πίσω) μπρος τα τσοκ (μπροστά), καλύπτοντας το στόμιο της κάννης με ένα πανάκι για να μην πεταχτεί έξω και λερώσει. Αφήνουμε να μείνει η κάννη με το λάδι για 15 λεπτά και σε αυτό το χρονικό διάστημα της αναμονής πιάνουμε τη βάση του όπλου.

 Για δίκαννο

Εάν πρόκειται για δίκαννο (πλαγιόκαννο ή σούπερποζέ), ψεκάζουμε με το λάφι καθάρσεως τον καθρέπτη από όπου βγαίνουν οι δύο επικρουστήρες και τις υποδοχές των κλειδιών στο κάτω μέρος. Με ένα πανάκι καθαρίζουμε όλα αυτά τα σημεία με ιδιαίτερη επιμονή στους δακτύλιους από τα κατάλοιπα της καύσης γύρω από τις οπές των επικρουστήρων. Στα δύσκολα σημεία χρησιμοποιούμε μία οδοντόβουρτσα με σκληρή τρίχα που αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη. Αφού τελειώσουμε με το καθάρισμα στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό μέρος της βάσης, αλείφουμε με λίγη αλοιφή λιπάνσεως ή ειδικό γράσο τα σημεία τριβής που είναι οι υποδοχές των κλειδιών, το συρτάρι, ο πίρος ή οι διακεκομμένοι πίροι, οπλιστήρας και οι οδηγοί εξολκέων.

 Για καραμπίνα

 Αν πρόκειται για καραμπίνα, καθαρίζουμε το σύστημα λειτουργίας της, απομακρύνοντας όλες τις βρωμιές και τα βλαβερά κατάλοιπα από τα δακτυλίδια, τα πιστόνια, τη βαλβίδα, το ελατήριο, που βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος και μπροστά από την αποθήκη φυσιγγίων. Κατόπιν, βγάζοντας το μοχλό όπλισης, σύρουμε έξω από την κάσα το κλείστρο και λύνοντάς το, το καθαρίζεται προσεκτικά, όπως επίσης και τους οδηγούς επάνω στους οποίους κινείται μέσα στην κάσα. Όπως βλέπουμε, η καραμπίνα όποιο σύστημα λειτουργίας και αν διαθέτει είναι πιο χρονοβόρα και θέλει σχολαστικότητα για να αποφύγουμε τις εμπλοκές. Χρήσιμο είναι επίσης, με ένα πιροβγάλτη που πρέπει να έχουμε αφού διαθέτουμε καραμπίνα, να βγάλουμε τον πίρο ή τους πίρους που συγκρατούν το όλο σύστημα της σκανδάλης μέσα στην κάσα. Έχοντας στην παλάμη μας το μηχανισμό της σκανδάλης, καθαρίζουμε όλα του τα εξαρτήματα με την οδοντόβουρτσα. 

 Για όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε πάντα και το ειδικό βιβλιαράκι του κατασκευαστή που συνοδεύει το όπλο. Αν το αγοράσαμε μεταχειρισμένο, φροντίζουμε από κάποιο κατάστημα που θα διαθέτει, να προμηθευτούμε ένα. Πρέπει να σημειωθεί, ότι το σύστημα λειτουργίας στις καραμπίνες μετά τον καθαρισμό δεν λιπαίνεται, άρα πρέπει τα εξαρτήματα να είναι καθαρά και στεγνά. Ελαφρά, μπορούμε να λιπαίνουμε μόνο τα εξαρτήματα του κλείστρου και της σκανδάλης, καθώς και τους οδηγούς πάνω στους οποίους κινείται το κλείστρο.

 Εσωτερικά ή εξωτερικά τσοκ

 Επανερχόμαστε στην κάννη ή στις κάννες αν έχουμε δίκαννο, αφού πέρασε το δεκαπεντάλεπτο, που είναι το ελάχιστον για να μαλακώσουν τα κατάλοιπα. Βιδώνουμε στο άκρο της βέργας τη μεταλλική με λεπτές συρμάτινες ίνες από φωσφορούχο ορείχαλκο βούρτσα και περνάμε αρκετές φορές παλινδρομικά την κάννη –χωρίς να τη συστρέφουμε- από το πίσω μέρος πάντα (από τη θαλάμη) προς τα μπροστά (προς το στόμιο).

 Εάν η κάννη διαθέτει εναλλασσόμενα τσοκ οποιουδήποτε είδους, δηλαδή εσωτερικά ή εξωτερικά τσοκάκια κ.λ.π., δεν το ξεβιδώνουμε για να καθαριστούν και αυτά σε αυτό το στάδιο. Κατόπιν, βγάζουμε τη βούρτσα και βιδώνουμε την υποδοχή υφάσματος. Αρχίζουμε να περνάμε την κάννη με στεγνά πανάκια μέχρι να βγει το τελευταίο καθαρό. Τότε, ελέγχουμε στο φως παρατηρώντας σχολαστικά το εσωτερικό της κάννης. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ο ειδικός φακός για την επιθεώρηση κάννης «the bore inspector» της KLEEN BORE, ο οποίος βοηθάει στον πλήρη έλεγχο του εσωτερικού της. Εάν παρατηρήσουμε μολυβδώσεις που επιμένουν ή άλλα κατάλοιπα (πλαστικό κ.λπ.), περνάμε σε ένα άλλο σημαντικό στάδιο.

 Βάζουμε ένα πανάκι καθαρό στην υποδοχή της βέργας, το βουτάμε μέσα στο απομολυβδωτικό υγρό που διατίθεται σε μπουκαλάκια γυάλινα και όχι σπρέι. Αφού ποτίσει το πανάκι καλά, περνάμε την κάννη τρεις-τέσσερις φορές και την αφήνουμε το λιγότερο για 10 με 15 λεπτά ώστε να ενεργήσει το υγρό.

 Ακολούθως, βιδώνουμε στη βέργα τη μεταλλική ελικοειδή βούρτσα από φωσφορούχο ορείχαλκο, τη βουτάμε μέσα στο απομολυβδωτικό και περνάμε παλινδρομικά την κάννη αρκετές φορές. Μετά, με ένα καθαρό πανάκι, περνάμε την κάννη μέχρι να στεγνώσει και την ελέγχουμε στο φως. Αν υπάρχουν σκιές ή στίγματα που επιμένουν, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μία φορά ακόμη. Αν πάλι δεν γίνει τίποτα, τότε, η κάννη πάει στον οπλουργό. Αφού τελειώσουμε με τον καθαρισμό, βιδώνουμε στη βέργα τη μάλλινη βούρτσα και αφού την ψεκάσουμε με το σπρέι λιπάνσεως, περνάμε την κάννη τρεις με τέσσερις φορές. Εάν όμως το όπλο πρόκειται να μείνει για μήνες χωρίς να χρησιμοποιηθεί, τότε, το περνάμε με το Rust Guardit το αντιοξειδωτικό ή με λάδι που περιέχει Teflon. Επίσης, με το ίδιο περνάμε και όλες τις εξωτερικές μεταλλικές επιφάνειες του όπλου, φροντίζοντας να μην ποτίζονται τα ξύλα του.

 Όμως προσοχή! Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε κάποια στιγμή το όπλο, πρέπει να περάσουμε την κάννη του όπλου με ένα πανάκι για να αφαιρεθεί το λάδι από το εσωτερικό της. Τα ξύλινα μέρη του όπλου αν έχουν φινίρισμα λινελαίου, τα τρίβουμε δυνατά (μέχρι να θερμανθεί το χέρι μας) με μαλακό ύφασμα και με τα δάχτυλα. Εάν όμως έχουν φινίρισμα βερνικιού εποξικού ή πολυεστερικού, θέλουν απλά ένα πέρασμα με γυαλιστικό επίπλων,. Καλό είναι μάλιστα, στο κυνήγι να έχουμε μαζί μας ένα τέτοιο ύφασμα (εμποτισμένο), ή καλύτερα ένα ειδικό πανί σαν αυτό που έχει η Kleen Bore και είναι εμποτισμένο με σιλικόνη για να περάσουμε το όπλο στο τέλος πριν το βάλουμε στη θήκη για να φύγουμε.

 Ο ύπουλος εχθρός

 Πρέπει να ξέρουμε ότι δεν πρέπει στο σπίτι να αφήνουμε το όπλο μας μέσα στη θήκη, είτε δερμάτινη είναι, είτε είναι από ύφασμα ή συνθετικό υλικό. Όλες αυτές απορροφούν λίγο ή πολλή υγρασία την οποία δύσκολα αποβάλλουν. Αρκεί να γνωρίζετε ότι τα βαμβακερά υφάσματα στο εμπόριο περιέχουν 9% υγρασία και τα μάλλινα 18%. Τα όπλα πρέπει να τοποθετούνται σε ειδική οπλοθήκη-έπιπλο ή σε κάποια ντουλάπα με κλειδαριά, μακριά από παιδιά και άσχετους. Τα τελευταία χρόνια, έχουν κυκλοφορήσει στο εξωτερικό, ειδικά χρηματοκιβώτια για όπλα, υψηλής ασφάλειας, με εξωτερική επένδυση που μοιάζει με έπιπλο. Ήδη έχουν έλθει σε ποικιλία τιμών, μεγεθών, σχεδίων και στην Ελλάδα, γιατί καλά όπλα πολλοί διαθέτουν, αλλά οι διαρρήκτες καιροφυλακτούν. Χρήσιμο επίσης είναι, να έχουμε κλειδαριές ασφάλειας που μπαίνουν στη σκανδάλη του όπλου, όπως οι γνωστές Master Block. 

 Μην ξεχνάτε: ποτέ το όπλο μετά από βροχή στο κυνήγι δεν μπαίνει στη θήκη. Το αφήνουμε να στεγνώσει τελείως ή το στεγνώνουμε με χαρτοβάμβακα και αφού το σκουπίσουμε με το πανάκι της σιλικόνης, το βάζουμε στη θήκη. Μετά, στο σπίτι, θα ακολουθήσει ο περαιτέρω λεπτομερής καθαρισμός του, γιατί το νερό είναι ένας ύπουλος εχθρός για το όπλο και εισχωρεί στα πιο απρόσιτα σημεία του μηχανισμού.

Του Μπάμπη Αιγινήτη. Αναδημοσίευση από το site της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ