Αρχική » Grid with Sidebar » Στημένη, προσχηματική και άνευ λόγου η διαδικασία του Εθνικου Διαλόγου

Στημένη, προσχηματική και άνευ λόγου η διαδικασία του Εθνικου Διαλόγου

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Δελτίο τύπου εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων σχετικά με τον αποκλεισμό τους από την επιτροπή που συστάθηκε για την αξιολόγηση των θέσεων του Εθνικού Διαλόγου. ΠΙο συγκεκριμένα :
 
Και οι εκπλήξεις συνεχίζονται… Θα πρέπει τουλάχιστον να αναγνωρίσουμε ότι ο αρμόδιος Υπουργός για τα Δάση και οι ιθύνοντες της Γενικής Δ/νσης Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, εν μέσω θέρους, φροντίζουν να μας κρατούν σε εγρήγορση.
 
Πρώτα θεσπίστηκαν οι Τεχνικές Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων όπου για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες λειτουργίας των Δασικών Υπηρεσιών είδαμε σε ένα καθαρά δασικό αντικείμενο να συμμετέχουν Μηχανικοί (και κανένας Δασοπόνος).
 
Μετέπειτα ήρθαν οι Επιτροπές για τους Δασικούς Χάρτες, όπου πάλι είδαμε να συμμετέχουν Μηχανικοί ή άλλες ειδικότητες, ακόμη και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (και κανένας Δασοπόνος).
 
Αποκορύφωμα αυτού, η πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Π.ΕΝ. περί συγκρότησης ομάδας εργασίας για τη σταχυολόγηση (!) και επεξεργασία των απόψεων των φορέων που κατατέθηκαν στα πλαίσια του Εθνικού Διαλόγου για τη Θήρα, στην οποία συμμετέχει μέχρι και υπάλληλος του κλάδου ΠΕ – Διοικητικού Οικονομικού με αναπληρωτή αυτού ΠΕ – Μηχανικό (και κανένας Δασοπόνος).
 
Το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο συστηματικά και πλέον επιδεικτικά απαξιώνει τον κλάδο ΤΕ Δασοπόνων, αποκλείοντας τον από τη συμμετοχή του σε επιτροπές καθαρά Δασικού Αντικειμένου.
 
Η Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων συμμετείχε στον Εθνικό Διάλογο για τη Θήρα ανελλιπώς, σε κάθε συνεδρίαση, και ενεργά καταθέτοντας απόψεις ως ο μοναδικός επιστημονικός δασικός κλάδος που ασκεί εργασία πεδίου και καλείται καθημερινά να εφαρμόσει στην πράξη τα παντός φύσεως δασικά νομοθετήματα.
 
Παρόλα τα έγγραφα που εγκαίρως συντάξαμε καταθέτοντας τις ανησυχίες μας για τις φήμες που είχαν φτάσει στα αυτιά μας ότι συστήνεται επιτροπή για την Θήρα, τόσο η Διοίκηση όσο και ο ίδιος ο Αναπληρωτής Υπουργός, αγνοώντας τα, προχώρησαν στη σύσταση ομάδας εργασίας όπου τα επτά (7) από τα εννέα μέλη της είναι υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Δασολόγων. Το ένα μάλιστα από αυτά είναι ο Πρόεδρος του κλάδου που απέφυγε συστηματικά και ευλαβικά να καταθέσει απόψεις επί του θέματος κατά την διάρκεια του Εθνικού Διαλόγου για τη Θήρα. Και τώρα, οι υπάλληλοι αυτοί που διαμέσου του συνδικαλιστικού τους οργάνου απείχαν από την κατάθεση των κλαδικών τους απόψεων, θα κρίνουν και θα επεξεργαστούν τις απόψεις των φορέων που δεν απαξίωσαν την διαδικασία του εθνικού διαλόγου και κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Φαίνεται τελικά ότι σήμερα, αυτός που αδιαφορεί και απαξιώνει επιβραβεύεται.
 
Η ανοχή μας έχει φτάσει στα όρια της παρακολουθώντας την Δασική Υπηρεσία, δια της ιεραρχία της, να παραπαίει, με την λήψη αποφάσεων μονομερώς και την παράλληλη υποβάθμιση ενός ολόκληρου επιστημονικού-τεχνολογικού κλάδου. Μέχρι τώρα είχαμε την άποψη ότι η αιτία ήταν η μικροπρέπεια κι ο κομπλεξισμός του «αδερφού» κλάδου των Δασολόγων. Η συνεχής και αδικαιολόγητη όμως παραγκώνιση των Δασοπόνων από οποιαδήποτε θεσμική ή διοικητική ή νομοθετική διαδικασία μας οδηγεί σε άλλες σκέψεις και συμπεράσματα…
 
Δεν θα μπούμε ξανά στη διαδικασία να διαλαλήσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία οι υπάλληλοι του κλάδου ΤΕ Δασοπόνων είναι ισότιμοι με τους υπαλλήλους του κλάδου ΠΕ – Δασολόγων.
 
Έχουμε αποδείξει ότι και θέσεις και απόψεις ως κλάδος έχουμε και όσες φορές κληθήκαμε να τις καταθέσουμε (Βουλή, Επιτροπές κ.λ.π. ) αυτό έγινε με απόλυτη επιτυχία.
 
Είναι το λιγότερο γελοίο να επιχειρείται η απαξίωση ενός κλάδου με τον αποκλεισμό συμμετοχής του σε Επιτροπές, Ομάδες Εργασίες κ.λ.π.
 
Το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για την αναδιάρθρωση της Νομοθεσίας περί Θήρας είχε την υποχρέωση να συμπεριλάβει στα μέλη της Ομάδας Εργασίας και εκπροσώπους του κλάδου μας.
 
Πραγματικά θλιβόμαστε και καθιστούμε υπευθύνους για την κατάντια της Δασικής Υπηρεσίας, τόσο την Διοίκηση όσο και τον «Οικολόγο» Υπουργό της που είναι αρμόδιος για τα Δάση.
 
Δεν απαιτούμε τίποτα. Δεν διεκδικούμε τίποτα. Δηλώνουμε ρητώς ότι αδιαφορούμε για την εν λόγω διαδικασία. Την απαξιώνουμε, θεωρούμε ότι είναι στημένη, προσχηματική και άνευ λόγου. Λυπούμαστε γιατί δώσαμε αξία σε μια διαδικασία η οποία από την αρχή έδειξε ότι πρόκειται για ένα καλοστημένο παίγνιο. Εμμένουμε στις κατατεθειμένες εμπεριστατωμένες απόψεις μας και δηλώνουμε παρόντες και διαθέσιμοι για συνεργασία αν κι όποτε θελήσει η πολιτική ηγεσία να ασχοληθεί ουσιαστικά με οποιοδήποτε ζήτημα άπτεται της αρμοδιότητας της Δασικής Υπηρεσίας, την οποία και υπηρετούμε.
 
Στοιχεία επικοινωνίας: e-mail: [email protected] Τηλ.: Αντιγόνη Καραδόντα – 6987 952248

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ