Αρχική » Grid with Sidebar » “Σαφαρι” της ΕΛΑΣ για τις αδειες των κυνηγετικων οπλων

“Σαφαρι” της ΕΛΑΣ για τις αδειες των κυνηγετικων οπλων

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF
 
Ανελέητο “σαφάρι” ξεκινά τις επόμενες ημέρες η Αστυνομία στην Κρήτη με στόχο τους χιλιάδες κατόχους κυνηγετικών όπλων, η άδεια των οποίων έχει λήξει. Οι αστυνομικοί του νησιού έχουν ήδη «ζεστάνει τις μηχανές τους» και ετοιμάζονται μέχρι τα τέλη του μήνα να βγουν και να συλλάβουν όσους δεν είναι συνεπείς, παρά τις προειδοποιήσεις που τους έχουν γίνει. 
 
Η διαταγή που έχει έρθει εδώ κι αρκετό καιρό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ είναι σαφής. Αναφέρει ότι οι αστυνομικοί θα πρέπει να ανατρέξουν στα αρχεία τους, να δουν πόσοι έχουν άδειες κυνηγετικών όπλων, πόσες από αυτές τις άδειες έχουν λήξει και στους αμελείς κατόχους τους να μη δείξουν καμία επιείκεια. Συγκεκριμένα, μέσα από τη διαταγή τονίζεται ότι στους κατόχους αδειών που δεν έχουν ανανεωθεί θα πρέπει να κατασχεθεί το κυνηγετικό όπλο, να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τους και ό,τι άλλο προβλέπει η νομοθεσία. Εκτός όμως από τις έρευνες που γίνονται από τα τμήματα, οι έλεγχοι θα γίνονται και έξω από αυτά… Συγκεκριμένα με τους υπολογιστές “car pc”, όπως λέγονται, που υπάρχουν στα οχήματα της αστυνομίας, ο οδηγός ενός οχήματος για παράδειγμα που έπεσε σε «μπλόκο» και του γίνεται έλεγχος, μέσα από τον υπολογιστή αυτό θα φαίνεται εκτός του εάν έχει καταδικαστικές αποφάσεις, επίσης και εάν έχει λήξει η άδειά του κυνηγετικού όπλου του ή όχι και φυσικά εάν ισχύει το πρώτο κινδυνεύει να συλληφθεί. 
 
«Οι πολίτες δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγουν και για αυτό θα πρέπει να τακτοποιήσουν την υποχρέωσή τους αυτή» ανέφερε μιλώντας στην «Π» αστυνομική πηγή, η οποία τόνισε ότι ήδη έχουν σχηματιστεί δικογραφίες σε βάρος ορισμένων προσώπων. 
 
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις αστυνομικών, τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν έρευνες σε σπίτια κατόχων κυνηγετικών αδειών και να καταγράφονται παραβάσεις όπου υπάρχουν. 

120 ευρώ η «λυπητερή» 

Όσοι ξεχάστηκαν και άφησαν να περάσει αρκετός καιρός από την ημέρα που έληξε η άδειά τους, το «πρόστιμο» για την ανανέωσή της είναι 120 ευρώ, αφού τόσο κοστίζει το σχετικό παράβολο και εφόσον ο ιδιώτης προλάβει τους ελέγχους της αστυνομίας! Βέβαια, η νέα κυνηγετική άδεια θα ισχύει για δέκα χρόνια. Εκείνοι πάλι που είναι περισσότερο προνοητικοί και φρόντισαν να ανανεώσουν την άδειά τους πριν λήξει, το παράβολο που θα πληρώσουν αξίζει μόλις εννέα ευρώ, για την ίδια χρονική διάρκεια. 
 
Όποιος πάλι έχει άδεια που δεν έχει λήξει, όμως δε θέλει να την ανανεώσει, τότε μπορεί να πάει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του ή από εκεί που την έχει εκδώσει και να παραδώσει το κυνηγετικό του όπλο. 
 
Εάν πάλι σε έρευνα της αστυνομίας στο σπίτι κατόχου άδειας που έχει λήξει, σε περίπτωση που βρεθεί το όπλο κατάσχεται, εάν δεν βρεθεί, σχηματίζεται και πάλι δικογραφία και ο κάτοχος του όπλου που …αναζητείται κατηγορείται για πλημμελή φύλαξη όπλου, κατηγορείται δηλαδή για παραβίαση όρων ασφαλούς φύλαξης. 
 
Ωστόσο, εάν ο κάτοχος της άδειας δεν είναι πλέον στη ζωή, τότε οι συγγενείς του θα πρέπει είτε να παραδώσουν το όπλο, είτε εάν το επιθυμούν να ανανεώσουν την άδεια στο όνομά τους πληρώνοντας 120 ευρώ ή εννέα ευρώ, κατά περίπτωση.

Μόνο στο νομό 1500 οι ληγμένες άδειες 

Αστυνομικοί μάς είπαν ότι στο νομό Ηρακλείου μονάχα οι άδειες που έχουν λήξει μπορεί να ξεπερνούν και τις 1500! Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα έχουν ξεκινήσει το σχηματισμό δικογραφιών. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι έχουν προηγηθεί τηλεφωνήματα από τα αστυνομικά τμήματα προς τους κατόχους των αδειών οι οποίοι έχουν ενημερωθεί σχετικά. 
 
«Οι αντιδράσεις είναι έντονες από τους πολίτες ειδικά όταν μαθαίνουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν 120 ευρώ, που ουσιαστικά είναι η τιμωρία του κράτους για να αποφύγουν τις ποινικές κυρώσεις» είπαν αστυνομικοί. 
 
Του Θάνου Περβολαράκη
 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ