Αρχική » Grid with Sidebar » Στον αστερισμό της… πέρδικας

Στον αστερισμό της… πέρδικας

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Η γκρίνια και η κατήφεια είναι λέξεις που χαρακτηρίζουν τα κυνηγητικά πηγαδάκια των ημερών μετά τις εξορμήσεις των κυνηγών σε αναζήτηση θηραμάτων, που οι περισσότερες καταλήγουν… άκαρπες.
 
Μιλώντας στον «π», οι κυνηγοί αναπτύσσουν τον προβληματισμό τους σχετικά με την απουσία θηραμάτων και την ανησυχία τους ότι ο αριθμός των περδίκων έχει μειωθεί σημαντικά. Μάλιστα οι ίδιοι στις κουβέντες τους καταγγέλλουν πρακτικές λαθροθηρίας που συνεχίζονται και φέτος. “Το κυνήγι της πέρδικάς δεν έχει ξεκινήσει ακόμη αλλά κάποιοι επιτήδειοι ήδη τις κυνηγούν και επιδεικνύουν και τον αριθμό των “θυμάτων” τους. Δεν φτάνει που δεν βλέπουμε πέρδικα ούτε για δείγμα έρχονται και οι λαθροθήρες να δώσουν τη χαριστική βολή”, αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενώ οι πιο ρηξικέλευθοι δεν διστάζουν και να ζητήσουν την απαγόρευση του κυνηγιού της πέρδικας.
 
Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του συλλόγου
 
Ούτε καν συζητά τα παραπάνω ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Χίου Γιάννης Μεννής. “Στις 16 του Σεπτέμβρη θα ξέρουμε αν έχει πέρδικές ή όχι. Όλα αυτά που ακούγονται είναι εντελώς θεωρητικά, είναι κουβέντες του καφενείου, δεν έχουν καμιά βάση. Υπάρχουν περιοχές που έχουν λιγότερες κι υπάρχουν περιοχές που έχουν περισσότερες πέρδικες” ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας για τις περιοχές των καμένων ότι :”στα καμένα απαγορεύεται το κυνήγι. Η πέρδικα δεν είναι μεταναστευτικό πουλί ούτε ο λαγός. Έχουμε δει εκατοντάδες λαγούς και πέρδικες στα καμένα και τα ταΐζουμε. Είναι γνωστό ότι το κυνήγι απαγορεύεται εκεί”.
 
Πληγή που δεν κλείνει οι λαθροθήρες
 
 Ο κ. Μεννής παραδέχθηκε πως υπάρχει ζήτημα διαχρονικό με τους λαθροθήρες που παρά τους ελέγχους δεν φαίνεται να πτοούνται. “Έλεγχοι γίνονται και από το Δασαρχείο και από την Ομοσπονδία. Αυτή τη στιγμή το κυνήγι της πέρδικας απαγορεύεται. Η λαθροθηρία υπάρχει αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αποτελεί και κανόνα. Υπάρχουν 20-25.000 πέρδικες πάνω στο νησί, όσο κι αν κυνηγηθούν από τους 1000 κυνηγούς που υπάρχουν, δεν απειλείται ο αριθμός τους. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Από κει και μετά εννοείται ότι οι έλεγχοι γίνονται και θα γίνονται”.
 
Οι άδειες
 
Ούτε η οικονομική κρίση δεν φαίνεται να πτοεί τους κυνηγούς του νησιού  που έσπευσαν να προμηθευτούν την κυνηγητική άδεια καταβάλλοντας ο καθένας από 105 ευρώ.  762 είναι οι άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής με τις προβλέψεις του προέδρου να κάνουν λόγο για 2.200 άδειες, όπως και πέρσι, αφού οι περισσότερες θα βγουν τον Σεπτέμβρη για το κυνήγι της πέρδικας.
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ