Αρχική » Grid with Sidebar » Σκοπευτικοί αγώνες στη Κύπρο με ……κυνηγετικό ενδιαφέρον

Σκοπευτικοί αγώνες στη Κύπρο με ……κυνηγετικό ενδιαφέρον

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Τι και αν ξεκίνησε το κυνήγι στην Κύπρο εδώ και 41 ημέρες.
 
Λίγο η ζέστη που επικρατεί ακόμη στη μεγαλόνησο, λίγο η υγρασία που επίσης δυσχεραίνει το έργο του κυνηγού αλλά και του σκύλου, λίγο η έλλειψη θηραμάτων, κάποια αστάθμητα γεγονότα (εργασία, οικογένεια, υγεία, εφαρμογή του νόμου θήρας που το κυνήγι επιτρέπεται Τετάρτη και Κυριακή κ.α), συνθέτουν το πάζλ ως ανασταλτικοί παράγοντες για να μην πας κυνήγι αυτή τη περίοδο. 
 
Έτσι αρκετοί κυνηγετικοί σύλλογοι εδώ στη Κύπρο, ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες «σχετικές» με το κυνήγι για να κρατάνε σε εγρήγορση του κυνηγούς, τους ίδιους του συλλόγους και τα μέλη τους καικυρίως την κυνηγετική δραστηριότητα. 
 
Η Εκδήλωση
 
Με αφορμή τα παραπάνω, πριν λίγες μέρες, ο δραστήριος Κυνηγετικός Σύλλογος «ΑΕΤΟΣ» Πλατανιστάσας (έτος ίδρυσης το 1994), με τον Πρόεδρο του Ανδρέα Κατσιαρδή και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ, διοργάνωσε σκοπευτικούς αγώνες Sporting για κυνηγούς και σκοπευτές με πολύ ενδιαφέρον και μεγάλη επιτυχία. Να πούμε ότι ο κ.Κατσιαρδης είναι ένα πολύ δραστήριο και ενεργό συνδικαλιστικό άτομο της Κυνηγετικής οικογένειας της Κύπρου και μάλιστα πρόσφατα έχει επωμιστεί και τα καθήκοντα του Προέδρου της Επαρχιακής Λευκωσίας κυνηγίου.
 
Το κύριο χαρακτηριστικό των αγώνων αυτών, σχεδόν πάντα, είναι η δίψα των διαγωνιζομένων για να πάρουν τα όπλα στα χέρια τους και με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγάλη συμμετοχή. Και μια και αναφερθήκαμε στα όπλα, να πούμε ότι οι Κύπριοι έχουν ένα πολύ ακριβό χόμπι. Αρκετοί είναι συλλέκτες πολλών όπλων στο οπλοβαστό τους, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι πολύ ακριβά σε αξία. 
 
Ακόμη να αναφέρουμε πως σημαντικό ρόλο σε αυτές τις εκδηλώσεις παίζουν οι χορηγοί, και σε αυτούς τους αγώνες οι χορηγοί ήταν μεγάλοι και συμμετείχαν με πολλά έπαθλα τα οποία άλλα ήταν για τους πρώτους σε επίδοση σκοπευτές και άλλα για τους πρώτους σε επίδοση κυνηγούς. 
 
Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 01/10/2016, επίσημη αργία και μεγάλη γιορτή της Κύπρου μιας και είναι η επέτειος  της Ανεξαρτησίαςτου 1960. Αξιοσημείωτο γεγονός πως καθ’ όλη σχεδόν την διάρκεια των αγώνων επάνω από το σκοπευτήριο περνούσαν ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας Κύπρου που συμμετείχαν στην επετειακή παρέλαση στη Λευκωσία. 
 
Οι αγώνες γίνανε εντός του υπερσύγχρονου Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου Λευκωσίας και περιλάμβανε αγώνες Sporting 50 δίσκων. Οι σκοπευτικοί αγώνες που συνήθως διοργανώνονται από τον Σκοπευτικό Όμιλο Λευκωσίας τις περισσότερες φορές φτάνουν τις 50 με 80 συμμετοχές. Η συγκεκριμένη εκδήλωση που καθιέρωσε εδώ και λίγα χρόνια ο Κυνηγετικός Σύλλογος «Αετός» Πλατανιστάσας και πάντα παίρνει τη μορφή μεγάλης γιορτής, οι συμμετοχές φτάσανε τις 104..!!! Το κόστος συμμετοχής ήταν στα 20€ όπου τα 10€ τα έπαιρνε το Σκοπευτήριο (για δισκάκια, λειτουργικά έξοδα κ.α) και τα υπόλοιπα 10€ ο Κυνηγετικός Σύλλογος για να καλύψει τα χρηματικά έπαθλά και άλλες ανάγκες της λειτουργίας του Συλλόγου. Να τονίσουμε εδώ, ότι οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι στην Κύπρο δεν εισπράττουν τακτική και έκτακτη εισφορά υπέρ συλλόγου κατά την έκδοση άδειας θήρας του κυνηγού με αποτέλεσμα τα έσοδά τους να περιορίζονται από τέτοιες δράσεις.
 
Όσο αφορά τις συμμετοχές, να πούμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες ήταν κυνηγοί αλλά όσοι από αυτούς πήραν μέρος στο Παγκύπριο πρωτάθλημα Σκόπευσης, απ’ ευθείας έμπαιναν στην κατηγορία των σκοπευτών. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και ο κ. κ.Μίκης Φυλακτού, βετεράνος κυνηγός και σκοπευτής, ετών 80!!! παρακαλώ, που κατάφερε στο τέλος της προσπάθειάς του να φέρει 43/50 δισκάκια.!!!!
 
Η ώρα έναρξης έγινε νωρίς το πρωί (07:00) όπου εντός του εντευκτηρίου όλοι οι σκοπευτές και θεατές σε πολύ ζεστό κλίμα απολαύσανε το πρωινό καφέ τους και έπεσαν στο τραπέζι τα πρώτα «πειράγματα». Οι αγώνες ξεκίνησαν αμέσως μετά την δήλωση συμμετοχής στη γραμματεία του Σκοπευτηρίου και της παραλαβής των φυσιγγίων από το συγκεκριμένο χώρο που εντός είχε διάφορες μάρκες φυσίγγια με την βαρύτερη γόμωση να είναι στα 30gr. Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα (περίπου στις 15:00) με τα τελικά αποτελέσματα και τις απονομές. Το ποιος κέρδισε βέβαια σε αυτούς τους αγώνες λίγη σημασία έχει. Όλοι τους στο τέλος της ημέρας ήταν χαρούμενοι και γελαστοί και ανανεώσανε το ραντεβού για τους επόμενους αγώνες.
 
Ο Αγώνας
 
Όλοι οι σκοπευτές – κυνηγοί περάσανε από 5 διαφορετικά τερέν του Ολυμπιακού σκοπευτηρίου και με τα 10 δισκάκια του κάθε σημείου προσπαθούσαν να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η άθροιση των επιτυχιών ανά τερέν, του κάθε σκοπευτή ήταν αυτή που έκρινε την τελική τριάδα νικητών. Τα δισκάκια στα τερέν αυτά, βγαίνουν από πολλά διαφορετικά και απίθανα σημεία και κάνουν την τουφεκιά αρκετά δύσκολη. Υπάρχουν καθ’ όλη την διάρκεια των αγώνων πολλές βολές που θυμίζουν κυνήγι. Τα δισκάκια εμφανίζονται είτε μόνα είτε διπλά μέσα από ρέματα, από υψώματα, από κρυφά σημεία του βουνού, μέσα από θάμνους κ.α. Μάλιστα υπάρχει και μία έξοδος βολής που ονομάζεται «του λαγού» όπου το δισκάκι εκτελεί φαινομενικά την πορεία του λαγού μόλις βγαίνει από το γιατάκι του. Βγαίνει από έξοδο που είναι στην ευθεία με το έδαφος και κάνει μικρά αλματάκια, με πολύ μεγάλη ταχύτητα και κάνει τη τραβέρσα βολή του συγκεκριμένου δίσκου, σημαντικά δύσκολη. Τέλος να πούμε ότι η πλήρη ευστοχία σε ένα από τα 5 τερέν (10/10), έδινε έξτρα έπαθλο στο συμμετέχοντα το οποίο έπαιρνε άμεσα από την γραμματεία των αγώνων. 
 
Ας δούμε όμως τι μας είπανε μερικοί από τους «πρωταγωνιστές»της σκοπευτικής – κυνηγετικής γιορτής της Λευκωσίας Κύπρου. 
 
Μας είπαν….
 
Ανδρέας Κατσιαρδής – Πρόεδρος Κ.Σ. «Αετού» Πλατανιστάσας. 
Ο κ.Κατσιαρδής (60 ετών από Λευκωσία) διαθέτει 2 πολύ καλούς σκύλους, ασχολείται κυρίως με το κυνήγι του λαγού και ανυπομονεί για την έναρξή του που είναι σε περίπου 1 μήνα. Μας είπε: «Να ευχαριστήσω αρχικά τους χορηγούς της εκδήλωσης αλλά και το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λευκωσίας για την παραχώρηση του χώρου για τους σημερινούς επιτυχημένους αγώνες του Συλλόγου μας. Σε ότι αφορά τους αγώνες, επιβάλλεται να γίνονται τέτοιοι αγώνες για πολλούς λόγους. Οι κυριότεροι είναι για να κρατάει τα μέλη του και τους φίλους ενεργούς μιας και το κυνήγι στην Κύπρο είναι λίγο. Άλλος λόγος είναι ο εισπρακτικός για τον Σύλλογο. Και τέλος γιατί θεωρεί ότι τέτοιες δράσεις στην περίοδο της έναρξης του κυνηγιού, ενεργοποιεί τους κυνηγούς περισσότερο».
 
Παντελής Παντελίδης – Έφορος Σκοπευτηρίου – Μέλος του Δ.Σ.
Ο κ.Παντελίδης (46 ετών από τη Λευκωσία), ένας εκ των κύριων μελών της οργάνωσης των συγκεκριμένων αγώνων, ασχολείται με το κυνήγι 25 χρόνια και παράλληλα άλλα 15 με την σκοποβολή. Έχει στον οπλοβαστό του 10 όπλα και ασχολείται κυρίως με το κυνήγι των φτερωτών (φάσσα, πέρδικα, τσίχλα) και λιγότερο με αυτό του λαγού. Μας είπε: «Οι αγώνες πήγανε πάρα πολύ καλά και οι συμμετοχές πέρα για πέρα ικανοποιητικές. Όσο για το κυνήγι, δεν είμαι λάτρης της ποσότητας θηραμάτων αλλά της ποιότητας. Λίγα και καλά.  Αν τύχει να χτυπήσω 2 πέρδικες ή 2 φάσσες φεύγω από το βουνό για να έχω και να έχουμε όλοι μας και στην επόμενη κυνηγετική μας έξοδο. Ο σεβασμός προς το θήραμα και την φύση βασικός κανόνας επιβίωσης του κυνηγίου στην Κύπρο.»
 
Μιχάλης Γαλάζης – Ιδρυτικό μέλος του Κ.Σ. «Αετού» Πλατανιστάσας
Ο κ.Γαλάζης (53 ετών από την Λευκωσία), ένας εκ των ιδρυτικών μελών του Κ.Σ. «Αετού» Πλατανιστάσας (1ος ταμίας του Συλλόγου το 1994), μας είπε: «Από την πρώτη ενασχόληση με τον Σύλλογο ο σκοπός μου ήταν η αναβάθμιση της κυνηγετικής παιδείας και η αύξηση του θηράματος. Συμμετέχω και τώρα στο σύλλογο γιατί και η σημερινή διοίκηση του κ.Κατσιαρδή έχει τους ίδιους σκοπούς. Όσο αφορά τους αγώνες να πω ότι το επίπεδο σκόπευσης των συμμετεχόντων ήταν υψηλό και πολύ ανταγωνιστικό. Συγχαρητήρια σε όλους».
 
Κακουλλής Γιώργος  – Μέλος Δ.Σ. και συμμετέχοντας
 
Ο κ.Κακουλλής (35 ετών από Λευκωσία), είναι ένας από τους αρκετούς κυνηγούς που πλέον ασκεί την αγαπημένη του δραστηριότητα, το κυνήγι, εκτός Κύπρου. Μας δήλωσε: «Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες των σημερινών αγώνων. Για το κυνήγι έχω να πω πως κάθε χρόνο επισκέπτομαι τη Βόρεια Ελλάδα για να ευχαριστηθώ το κυνήγι. Και αυτό γιατί στη Κύπρο το κυνήγι είναι κάθε χρόνο και λιγότερο». Τα 12 όπλα στο οπλοβαστό του τα κάνει χρήση κυρίως μόνο για σκοπευτικούς αγώνες και για τις 5 με 10 κυνηγετικές εξόδους στη φάσσα που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο καθ’ όλη την κυνηγετική σεζόν. 
 
Πέτρος Δανιήλ – 1ος Νικητής κατηγορίας κυνηγών. 
Ο κ.Δανιήλ (39 ετών από Λευκωσία), ήταν ο πρώτος νικητής στην κατηγορία κυνηγών με επιτυχία 45/50 δισκάκια!!!! Κυνηγάει πέρδικα πάνω από 18 χρόνια και τα ίδια χρόνια ασχολείται και με την σκοποβολή. Έχει 4 όπλα για τους παραπάνω σκοπούς και 2 σκύλους. Μας είπε: «Η αύξηση του πληθυσμού της αλεπούς τα τελευταία χρόνια, είχε ως συνέπεια την μείωση του λαγού αλλά και της πέρδικας».
 
Σάββας Πάτσαλος – 1ος Νικητής κατηγορίας σκοπευτών. 
Ο κ.Πάτσαλος (46 ετών από Λευκωσία), ήταν ο πρώτος νικητής στην κατηγορία των σκοπευτών με 48/50 δισκάκια. Είναι – όπως είπαμε και παραπάνω – δραστήριος κυνηγός με 30 χρόνια θητείας στην πλάτη του και παράλληλα κάνει και άλλα 20 χρόνια σκοποβολή. Μας είπε για το κυνήγι στη Κύπρο: «Λόγω του καιρού (πολύ ζέστη) το κυνήγι είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Επίσης υπάρχει πολύ λαθροθηρία με πολύ λίγες συλλήψεις των δραστών. Άλλο αρνητικό για το κυνήγι της Κύπρου, είναι ο μεγάλος αριθμός κυνηγών σε σχέση με την έκταση της Κύπρου που επιτρέπεται το κυνήγι, ας μην ξεχνάμε την μισή περίπου Κύπρο την έχουν οι «άλλοι». Το κυνήγι για εμάς είναι τα αποδημητικά. Μόνο σε αυτά ελπίζουμε».
 
Πανίκος Ναζίρης – 3ος Νικητής κατηγορίας σκοπευτών. 
Ο κ.Ναζίρης (50 ετών από Λευκωσία), είναι περισσότερα από 30 χρόνια κυνηγός και σκοπευτής. Ασχολείται με το κυνήγι του λαγού και των φτερωτών. Έχει ένα Γαλλικό Μπρακ και ένα Κουτσχααρ στην αυλή του και μας είπε: «Εμένα μου αρέσει που το θήραμα είναι δυσεύρετο, γιατί κάνει το βαθμό δυσκολίας στο να το θηρεύσεις μεγάλο. Παράλληλα όμως η χαρά είναι μεγάλη όταν το καρπωθείς. Το μεγάλο πρόβλημα κατά την γνώμη μου βέβαια είναι η πάταξη της λαθροθηρίας και η αδυναμία ανάπτυξης του θηράματος. Για τους σκοπευτικούς αγώνες να δώσω συγχαρητήρια στο Κ.Σ. Πλατανιστάσας».
 
Για την ιστορία η κατάταξη και η βαθμολογία ήταν:
 
Κατηγορία Κυνηγών
1ος Νικητής Πέτρου Δανιήλ
2ος Νικητής Πρόδρομος Κωνσταντίνου
3ος Νικητής Νίκος Χριστοδούλου
 
Κατηγορία Σκοπευτών
1ος Νικητής Σάββας Πάτσαλος
2ος Νικητής Πέτρος Ιωάννου
3ος Νικητής ΠανίκοςΝαζίρης
 
Κατηγορία Βετεράνων
1ος Νικητής Μίκης Φυλακτού
2ος Νικητής Ανδρέας Εφέ
 
Κατηγορία Νέων
1ος Νικητής Αλέξανδρος Τσαγκαρίδης
2ος Νικητής Μάρκος Μακρής
 
Κλείνοντας να πούμε ότι η διαφορά νοοτροπίας σε ότι αφορά τη χρήση σκοπευτηρίου είναι τεράστια μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου. 
 
 O Σάββας Πάτσαλος,  ο Πανίκος Ναζίρη, o Ερίκκος Ανδρέου και ο Ηλίας Μουλιστάνος 
 
Στην Ελλάδα τα σκοπευτήρια είναι ελάχιστα και ανύπαρκτα για τους κυνηγούς. Ελάχιστοι κυνηγοί είναι ενεργά μέλη Σκοπευτικών Συλλόγων. Η πλειοψηφία των κυνηγών στις 28 Φεβρουαρίου το αργότερο κρεμάνε τα όπλα τους στο οπλοβαστό και τα ξαναπιάνουν στις 20 Αυγούστου, στη δε Κύπρο τα σκοπευτήρια σε όλη την μεγαλόνησο είναι ανοιχτά όλο το χρόνο και υποδέχονται συνέχεια κυνηγούς και σκοπευτές. Σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο υπάρχει κάποια εκδήλωση σε κάποιο σκοπευτήριο της μεγαλονήσου. 
 
Το αποτέλεσμα; Η διαφορά σκοπευτικής ικανότητας. Στην Ελλάδα σκοπευτικοί αγώνες με την συμμετοχή των κυνηγών είναι ανύπαρκτοι. Στην Κύπρο πολύ συχνό φαινόμενο. 
 
O Πρόεδρος του Κ.Σ. Αετός Πλατανιστάσας κ.Ανδρέας Κατσιαρδής και ο Ταμίας του Συλλόγου Σταύρος Γεωργίου.
 
Αυτό όμως που συμβαίνει στην Κύπρο δεν είναι απαραίτητα καλό για το .…θήραμα. 
 
Και εδώ γεννάται το εξής ερώτημα: Αλήθεια τι πιθανότητα επιβίωσης μπορεί να έχει ένα θήραμα μπροστά σε τέτοιους σκοπευτές, με τόση σκοπευτική προπόνηση όλο το χρόνο και με αυτές τις επιτυχίες σε ποσοστά (49 στα 50 δισκάκια με πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας); 
 
 
Οι απαντήσεις και τα σχόλια δικά σας. 
 
Ανταπόκριση από Κύπρο
 
Κείμενο. Ηλίας Μουλιστάνος
Φωτογραφίες. Ηλίας Μουλιστάνος – Γιώργος Κακουλλής
 
Περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα μας στο Facebook
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ