Αρχική » Grid with Sidebar » Τα αλογα της ελληνικης θεσσαλικης φυλης

Τα αλογα της ελληνικης θεσσαλικης φυλης

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF
Στα 750 ανέρχονται τα άλογα της ελληνικής θεσσαλικής φυλής που έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια, με την αρωγή του ιπποτουρισμού αλλά και του προγράμματος για τις σπάνιες φυλές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
 
Στην περιοχή της Αύρας Καλαμπάκας του νομού Τρικάλων, ο Δημήτρης Δήμος δημιούργησε το δικό του αγρόκτημα, όπου εκτός από σπάνιες φυλές αγελάδων διαθέτει και ελληνικούς μαύρους χοίρους, ενώ στη φάρμα του εκτός από πρόβατα κι άλλα οικόσιτα ζώα, εκτρέφει και περίπου 60 άλογα της ελληνικής θεσσαλικής φυλής.
 
«Εδώ και 10.000 χρόνια τα άλογα αυτής της φυλής υπάρχουν στη μορφή που είναι σήμερα» επισημαίνει ο κ. Δήμος, τονίζοντας ότι «στην περιοχή των Τρικάλων κάλπαζαν ελεύθερα μέσα στο θεσσαλικό κάμπο καθώς και στις γύρω πλαγιές των βουνών και θαυμάζονταν από τους κατοίκους της περιοχής για την περηφάνια τους, το παράστημά τους και την ταχύτητά τους. Κυρίως χρησιμοποιούνταν για ίππευση και όχι για γεωργικές εργασίες. Στη γεωργία χρησιμοποιήθηκαν αργότερα σε ελαφρά μορφή».
 
Στο πλαίσιο της προστασίας της φυλής αυτής είναι και η ίδρυση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Θεσσαλών Φίλιππος Ένωσις», πριν από έξι χρόνια. Βασικοί σκοποί της είναι η συνδυασμένη μελέτη και έρευνα των προβλημάτων που οδηγούν στη μείωση του πληθυσμού των αυτοχθόνων φυλών ίππων Θεσσαλίας, η χαρτογράφηση και καταγραφή των πληθυσμών των αυτοχθόνων φυλών ίππων σε όλη τη χώρα, η δημιουργία μητρώων καταγραφής των πληθυσμών και των χαρακτηριστικών των φυλών σε όλη τη χώρα.
 
Στους σκοπούς εντάσσεται και η συλλογή και τήρηση των στοιχείων σήμανσης και ιδιοκτησίας, η τήρηση γενεαλογικών βιβλίων των ίππων των αυτοχθόνων φυλών, ο έλεγχος των αποδόσεων, η γενετική βελτίωση της φυλής με σκοπό τη διατήρηση των φυλετικών χαρακτηριστικών της και η ενίσχυση της σχετικής έρευνας.
 
Οι ιδιοκτήτες των θεσσαλικών αλόγων, σύμφωνα με τον κ. Δήμο, φτάνουν σήμερα στους 110 σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, ενώ για τα χαρακτηριστικά του θεσσαλικού αλόγου ο ίδιος αναφέρει: «Το άλογο της θεσσαλικής φυλής ανήκει στους μικρόσωμους ίππους. Έχει χαρακτηριστικά ανατολικών φυλών, αφού σε εκείνες τις πανάρχαιες φυλές έχει τις ρίζες του. Έτσι το ύψος του είναι περίπου 125-135 εκατοστά. Οι Θεσσαλοί χαρακτηρίστηκαν ως «ασπρο-αλογάδες» (Ridgeway, 1905). Άρα, πρέπει να υπήρχαν πολλά άτομα λευκού χρώματος», λέει.
 
«Το θεσσαλικό άλογο παρουσιάζει ισχυρά άκρα, στα οποία δίδονταν ιδιαίτερη προσοχή, ουρά και χαίτη αρκετά μακριές, τράχηλο πολύ καλά προσαρμοσμένο στο υπόλοιπο σώμα. Στους στόχους της εταιρείας «Θεσσαλών Φίλιππος Ένωσις» είναι να βοηθήσει κυρίως ηλικιωμένους ιδιοκτήτες αλόγων της θεσσαλικής φυλής, οι οποίοι τα διατηρούν μόνο και μόνο από αγάπη προς αυτά και δεν διαθέτουν την αναγκαία οικονομική δυνατότητα, δίνοντας ζωοτροφές ώστε να διατηρηθούν στη ζωή», καταλήγει ο κ. Δήμος.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ