Αρχική » Grid with Sidebar » Τέλειωσε η δεύτερη ημέρα του Εθνικού Διαλόγου για το κυνήγι…VIDEO

Τέλειωσε η δεύτερη ημέρα του Εθνικού Διαλόγου για το κυνήγι…VIDEO

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτίριο του Υπουργείου Περιβάλλοντος η δεύτερη συνάντηση για τον Εθνικό Διάλογο για το κυνήγι έτσι όπως τον ονόμασε ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης.
 
Στην ατζέντα του διαλόγου, μετά από πρόταση του Γ. Τσιρώνη, τέθηκαν τέσσερις άξονες:
 
Ι.-Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το κυνήγι (όπως άδειες θήρας, εγγραφή σε σωματείο, έλεγχος, εκπαίδευση κυνηγών, δικαιώματα κυνηγού και σωματείου κτλ)
ΙΙ.- Το οικονομικό πλαίσιο  γύρω από την άσκηση του κυνηγιού (συνδρομές, διάθεση εσόδων κ.λπ)
ΙΙΙ.-Θηροφύλαξη και ο έλεγχος της λαθροθηρίας (ιδιωτικοί φύλακες θήρας, κυνηγετική παραβατικότητα κ.λ.π.)
IV.Το διαχειριστικό πλαίσιο άσκησης θήρας (ενδιαίτημα και πληθυσμοί θηρεύσιμων ειδών, όρια κάρπωσης, περιοχές άσκησης θήρας και εκγύμνασης σκύλων, κριτήρια καθορισμού κυνηγετικής περιόδου κλπ)
 
Στον διάλογο συμμετέχουν  οι  εμπλεκόμενες περιβαλλοντικές διευθύνσεις και γραμματείες, Πανεπιστημιακοί φορείς, επιμελητήρια, εκπρόσωποι κυνηγετικών οργανώσεων, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ, σχετικά σωματεία, ομοσπονδίες και πολιτικά κόμματα. 
 
Ο διάλογος θα συνεχιστεί με την συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, οι προτάσεις και οι απόψεις των οποίων θα κατατεθούν και θα συμβάλλουν ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.
 
Στη σημερινή συνάντηση θα γινόταν διάλογος και υποβολή προτάσεων και συζήτηση για θέματα που αφορούν τον ΑΞΟΝΑ  Ι 
 
1.- Από το σύνολο των υφισταμένων σήμερα διατάξεων που απαρτίζουν το νομικό και διοικητικό καθεστώς που διέπει τη θήρα , ποιες θεωρείτε ότι χρήζουν άμεσης παρέμβασης και προς ποια κατεύθυνση;                                                  
 
2.- Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κυριότερα προβλήματα που αφορούν στο υφιστάμενο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των Κ.Σ., Κ.Ο. και Κ.Σ.Ε. και ποιες προτείνετε ως άμεσες παρεμβάσεις για την επίλυση τους.
 
3.-Υπάρχουν προβλήματα ή παραλείψεις που σχετίζονται με την έκδοση των αδειών θήρας ;  Αν ναι, ποια είναι αυτά και τι προτείνετε να αλλάξει ως προς το ισχύον πλαίσιο.
 
4.-Θεωρείτε ότι  το  πλαίσιο των αναγνωρισμένων και συνεργαζόμενων με το Υπουργείο Κυνηγετικών Οργανώσεων (Κ.Ο.) είναι πλήρες και εξασφαλίζεται ο σκοπός για τον οποίο υφίστανται αυτές οι Κ.Ο.; Αν όχι, ποια λειτουργική δομή προτείνετε να ακολουθήσει η πολιτεία;
 
5.-Θεωρείτε ότι υπάρχουν κενά στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη θήρα των τριχωτών και πτερωτών θηραμάτων; Αν ναι, ποια είναι αυτά και ποιες αλλαγές προτείνετε;
 
6.- Εκπαίδευση κυνηγών.  Αλλαγή τρόπου εξέτασης των υποψηφίων κυνηγών.   Προτάσεις.
 
7.- Όποιοδήποτε άλλο θέμα στο πλαίσιο του άξονα Ι.
 
Τελικά όμως η συζήτηση κινήθηκε σε πολύ γενικά πλαίσια και έγινε ανακύκλωση των όσων ειπώθηκαν στην πρώτη συνάντηση.
 
Όλοι σχεδόν οι συμμετέχοντες φορείς τόνισαν την πρόχειρη οργάνωση του διαλόγου και πιο συγκεκριμένα επισημάνθηκαν τα εξής :
 
  • Ο διάλογος πρέπει να γίνει πάνω σε μια πρόταση της κυβέρνησης η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.
  • Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει (και αν υπάρχει από ποιους αποτελείται) η επιτροπή που είχε υποσχεθεί ο κ. Τσιρώνης η οποία θα αξιολογεί τις προτάσεις των φορέων
  • Ο κ. Ντινόκας, συντονιστής της συζήτησης, βρέθηκε εκτεθειμένος αρκετές φορές αφού δεν είχε την αρμοδιότητα να πάρει την οποιαδήποτε θέση.
  • Μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί προτάσεις με email αλλά ακόμη οι προτάσεις αυτές δεν έχουν γίνει γνωστές σε όλους και έτσι ο καθένας λέει ότι θέλει. Πχ ενώ σήμερα θα γινόταν κουβέντα για τος θεσμικό πλαίσιο που διέπει το κυνήγι ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων εκτός των άλλων μίλαγε και για σφράγισμα των όπλων.
Από τα κόμματα το παρών έδωσαν η Νέα Δημοκρατία  με τον τ. υπουργό κ. Κώστα Σκρέκα ο οποίος στάθηκε στην κακή οργάνωση του διαλόγου, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ η οποία δεν έκανε κάποια τοποθέτηση και εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ ο οποίος χαρακτήρισε είπε ότι πρέπει να φύγει το “καρκίνωμα του κατεστημένου”. Εντύπωση έκανε ο αντιπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, ο οποίος πιάστηκε αδιάβαστος ζητώντας να εναρμονιστεί η πολιτεία με την ευρωπαϊκή οδηγία και να μην επιτρέπεται η χρήση μολύβδινων σκαγιών στους υγροτόπους. Την απάντηση την πήρε από τον πρόεδρο της Δ’ ΚΟΣΕ κ. Νίκο Σταθόπουλος ο οποίος του τόνισε ότι έχει εφαρμοστεί αυτή αυτή η οδηγία εδώ και μερικά χρόνια.
 
Από τις κυνηγετικές οργανώσεις απουσίαζε ο Πρόεδρος της ΚΣΕ κ. Νίκος Παπαδόδημα αλλά υπήρχαν αντιπρόσωποι από όλες τις υπόλοιπες Κ.Ο.
 
Αξιοσημέιωτη η παρέμβαση του Προέδρου της Γ’ ΚΟΠ κ. Κώστα Μαρκόπουλου που χαρακτήρισε τον διάλογο προσχηματικό. Δείτε τι είπε στο video που ακολουθεί :
 

SVESTONOF

Οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών ΜΚΟ κινήθηκαν στις γνωστές γενικολογίες μη βοηθώντας να γίνει ουσιαστικός διάλογος.

Επόμενη συνάντηση, εκτός απροόπτου, στις 20 Απριλίου…….
 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ