Αρχική » Grid with Sidebar » Συνεχίζεται το φιάσκο του κ. Φάμελλου με πολλά ερωτήματα να μένουν αναπάντητα

Συνεχίζεται το φιάσκο του κ. Φάμελλου με πολλά ερωτήματα να μένουν αναπάντητα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Μετά την ψυχρολουσία της ολικής απαγόρευσης και το μούδιασμα που ένιωσαν όλοι οι νόμιμοι κυνηγοί μπαίνοντας στη μέση της απαράδεκτης αυτής απόφασης από τη μια και της απαράδεκτης συμπεριφοράς κάποιων λαθροθήρων από την άλλη, σιγά σιγά ανακτούμε την ηρεμία μας και μπορούμε ίσως να δούμε την κατάσταση με περισσότερη ηρεμία.
 
Οδεύουμε προς το τέλος της ολικής απαγόρευσης και αν και ο καιρός ξανααγρίεψε, οι συνθήκες πλέον δε συγκρίνονται με τίποτα με τον ισχυρό ολικό παγετό και τις χιονοπτώσεις που επικράτησαν μετά τις έξι Ιανουαρίου.
 
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, δε μπορεί να μην αναφέρει κανείς τις άστοχες πρώιμες απαγορεύσεις ορισμένων Δασαρχείων. Υπήρξαν περιοχές στις οποίες η θήρα απαγορεύτηκε ολικά από τις 7/1. Με ένα εικοσιτετράωρο δηλαδή παγετού και χωρίς χιόνια τότε, ορισμένοι Δασάρχες έσπευσαν να απαγορεύσουν τη θήρα ακόμη και στα ξέχιονα παρόλο που στις σχετικές αποφάσεις τους γράφουνε για παρατεταμένες δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Το πόσο παρατεταμένο είναι ένα εικοσιτετράωρο μπορεί να το καταλάβει οποιοσδήποτε ή να ρωτήσει κάποιο μετεωρολόγο.
 
Από την Τρίτη και την Τετάρτη 10 και 11 Ιανουαρίου αντίστοιχα, στη Β. Ελλάδα τα περισσότερα Δασαρχεία απαγόρευσαν ορθώς παντού τη θήρα λόγω παρατεταμένου παγετού, ανεξάρτητα από τα χιόνια. 
 
Είχαν περάσει πλέον τρεις με τέσσερις μέρες ολικού παγετού και τα θηράματα, ειδικά τα πιο ευάλωτα έπρεπε να αφεθούν ανεπηρέαστα στην προσπάθεια τους για επιβίωσή. Σε αυτές τις περιπτώσεις συγχαίρουμε τους Δασάρχες που έπραξαν το σωστό. Αν και υπάρχουν θηράματα που δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα στα ξέχιονα όπως ο αγριόχοιρος και η φάσσα, εντούτοις αυτή ήταν μία απαγόρευση που έπρεπε να γίνει, η οποία κακώς δεν ίσχυσε σε όλα τα Δασαρχεία για να υπάρχει και κοινή αντιμετώπιση το ζητήματος.
 
Αυτό ακριβώς, το ότι δεν απαγόρευσαν εκείνες τις μέρες που χρειαζότανε πλέον, όλα τα Δασαρχεία τη θήρα, προκάλεσε συγκέντρωση τόσο νόμιμων όσο και παράνομων κυνηγών στις περιοχές που ακόμη επιτρεπότανε.
 
Το αποτέλεσμα είτε νόμιμο και εντός των ορίων κάρπωσης είτε παράνομο με υπέρβαση του ορίου ήταν ιδιαίτερα κακό και άσχημο. Οι κυνηγοί γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε δηλώνει αρμόδιος και ειδικός, τις ανάγκες του θηράματος που κυνηγάμε. Μπορεί το όνειρο όλων όσων κυνηγούν μεταναστευτικά θηρεύσιμα πτηνά να είναι να ζήσει μία μέρα με αφθονία θηράματος, που θα του δώσει και τις αντίστοιχες συγκινήσεις, αλλά υπάρχουν και όροι και όρια για να το απολαύσουμε αυτό.
 
Στη συγκεκριμένη περίπτωση είτε νόμιμα είτε παράνομα, οι όροι και τα όρια, οι γραπτοί και άγραφοι νόμοι του κυνηγιού δηλαδή καταπατήθηκαν από κάποιους.
 
Τις μέρες εκείνες η τελείως άσχετη θηραματοπονικά ορνιθολογική, αγκαζέ με τους οικοτρεμόπουλους, ζήτησαν εγγράφως απαγόρευση θήρας. Μέχρι την Κυριακή ζήτησε η ορνιθολογική (που κρατά κάποια προσχήματα) και γενικότερα ζήτησε το Τρεμοπουλέικο που απλά θέλει να απαγορευτεί πλήρως το κυνήγι οπότε θα έπρεπε να αποκλείεται από οποιαδήποτε συζήτηση για τη διαχείρισή του. Τροφή φυσικά για υποστήριξη των αντικυνηγετικών αυτών θέσεων έδωσαν οι αναρτήσεις στα μέσα
κοινωνικής δικτύωσης όσων νόμιμων ή παράνομων κυνηγών «έδρασαν» με τον τρόπο που αναφέρεται παραπάνω.
 
Πριν καλά καλά προλάβουμε να αντιδράσουμε στις αντικυνηγετικές θέσεις της ορνιθολογικής μας πρόλαβε ο κ. Φάμελλος, ο οποίος ξεπέρασε την ορνιθολογική, τον Τρεμόπουλο και ακόμη και αυτόν τον Αγγελέτο,  με μία απόφαση φιάσκο που θα μείνει στην ιστορία και θα τη θυμόμαστε για χρόνια.
 
Απαγορεύεται λέει το κυνήγι για 7 μέρες ως τις 18 Γενάρη. Βάλε και μπόνους άλλες 4-5 μέρες που είχαν απαγορεύσει παντού το κυνήγι κάποια βιαστικά Δασαρχεία και φτιάχνεις το μεγαλύτερο φιάσκο σε επίπεδο Υπουργικής Απόφασης για τη θήρα.
 
Από τον παγωμένο Έβρο ως τη ζεστή Κρήτη και από τον ανθεκτικό αγριόχοιρο ως την ευάλωτη μπεκάτσα μπήκαν όλα σε ένα τσουβάλι και απαγορεύτηκαν με υπογραφή Φάμελλου και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
 
Και εδώ τίθεται το μεγάλο ερώτημα:
 
Ποιος κρύβεται πίσω από την υπογραφή Φάμελλου σε αυτό το φιάσκο; 
 
Ο κ. Φάμελλος δήλωσε πως δεν επηρεάστηκε από την ορνιθολογική. Αν ισχύει αυτό, δύο μόνο εκδοχές μπορούν να ισχύουν. 
 
Πρώτον πήρε την απόφαση μόνος του αγνοώντας Δασικούς και κυνηγούς σε μία πρωτοφανή ενέργεια.
 
Δεύτερον και πιθανότερον είχε σχετική εισήγηση από τους Δασικούς του Υπουργείου.
 
(Προ)καλούμε επομένως ανοιχτά τη δασική υπηρεσία, να δώσει σε διακόσιες χιλιάδες Έλληνες πολίτες, τη θέση της Υπηρεσίας. 
 
Εισηγήθηκε η Δασική Υπηρεσία την ολική απαγόρευση θήρας ως τις 18 Ιανουαρίου;
 
Αν ναι σε ποια επιστημονικά κριτήρια ως οφείλει βασίστηκε;
 
Αν όχι γιατί δεν καταγγέλλει τον κ. Φάμελλο ως αποκλειστικά υπεύθυνο για την ολική απαγόρευση θήρας;
 
Αν τελικά η απόφαση αυτή ήταν λάθος, γιατί δεν διορθώνεται έστω την τελευταία στιγμή από τον κ. Φάμελλο; Πέραν της αδικαιολόγητης ταλαιπωρίας, υπάρχει και το ηθικό ζήτημα. Έχουμε μπροστά μας πολλά ζητήματα στα οποία θα πρέπει ο κ. Φάμελλος να συνεργαστεί με τις Κυνηγετικές Οργανώσει σχετικά με το κυνήγι. Αν τελικά κατάλαβε το λάθος του θα αρκούσε μία δήλωση αναγνώρισης του λάθους για να κλείσει αυτή η υπόθεση χωρίς να αιωρείται το αίσθημα της πλήρους αδικίας απέναντι στους νόμιμους κυνηγούς (που αποτελούν την ισχυρή πλειοψηφία στην κυνηγετική οικογένεια) που σεβάστηκαν το θήραμα, τους νόμους, τις αποφάσεις, τις Υπηρεσίες και τον εαυτό τους και δε βγήκαν για κυνήγι αυτές τις μέρες.
 
Τα παραπάνω ερωτήματα εκτιμούμε πως αποτελούν ελάχιστη ηθική υποχρέωση όσων επηρέασαν και επηρεάζουν το κυνήγι να τα απαντήσουν στους κυνηγούς.
 
Περιμένουμε λοιπόν μία τοποθέτηση από οποιονδήποτε γνωρίζει τις εξελίξεις.
 
Υ.Γ. Γράφαμε λίγο πριν την απαγόρευση πως αποτελούσε αντίφαση στα όρια της αυθαιρεσίας το να απαγορεύει το ένα Δασαρχείο ολικά τη θήρα και το διπλανό να μην κάνει το ίδιο. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε με το χειρότερο τρόπο και οι διαφορετικές αυτές προσεγγίσεις μεταξύ Δασαρχείων, οδήγησαν σε συγκέντρωση των νόμιμων αλλά και των παράνομων κυνηγών στις περιοχές που ακόμη επιτρεπότανε το κυνήγι.
 
Προτείναμε τότε τα κριτήρια με τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις αυτές να ορίζονται κεντρικά προς αποφυγή τέτοιων φαιδρών φαινομένων. Αυτό φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την ολική απαγόρευση θήρας που τελικά αποφασίστηκε κεντρικά. Το αντίθετο. Το Υπουργείο οφείλει να δίνει το στίγμα σχετικά  με το πότε πρέπει να ισχύουν απαγορεύσεις και τα Δασαρχεία ως τα μοναδικά αρμόδια όργανα με άμεση πρόσβαση και γνώση των συνθηκών στον τόπο τους να εφαρμόζουν τις σχετικές οδηγίες.
 
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όλα έγιναν στραβά και λυπούμαστε ιδιαίτερα για τη εικόνα που παρουσίασαν Υπουργείο και κάποια Δασαρχεία.
 
Ευχόμαστε το φιάσκο των ημερών να γίνει μάθημα σε όλους τους αρμόδιους αλλά και σε όλους τους κυνηγούς που δε σεβάστηκαν είτε τους γραπτούς είτε τους άγραφους νόμους του κυνηγιού. 
 
 
Le Chasseur
 
 
 
 
 
 
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ