Αρχική » Grid with Sidebar » ΡΟΔΟΣ : Σε εξέλιξη η εκπόνηση της μελέτης για τα ελάφια

ΡΟΔΟΣ : Σε εξέλιξη η εκπόνηση της μελέτης για τα ελάφια

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Σε επιτόπια καταγραφή της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο νησί μας αναφορικά με τα ελάφια, προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες τα μέλη της επιστημονικής ομάδας που συστάθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης που αφορά την προστασία του είδους στη Ρόδο.

SVESTONOF

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, επιστήμονες και ειδικοί της ομάδας επισκέφθηκαν κάθε εμπλεκόμενο σε περιφέρεια, δήμο και άλλους φορείς και συζήτησαν μαζί τους το φαινόμενο του υπερπληθυσμού των ελαφιών Dama dama και τις επιπτώσεις που προκαλούνται από αυτή την κατάσταση.

Η συζήτηση περιστράφηκε τόσο γύρω από τα τροχαία ατυχήματα που προκαλούνται από τα ελάφια με θύματα τα ίδια όταν τα κοπάδια τους περνούν κεντρικούς και αγροτικούς δρόμους αναζητώντας τροφή και νερό όσο και γύρω από τις ζημιές που προξενούν στις διάφορες καλλιέργειες και οι οποίες δε αποζημιώνονται.

Όπως τόνισαν οι αρμόδιοι της περιοχής μας, η κατάσταση αυτή μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται καθώς οι πληθυσμοί έχουν αυξηθεί υπερβολικά, βάζοντας σε κίνδυνο και τη ζωή των διερχόμενων οδηγών που οι περισσότεροι ανυποψίαστοι αναπτύσσουν και υπερβολικές ταχύτητες.

Οι ειδικοί επισκέφθηκαν όμως και τις περιοχές του νησιού όπου κυρίως εντοπίζεται το πρόβλημα και ειδικά την κεντρική και νότια Ρόδο, στις κοινότητες της οποίας υπάρχουν οι πληθυσμοί των ελαφιών και οι περισσότερες καλλιέργειες. Εκεί τα ελάφια εντοπίζονται ακόμα και στις αυλές των σπιτιών όπως δήλωσαν οι κάτοικοι, που εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση.

Μάλιστα εισέπραξαν την έντονη αντίδρασή αγροτών και καλλιεργητών, ενώ είδαν και οι ίδιοι στην πράξη τη δράση των ελαφιών, διαπιστώνοντας όλα όσα περιέγραψαν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.

Οι επαφές των ειδικών ολοκληρώθηκαν και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά θα ακολουθήσει η σύνταξη του πορίσματός τους, το οποίο θα σταλεί στις αρμόδιες τοπικές αρχές για ενημέρωση το Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι η διεύθυνση Δασών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το έτος 2020 έλαβε γνώση για 59 τροχαία ατυχήματα που είχαν ως αποτέλεσμα 56 θανατώσεις πλατωνιών και 3 τραυματισμούς. Το έτος 2019 σημειώθηκαν 45 τροχαία ατυχήματα με αποτέλεσμα 40 θανατώσεις και το 2018 σημειώθηκαν 63 τροχαία ατυχήματα με 42 θανατώσεις ελαφιών.

Επίσης από τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας προκύπτει ότι το έτος 2020 σημειώθηκαν 6 θάνατοι πλατωνιών λόγω εγκλωβισμού τους σε δίχτυα, το 2019 σημειώθηκαν 10 θάνατοι και το 2018 καταγράφηκαν 4 θάνατοι.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Μαΐου υπεγράφη η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης με τον τίτλο «Σχέδιο δράσης για την προστασία του είδους Dama dama –πλατώνι της νήσου Ρόδου» ανάμεσα στη διεύθυνση Δασών και τη μελετητική εταιρεία Η. Αποστολίδης –Ν. Πάγκας και ΣΙΑ ΕΕ με τον διακριτικό τίτλο «ΥΛΗ –Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» τον ανάδοχο δηλαδή του έργου που προέκυψε μέσα από τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία.

Τον διαγωνισμό προκήρυξε η διεύθυνση Δασών, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 24.000 ευρώ περίπου και η δαπάνη για τη μελέτη θα καλυφθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ο ανάδοχος θα πρέπει να την έχει ολοκληρώσει μέσα σε διάστημα έξι μηνών, αν και ίσως να υπάρξει μία μικρή παράταση λόγω της έρευνας και της επίσκεψης που έγινε στις περιοχές όπου εντοπίζονται οι πληθυσμοί των ελαφιών και το πρόβλημα.

Η μελέτη χωρίζεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα εξεταστούν η υφιστάμενη κατάσταση και οι βασικές παράμετροι του είδους. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση των υφιστάμενων μέτρων προστασίας και θα διατυπωθούν οι στόχοι του προτεινόμενου σχεδίου προστασίας.

Στη δεύτερη φάση θα διατυπωθούν τα προτεινόμενα μέτρα και θα συνταχθεί ο ενδεικτικός προϋπολογισμός των προτεινόμενων μέτρων.

Στη σύμβαση που υπεγράφη αναφέρονται και τα εξής:
Σκοπός της προτεινόμενης μελέτης είναι: α) η αξιολόγηση του καθεστώτος προστασίας του είδους Πλατώνι Ρόδου (Dama dama) και β) η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας και διαχείρισης του είδους, γεγονός που θα επιδράσει δευτερογενώς στις θανατώσεις του από τροχοφόρα και στις ζημιές που τυχόν προκαλεί σε αγροτικές καλλιέργειες.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται με την εφαρμογή των μέτρων που θα προτείνει η μελέτη, να σταματήσουν οι απώλειες του είδους, ώστε να σταθεροποιηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα ο πληθυσμός του αλλά και να επιλυθεί το ως άνω πρόβλημα που προκαλείται στις καλλιέργειες και στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

Περιεχόμενο της μελέτης κατά το πρώτο στάδιο θα είναι η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων τα οποία κατά το δεύτερο στάδιο θα τεκμηριώνουν και θα καταλήγουν σε ένα συνεκτικό, αποτελεσματικό αλλά και ρεαλιστικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία του είδους.

Ειδικότερα, για την καταγραφή των δεδομένων της μελέτης απαιτείται:
✓ Ο εντοπισμός σε όλο το νησί των σημείων που προκαλούνται ατυχήματα μέχρι σήμερα, ή είναι επικίνδυνα περάσματα για το είδος.

✓ Η καταγραφή των περιοχών, αλλά και το μέγεθος των ζημιών που προκαλεί το είδος στις γεωργικές καλλιέργειες.

✓ Ο εντοπισμός των περιοχών που χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή του είδους.

✓ Η καταγραφή των ημερήσιων διαδρομών και συνηθειών του είδους για τον εντοπισμό των κρίσιμων στοιχείων για την ασφάλεια του.

Για τη σύνταξη της μελέτης επίσης, θα χρησιμοποιηθούν:

Όλη η υφιστάμενη βιβλιογραφία που αναφέρεται στο Πλατώνι (Dama dama).

✓ Η εξέταση και αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων σήμερα μέτρων με σκοπό τη βαθμολόγησή τους στην προστασία.

✓ Η καταγραφή της νομοθεσίας και όλων των αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τη διαβίωση του είδους.

✓ όλα τα στοιχεία που θα ληφθούν από το πεδίο, συνυπολογίζοντας και τη γνώμη των κατοίκων των περιοχών αλλά και υπαλλήλων της Δασικής Υπηρεσίας σχετικά με τις συνθήκες όπου διαβιεί το είδος.

✓ όποιο άλλο στοιχείο θεωρεί ο ανάδοχος μελετητής πως συμβάλλει στην άρτια σύνταξη της μελέτης.

Σκοπός και στόχος του Σχεδίου Προστασίας του είδους, ως αποτέλεσμα των προτάσεων της Μελέτης είναι:
✓ Η σταθεροποίηση ή και η αναστροφή μίας πτωτικής πληθυσμιακής τάσης καθώς και η μείωση του κινδύνου απώλειας ατόμων του είδους

✓ Η προστασία και διατήρηση του είδους μέσω ρυθμιστικών διατάξεων και αποφάσεων

✓ Βελτίωση της διαβίωσης του είδους με έργα

✓ Η βελτίωση της διαβίωσης του είδους με έργα που θα αυξήσουν την προστασία του, θα διευκολύνουν την απόκρυψή του και την δυνατότητα εύρεσης τροφής

✓ Η καλύτερη προστασία του είδους μέσω ρυθμιστικών διατάξεων και αποφάσεων που θα κάνουν αποτελεσματικότερο και τακτικότερο τον έλεγχο τυχόν παραβάσεων, θα διασφαλίζουν το είδος από τους κινδύνους που διατρέχει.

✓ Η οργάνωση ενός απλού και συστηματικού τρόπου παρακολούθησης του είδους, ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα τα μέτρα διαχείρισης, που θα απαιτούνται σε κάθε περίπτωση

✓ Ο καθορισμός των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, για την υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων, με βάση τις αρμοδιότητες της κάθε Υπηρεσίας.

Πηγή :https://www.rodiaki.gr/


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ