Αρχική » Grid with Sidebar » Σε κίνδυνο τα πέτρινα γεφύρια… Απειλούνται από τον χρόνο και την αδιαφορία

Σε κίνδυνο τα πέτρινα γεφύρια… Απειλούνται από τον χρόνο και την αδιαφορία

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου αποτελούν κομμάτι της παράδοσης, του πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.. Κάποτε εξυπηρετούσαν καθημερινές ανάγκες των κατοίκων και των περιοχών. Σήμερα αποτελούν ένα ζωντανό κύτταρο, που γεφυρώνει τις μνήμες.
 
Στην Πλάκα, στράφηκαν τα φώτα της δημοσιότητας αλλά και το ενδιαφέρον της πολιτείας, όταν το γεφύρι κατέρρευσε.. Και από τότε βέβαια βουλιάζει στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας.
 
Σε κίνδυνο όμως βρίσκονται και δεκάδες άλλα γεφύρια της Ηπείρου και οι ανησυχίες ότι κάποια από αυτά θα έχουν την ίδια τύχη με εκείνο της Πλάκας, γίνονται όλο και μεγαλύτερες.
 
Δεκαεπτά γεφύρια είχε βάλει στο μικροσκόπιο, το 2015, κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού που είχε επισκεφθεί το Νομό Ιωαννίνων μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και μάλλον έμεινε στις διαπιστώσεις.
 
 
Τα προβλήματα καταγράφηκαν, οι ανάγκες για άμεσες παρεμβάσεις επίσης, και όλα τελείωσαν εκεί… Από τότε δεν προχώρησε κανένα ουσιαστικό έργο συντήρησης, με εξαίρεση παρεμβάσεις που έγιναν στο γεφύρι της Κόνιτσας και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την συντήρησή τους, πριν καταλήξουν στην κατάρρευση.
 
Τις τελευταίες ημέρες, αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζουν ανησυχίες για το γεφύρι της Τσίπιανης, καθώς όπως αναφέρουν η μία καμάρα, η κεντρική, δείχνει ότι έχει πάρει περίεργη κλήση.
 
Το πέτρινο γεφύρι της Τσίπιανης, βρίσκεται στον ποταμό Βάρδα, κοντά στους Μηλιωτάδες Ανατολικού Ζαγορίου.
 
gefira tsipianis1
 
Την μεγάλη φθορά του χρόνου αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονούν για το μνημείο διαπιστώνουν όσοι αντικρίζουν το τελευταίο διάστημα το πέτρινο γεφύρι της Τσίπιανης.
 
Το βασικό τόξο του γεφυριού πήρε κλήση και έχει πλέον άνοιγμα σε σχέση με το δεύτερο βοηθητικό τόξο, το τόξο εκτόνωσης. Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες.
 
gefira tsipianis3
 
Το γεφύρι χτίστηκε το 1875 και στοίχισε 1040 Οθωμανικές λίρες.
 
Από αυτές, σύμφωνα με τον ιστοριοδίφη Ιωάννη Λαμπρίδη, τις 700 έδωσε η κοινότητα του χωριού Γρεβενίτι και τις υπόλοιπες 340 ο Αναστάσιος Πασπαλιάρης από τιο Τρίστενο.
 
Είναι ένα μονότοξο γεφύρι μήκους 60 μέτρων, με το τόξο του να έχει μήκος 27 μέτρα και ύψος 14 μέτρα. Υπάρχουν και τρία ανακουφιστικά ανοίγματα στη δεξιά πλευρά του τόξου που ακολουθούν φθίνουσα πορεία.
 
Η ονομασία του γεφυριού οφείλεται σε παρακείμενο μικρό οικισμό.
 
Φυσικά αρμόδιες για να αποφανθούν για την ζημιά που έχει προκληθεί και για τον κίνδυνο είναι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Καλό θα είναι λοιπόν να γίνει άμεσα η απαιτούμενη αυτοψία, ώστε να δρομολογηθούν τα απαραίτητα έργα… Αν πάλι όλα έχουν καλώς τότε θα είναι αρκετή μια ανακοίνωση ώστε να μην ανησυχούν κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής.
 
ΦΩΤΟ Nikos Kyritsis
 
Πηγή : epiruspost.gr

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ