Αρχική » Grid with Sidebar » Ρουμανία : Μειώνεται ο πληθυσμός αρκούδων και λύκων μετά από επιθέσεις σε ανθρώπους

Ρουμανία : Μειώνεται ο πληθυσμός αρκούδων και λύκων μετά από επιθέσεις σε ανθρώπους

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Μπορεί στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας η λέξη διαχείριση να είναι ταμπού ή ακόμα και άγνωστη για το αρμόδιο υπουργείο και τις υπηρεσίες του, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες !!! Οι Ρουμανικές αρχές μέσω της Υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας G. Gavrileskou δήλωσαν ότι η χώρα θα πρέπει να σκοτώσει ή να μεταφέρει σε άλλες περιοχές πάνω από 140 αρκούδες και 97 λύκους, μετά από αύξηση του αριθμού των επιθέσεων κατά του ανθρώπου.

SVESTONOF

Η κίνηση έχει προκαλέσει οργή από τις ομάδες δικαιωμάτων των ζώων. Τα μέτρα αποσκοπούν στην «πρόληψη σημαντικών ζημιών και στην προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας», δήλωσε το Ρουμανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος σε δήλωση του. Μια κυβερνητική επιτροπή επιστημόνων υποστήριξε την συγκεκριμένη κίνηση, λέγοντας ότι η απόφαση «Δεν θέτει σε κίνδυνο τη διατήρηση αυτών των δύο ειδών».

Η απόφαση να δοθεί στις αρμόδιες αρχές η διαχείριση των 2 ειδών “εμποδίζει επίσης το κυνήγι τροπαίων”, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) έχει καταγγείλει έντονα το μέτρο και εντόπισε το πρόβλημα στην εκμετάλλευση και υπερξύλευση των δασών. “Οι αρχές θα πρέπει πρώτα να ασχοληθούν με τα προβλήματα που έχουν ωθήσει τις αρκούδες να πλησιάσουν τους ανθρώπινους οικισμούς στην αναζήτηση τροφίμων”, δήλωσε ο Cristian Papp, επικεφαλής του ρουμανικού παραρτήματος του WWF.

Τον περασμένο Οκτώβριο, μια παρόμοια προσπάθεια διαχείρισης της αύξησης του πληθυσμού των 2 ειδών αντιμετώπισε την οργανωμένη κατακραυγή του ζωοφιλικού λόμπι και ανάγκασε το υπουργείο περιβάλλοντος να ανακαλέσει ποσοστώσεις που επέτρεπαν στους κυνηγούς να θηρεύσουν 552 αρκούδες, 657 λύκους και 482 λύγκες. Οι τεράστιες εκτάσεις των παρθένων δασών της Ρουμανίας φιλοξενούν περίπου 6.000 καφέ αρκούδες, το 60% του πληθυσμού της Ευρώπης, οι οποίες περιφέρονται κυρίως στα Καρπάθια Όρη.

Τους τελευταίους μήνες, ένας αυξανόμενος αριθμός εισέρχεται σε πόλεις και χωριά σε αναζήτηση τροφής. Τον Ιούλιο, δύο βοσκοί τραυματίστηκαν σοβαρά από επιθέσεις αρκούδων στην περιοχή των Καρπαθίων. Ένα μήνα νωρίτερα, οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά το περίφημο κάστρο Poenari – την έμπνευση για το γοτθικό μυθιστόρημα του Bram Stoker “Δράκουλα” – αφού οι τουρίστες ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με μια αρκούδα και τα τρία μικρά της.

 

Απόδοση στα Ελληνικά Αλέξανδρος Παλαιολόγος – RTE


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ