Αρχική » Grid with Sidebar » Σοβαρη προσβολη ελατων από εντομα στον Ταΰγετο

Σοβαρη προσβολη ελατων από εντομα στον Ταΰγετο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Επιδεινώνεται το πρόβλημα με τα έλατα που ξεραίνονται στον Ταΰγετο. Το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Πελοποννήσου διαπίστωσε «σοβαρή και εκτεταμένη προσβολή της κεφαλληνιακής ελάτης (Abies cephalonica), από επιβλαβή έντομα, τα οποία προξενούν ξηράνσεις των βελονών», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, σε έρευνά του στο δασικό σύστημα του Ταϋγέτου. 
 
Παρατηρεί πως «ενώ αρχικά η προσβολή παρουσιάστηκε περιορισμένη σε τοπικό επίπεδο, σε χρονικό διάστημα δύο ετών εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση».
 
Στην ανακοίνωσή του το Τμήμα σημειώνει ότι «σήμερα τα συμπτώματα εκτείνονται σε όλη την περιοχή του δάσους της Βασιλικής έως και πέρα της Μονής της Παναγίας της Γιάτρισσας. Ανησυχητικό δε, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές για παρόμοια συμπτώματα στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου (πέριξ του καταφυγίου)».
 
Με σκοπό την ταυτοποίηση του εντόμου, το Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας του ΤΕΙ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δασικής Εντομολογίας του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΓΟ-Δήμητρα) πραγματοποίησε χθες επιτόπια επίσκεψη και δειγματοληψία στην περιοχή. 
 
Ανακοινώνεται πως «διαπιστώθηκε ότι το έντομο που προκάλεσε  τις εκτεταμένες ζημιές είναι το μικρολεπιδόπτερο Epinotia subsequana Haw (Lepidoptera, Tortricidae), το οποίο αυτήν την περίοδο σημειώνει μια έντονη πληθυσμιακή έξαρση. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο κατά τόπους εντοπισμός νεκρών δένδρων ελάτης που οφείλεται στην συνδυασμένη δράση του ανωτέρω λεπιδοπτέρου με δευτερογενείς προσβολές από φλοιοφάγα έντομα. Προκειμένου να καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης, το Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας του ΤΕΙ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δασικής Εντομολογίας του ΙΔΕ Θεσσαλονίκης, προγραμματίζει μια σειρά προκαταρκτικών ερευνών, ώστε σύντομα να προσδιοριστεί η μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί για να επιτευχθεί τόσο η ανακοπή της περαιτέρω εξάπλωσης του επιβλαβούς εντόμου, όσο και ο περιορισμός του υπάρχοντος πληθυσμού του».  
 
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/45197-elata-taygetos

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ