Αρχική » Grid with Sidebar » Στη Σιβηρία σχεδιάζουν τη σφαγή 250.000 ταράνδων μέχρι τα Χριστούγεννα

Στη Σιβηρία σχεδιάζουν τη σφαγή 250.000 ταράνδων μέχρι τα Χριστούγεννα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Οι αρχές της Σιβηρίας σχεδιάζουν τη σφαγή 250.000 ταράνδων μέχρι τα Χριστούγεννα, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης μιας σοβαρής επιδημίας άνθρακα που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής ένα 12χρονο αγόρι, τέσσερα σκυλιά και πάνω από 2.000 ταράνδους.  

SVESTONOF

Περισσότερα από 100 άτομα, κυρίως από οικογένειες βοσκών και νομάδων, έχουν εισαχθεί το τελευταίο διάστημα για εξετάσεις σε νοσοκομεία, μετά το ξέσπασμα της επιδημίας στη χερσόνησο Γιαμάλ της βόρειας Σιβηρίας.   Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί οκτώ κρούσματα, τα τρία σε παιδιά, αναφέρουν οι Siberian Times.  

Αυτή τη στιγμή, στην αυτόνομη περιφέρεια Γιαμάλ Νενετς, στην αρκτική ζώνη της δυτικής Σιβηρίας πιστεύεται πως ζουν πάνω από 700.000 τάρανδοι, το μεγαλύτερο κοπάδι στον κόσμο.   300 χιλιάδες από αυτούς βρίσκονται στη χερσόνησο Γιαμάλ, μέγεθος που αναλογικά με την έκταση της περιοχής και λόγω της υπερβόσκησης, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις αρχές για την πιθανότητα μαζικής εξάπλωσης της επιδημίας.  

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Dmitry Kobylkin απηύθυνε έκκληση για τη σύνταξη μίας πρότασης που θα οδηγήσει στη δραστική μείωση του πληθυσμού των ταράνδων κατά τουλάχιστον 250.000 μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη.   Παραδοσιακά, οι σφαγές ταράνδων πραγματοποιούνται κάθε χρόνο το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, αλλά φέτος αναμένεται να αυξηθούν δραματικά.  

Για την επανεμφάνιση της νόσου του άνθρακα που αποκαλείται συχνά και «νόσος των ζόμπι», πιστεύεται πως ευθύνεται η κλιματική αλλαγή.   Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους επιστήμονες, η άνοδος της θερμοκρασίας φέρεται να οδήγησε στην απόψυξη του σκελετού ενός ζώου που πέθανε από στέλεχος του βακτηρίου πριν από πολλές δεκαετίες, οδηγώντας έτσι στην απελευθέρωσή του στο έδαφος.  

Η νόσος του άνθρακα προκαλείται από το βακτήριο Bacillus anthracis που παράγει ισχυρές τοξίνες. Όταν η νόσος προσβάλλει το δέρμα προκαλεί μεγάλα έλκη. Αν το βακτήριο περάσει στους πνεύμονες ή στην κυκλοφορία του αίματος και δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.   Η εμφάνιση των κρουσμάτων οδήγησε τις αρχές να κηρύξουν την περιφέρεια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τον περασμένο Ιούλιο.  

Ο Nikolai Vlasov, αναπληρωτής επικεφαλής της ομοσπονδιακής κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής υπηρεσίας δήλωσε στους Siberian Times πως όσο πιο πυκνός είναι ο πληθυσμός ενός κοπαδιού, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εξάπλωσης και μεταφοράς ασθενειών.   Από την άλλη, η ανθρωπολόγος Olga Murashko εξέφρασε την ανησυχία της πως η μείωση του πληθυσμού των ταράνδων θα αποτελέσει εγάλο πλήγμα για τις νομαδικές φυλές και τα μικρά, ιδιωτικά τους κοπάδια.  

«Ένας μεγάλος αριθμός νομάδων από τις χερσονήσους της Σιβηρίας θα χάσουν τα μέσα για την επιβίωσή τους, αλλά και την ευκαιρία να διατηρήσουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους.  

Η Murashko υπονόησε ακόμη ότι οι προσπάθειες να μειωθεί το μέγεθος του πληθυσμού των ταράνδων στη χερσόνησο Γιάμαλ έχει συμπέσει χρονικά με τη ραγδαία έκδοση αδειών για την εξόρυξη φυσικού αερίου στην περιοχή.  

Με πληροφορίες από Guardian

Πηγή: www.lifo.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ