Αρχική » Grid with Sidebar » Σε επιφυλακή η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου για την πανώλη των χοίρων

Σε επιφυλακή η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου για την πανώλη των χοίρων

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Σε δύο βασικές θεματικές επικεντρώθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Νικ. Παπαγρηγορίου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής στα γραφεία της Ομοσπονδίας αφενός ενόψει της έναρξης της νέας κυνηγετικής περιόδου για τα τριχωτά θηράματα και αφετέρου γα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.
 
Η άσκηση της θήρας έχει ξεκινήσει εδώ και 20 περίπου ημέρες όμως το κυρίως “μενού” της κυνηγετικής δραστηριότητας ξεκινά από τις 15 Σεπτεμβρίου με την έναρξη για τα τριχωτά θηράματα.
 
Ο κ. Παπαγρηγορίου αφού ευχήθηκε σε όλους μία καλή και πάνω απ’ όλα αναίμακτη και χωρίς ατυχήματα και δυστυχήματα κυνηγετική χρονιά, συνέστησε στο σύνολο των μελών της κυνηγετικής οικογένειας να θεωρήσουν τις άδειες θήρας πριν βρεθούν στον κυνηγότοπο, αλλά παράλληλα να τηρούν τους γραπτούς και άγραφους νόμους που διέπουν το κυνήγι.
 
Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή θα βρίσκεται όπως πάντα επί ποδός για τον προληπτικό έλεγχο, αλλά και για να διαπιστώσει τυχόν παραβάσεις της νομοθεσίας.
 
Συναγερμός για την αφρικανική πανώλη
 
Στο δεύτερο μεγάλο ζήτημα της επικαιρότητας για τον κυνηγετικό κόσμο και όχι μόνο, αυτό της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και της εμφάνισής της, στα βόρεια σύνορα της χώρας, ο κ. Παπαγρηγορίου έκανε λόγο για μία εξαιρετικά δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση με τις κυνηγετικές οργανώσεις να συνεργάζονται με τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης αντίστοιχα, ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
 
Κομβικό σημείο των μέτρων σε αυτή τη φάση είναι η συγκρότηση των ομάδων δίωξης του αγριόχοιρου, σε κάθε περιφέρεια με την ευθύνη των δασικών υπηρεσιών και τη συνεργασία των Κυνηγετικών Συλλόγων, που καλούνται να συγκροτήσουν τις ομάδες αυτές, αξιοποιώντας δυναμικό από τους κυνηγούς της περιοχής τους.
 
Ο πρώτος στόχος, όπως ανέφερε ο κ. Παπαγρηγορίου είναι οι ομάδες αυτές να ενεργούν καθόλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να περιοριστεί ο πληθυσμός του αγριόχοιρου, αλλά και να ενεργούν σε σημεία, όπως περιμετρικά χοιροτροφικών μονάδων, ώστε να αποτρέψουν τυχόν προσέγγιση αγριόχοιρων που μπορεί να μεταφέρουν τη νόσο της πανώλης, στις μονάδες.
 
Ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ τόνισε, ότι έχουν ληφθεί υπόψιν οι προτάσεις της Συνομοσπονδίας που αναφέρονται στη λειτουργία των ομάδων δίωξης καθόλη τη διάρκεια του έτους και κυρίως μετά τη λήξη της περιόδου θήρας, ενώ το υπουργείο εξετάζει την πρόταση ώστε να αρθεί η απαγόρευση άσκησης της θήρας στις περιοχές που έχουν οριστεί ως Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ).
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ