Αρχική » Grid with Sidebar » Σε απόγνωση οι αγρότες στη Στυλίδα από τις ζημιές που προκαλούν οι αγριόχοιροι

Σε απόγνωση οι αγρότες στη Στυλίδα από τις ζημιές που προκαλούν οι αγριόχοιροι

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Φράκτες ρεύματος και… κανονάκια έχουν επιστρατευθεί για να προστατευθούν – ανεπιτυχώς – οι καλλιέργειες
 
Μπορεί το φαινόμενο να μην είναι πρόσφατο, αφού τα αγριογούρουνα στην αγροτική περιοχή του Δήμου Στυλίδας στη Φθιώτιδα έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και χρόνια, ωστόσο με την αύξηση του πληθυσμού τους έχουν πολλαπλασιαστεί και τα προβλήματα που προκαλούν στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
 
«Βγαίνουν τις νύχτες και προκαλούν καταστροφές. Δεν ξέρουμε πώς βρέθηκαν στην περιοχή μας πριν από περίπου 30 χρόνια, ωστόσο, με το πέρασμα των ετών, ο πληθυσμός τους έχει εκτοξευθεί. Τις νύχτες εμφανίζονται ακόμη και στη μέση του δρόμου! Οι οδηγοί πανικοβάλλονται, ενώ δεν έχουν λείψει και τα ατυχήματα», εξήγησε στην «ΥΧ» η πρόεδρος της Τοπικής Ενότητας Πελασγίας, Ρίκα Τριανταφυλλοπούλου.
 
Ένα αγριογούρουνο, όπως εξηγούν αγρότες της περιοχής, μπορεί να φτάνει σε βάρος μέχρι και τα 200 κιλά, οπότε ο φόβος, εκτός από τις καλλιέργειες, μεταφέρεται και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, που κυρίως τις νυχτερινές ώρες μετατρέπεται σε πέρασμα προς τα πεδινά σημεία, στα οποία καταφεύγουν για να φάνε ή να ξεδιψάσουν.
 
 
«Είναι σοβαρό το πρόβλημα, αν και μέχρι σήμερα οι παραγωγοί της περιοχής μας έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση ακόμη και με φράχτες ρεύματος (μεγάλη φωτό) ή και με τα γνωστά «κανονάκια» με υγραέριο που κάθε τέσσερα ή πέντε λεπτά κάνουν θόρυβο, διώχνοντας –υποτίθεται– τα αγριογούρουνα. Δυστυχώς, όμως, ούτε με τον τρόπο αυτόν έχουν καταφέρει να λύσουν οριστικά το πρόβλημα.
 
Αδυναμία στα καλαμπόκια
 
Αν και τα αγριογούρουνα μπαίνουν και προκαλούν καταστροφές σε όλες τις καλλιέργειες, εκείνα που πραγματικά αποτελούν αδυναμία των αγριογούρουνων είναι τα καλαμπόκια. Μάλιστα, πριν από κάποιο διάστημα, όπως τόνισε η κα Τριανταφυλλοπούλου, μπήκαν σε χωράφι παραγωγού της περιοχής, ο οποίος την επόμενη μέρα, αποσβολωμένος, προσπαθούσε να «σώσει» ό,τι μπορούσε από την περιουσία του.
 
 
Αδυναμία, όμως, έχουν και στα σταφύλια, καθώς καταφέρνουν να ανοίξουν τρύπες στους φράχτες και μπαίνοντας  κατασπαράζουν ό,τι βρουν στο πέρασμά τους. «Σκάβουν» χωράφια και «ροκανίζουν», καθώς ξύνονται μέχρι και σε στύλους της ΔΕΗ. Η έκταση του προβλήματος φαίνεται καθαρά στην «επίθεση» που έχουν κάνει σε στύλο της ΔΕΗ, κάτι που κατέγραψε και ο φωτογραφικός φακός της ΥΧ. Τα αγριογούρουνα έχουν σκάψει γύρω από τον στύλο, ενώ έχουν «ροκανίσει» ένα μεγάλο μέρος του κορμού του, προσπαθώντας να ξυστούν πάνω του. «Το ίδιο ακριβώς κάνουν και στα δέντρα. Αρκεί να δει κάποιος τι επικρατεί σε ένα χωράφι από το οποίο έχουν περάσει τη νύχτα αγριογούρουνα και θα καταλάβει», εξήγησε ο παραγωγός Θανάσης Ζάχος, δείχνοντας από κοντά τις ζημιές στις δικές του ροδιές, τις οποίες εντόπισε πριν από λίγες ημέρες και είναι σκαμμένες στην κυριολεξία.
 
Κάλια Πετσαλάκη
 
 
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ