Αρχική » Grid with Sidebar » Τα θρυλικα μαχαιρια KA-BAR

Τα θρυλικα μαχαιρια KA-BAR

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF
 
Τα μαχαίρια KA-BAR δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις: Από τα παλαιότερα και περισσότερο δοκιμασμένα μαχαίρια παγκοσμίως, ξεκίνησαν από Εγγλέζους τεχνίτες πάνω από 200 χρόνια πριν, όταν αυτοί βρέθηκαν στην Αμερική… Με τον καιρό η εταιρεία γιγαντώθηκε ως Union Cutlery. Το σημερινό της όνομα έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία:

Killed A BeAR…

Αμέσως μετά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Union Cutlery(Co) καταθέτει το τελικό της σχέδιο για την κατασκευή μαχαιριού κατ’ εντολή του σώματος των αμερικάνων πεζοναυτών (USMC) και  για τον εφοδιασμό του σε όλο το ενεργό και μάχιμο προσωπικό. Λίγο πιο μετά, στο ίδιο έτος, οι πεζοναύτες εγκρίνουν την αγορά ενός λίγο διαφοροποιημένου σχεδίου (1219C2) και μετά την κατασκευή του ξεκινάει και επισήμως ο εφοδιασμός του προσωπικού με το πρώτο επίσημο μαχαίρι της Union Cutlery, το ιστορικόUSMC.
 
Μερικά χρόνια μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η εταιρεία μετονομάζεται σε KA-BAR Cutlery inc. και έτσι ξεκινάει η σύγχρονη ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους και ικανότερους οίκους μαχαιροποιίας παγκοσμίως. Οι κριτικές που το μαρτυρούν είναι αναρίθμητες. Άλλωστε μία από τις πιο γνωστές και περιγραφικές κριτικές που έχει λάβει η KA-BAR είναι και αυτή στην οποία οφείλει και το όνομά της σήμερα – είναι η παρακάτω:
 
Στις αρχές του 1900, ένας αναλφάβητος λαθροκυνηγός, ο οποίος έβγαζε τα προς το ζην παγιδεύοντας αρκούδες και πουλώντας τη γούνα τους, θέλησε να ευχαριστήσει εγγράφως την εταιρεία που κατασκεύασε το μαχαίρι που είχε στην κατοχή του και το οποίο του έσωσε τη ζωή. Προσπαθώντας να αποδώσει γραπτώς την εμπειρία του, όντας αναλφάβητος, δυσκολευόταν πολύ στο να αποτυπώσει στο χαρτί ευανάγνωστα και σωστά την ιστορία του. Εν ολίγοις, σε μία “συνάντηση” που είχε με μία αρκούδα, το όπλο του μπλόκαρε και έτσι ήρθε αντιμέτωπος με την πληγωμένη και ιδιαίτερα κακόκεφη αρκούδα, έχοντας στα χέρια του μόνο το μαχαίρι του. Έτσι θέλοντας να αποτυπώσει πως τελικά κατάφερε να σκοτώσει με το μαχαίρι την αρκούδα έγραψε στο χαρτί K-a-Bar (Killed A BeAR). Για να τιμήσουν αυτήν την κριτική που τους εντυπωσίασε, η Union Cutlery, υιοθέτησε τη φράση KA-BAR ως επωνυμία της αλλά και ως λογότυπο.
 

Στις μέρες μας

Τα KA-BAR έχουν πλέον μια τεράστια γκάμα, ενώ θεωρούνται ένα από τα πιο δοκιμασμένα και αξιόπιστα προϊόντα παγκοσμίως, αφού έχουν χρησιμοποιηθεί σε πάμπολλες πολεμικές επιχειρήσεις με άριστα αποτελέσματα – η ναυαρχίδα τους, το USMC (των Αμερικανών πεζοναυτών και όχι μόνο…) έχει δει διάφορες εκδόσεις και χιλιάδες εφαρμογές μέχρι σήμερα, ενώ ανήκει στην κατηγορία των combat knives.
 
Τα υλικά τους θεωρούνται (και είναι) ποιοτικά, ενώ τα σχέδια τους είναι όλα της φιλοσοφίας «απλό και λειτουργικό» – όπως μας αρέσει δηλαδή. Τα θετικά σχόλια (και) στο internet για αυτά τα μαχαίρια είναι πρακτικά αμέτρητα.
 
του Ραξή Επιτρόπου από το http://www.amynastospiti.gr

 

The Legacy of KA-BAR Knives from Common Machine on Vimeo.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ