Αρχική » Grid with Sidebar » Τι είπε ο κ. Φάμελλος που προμηνύουν θερμό καλοκαίρι πριν την έκδοση της ρυθμιστικής

Τι είπε ο κ. Φάμελλος που προμηνύουν θερμό καλοκαίρι πριν την έκδοση της ρυθμιστικής

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Πριν από έξι μήνες, είχαμε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν δικαίως, πως οι ανασχηματισμοί γίνονται επί της ουσίας για επικοινωνιακούς λόγους. Οι κυνηγοί όμως, είχαμε αρκετούς και σημαντικούς λόγους να περιμένουμε με ιδιαίτερα ψυχοφθόρα αγωνία να μάθουμε αν θα έφευγε επιτέλους ο οικολογοπράσινος κ. Τσιρώνης και κυρίως ποιος θα ήταν ο αντικαταστάτης του.
 
Όταν έσκασε το όνομα Φάμελλος στα ΜΜΕ, η αρχική αίσθηση ήταν ένα γενικευμένο μούδιασμα μιας και ο συγκεκριμένος πολιτικός ήταν σχετικά άγνωστος και δεν ήταν  γνωστές οι θέσεις και  οι προθέσεις του για το περιβάλλον και το κυνήγι ειδικότερα.
 
Δειλά δειλά, όσοι γνωρίζανε κάτι παραπάνω, άρχισαν να μιλάνε για θετική εξέλιξη, ενώ δεν άργησαν να φανούν διάφορα παπαγαλάκια δήθεν γνωστοί του κ. Φάμελλου, με τη γνωστή ρουσφετολογική προσέγγιση που έχει διαλύσει τη χώρα, που εκφραζόταν με τις προτάσεις «είναι δικός μας», «τον ξέρω καλά», «είναι συνεννοήσιμος» και δε συμμαζεύεται. 
 
Το πρώτο δείγμα γραφής του κ. Φάμελλου δεν άργησε να φανεί. Στο χιονιά που τον είπαν «αριάδνη» ο κ. Φάμελλος αποφάσισε την πλήρη απαγόρευση θήρας στην επικράτεια, αγνοώντας επιδεικτικά την εισήγηση της ΚΣΕ για απαγόρευση μόνο της Μπεκάτσας παντού και για τα υπόλοιπα θηράματα να ισχύσουν οι απαγορεύσεις των Δασαρχείων. Η προσέγγιση της ΚΣΕ που κάλυπτε πλήρως την ανάγκη για προστασία των πτηνών που ήταν και το κυρίως ζητούμενο μιας και ο λαγός είχε τελειώσει και ο αγριόχοιρος δε χρήζει προστασίας, δεν φάνηκε αρκετή στον κ. Υπουργό, ο οποίος ξεπέρασε ακόμη και την ορνιθολογική με την απόφασή του. 
 
Ο κ. Φάμελλος λοιπόν, επιβεβαιώνοντας τη διαπίστωση που θέλει κάθε υπουργός που αναλαμβάνει τα δάση να είναι τελείως άσχετος με το αντικείμενο, επικαλέστηκε τότε την παρουσία «ειδών του αρκτικού κύκλου στην Κρήτη» για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ποιος τον συμβούλεψε για αυτά τα «είδη»; Σίγουρα όχι η Δασική Υπηρεσία.
 
Στη συνέχεια υπήρξε η παράταση της περιόδου θήρας για τον αγριόχοιρο, η οποία αν και ορθή, έγινε μάλλον για επικοινωνιακούς λόγους και έριξε στάχτη στα μάτια αρκετών εξ ημών. Και μετά ήρθε το τέλος της κυνηγητικής περιόδου και ησυχάσανε τα πράγματα.
 
Κάθε τέλος μίας κυνηγετικής περιόδου, σημαίνει την έναρξη των διαδικασιών για την υπογραφή της επόμενης ρυθμιστικής. Και αυτήν φέτος, έχουμε να την βγάλουμε με τον κ. Φάμελλο.
 
Ποιος είναι όμως τελικά ο κ. Φάμελλος και τι έχουμε να περιμένουμε από αυτόν;
 
Τα όσα είδαμε και ακούσαμε στην κοπή της πίτας των ΚΣΕ-ΚΟΣΕ από τον κ. Φάμελλο, μας κάνουν ιδιαίτερα ανήσυχους, επιφυλακτικούς και οργισμένους, σε πλήρη αντίθεση με τα περισσότερα κυνηγετικά ΜΜΕ τα οποία έστω συγκρατημένα δείχνουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.
 
Στην κοπή της πίτας των ΚΣΕ-ΚΟΣΕ, ο κ. Φάμελλος είπε μεταξύ άλλων:
 
1. «Υπάρχει δυσπιστία μεταξύ οικολογων – ΜΚΟ και κυνηγών και πως το υπουργείο οφείλει να είναι στη μέση και να μη συντάσσεται με κανένα στρατόπεδο. Πρέπει από κοινού με όλους τους χώρους να συνδιαχειριστούμε την προστασία του περιβάλλοντος και τα όσα αυτή επιτάσσει για τη θήρα»
 
Με αυτή τη δήλωση ο κ. Φάμελλος, εξισώνει τις αγνώστου προελεύσεως περιβαλλοντικές ΜΚΟ με τους κυνηγούς και τις συνεργαζόμενες και αναγνωρισμένες από το Υπουργείο του Κυνηγετικές Οργανώσεις στα ζητήματα της θήρας. Αυτό για κάποιον που δε γνωρίζει μπορεί να φαίνεται λογικό, για μας όμως όχι. Η ορνιθολογική για παράδειγμα , είχε το θράσος να δηλώσει πως περεταίρω απαγόρευση της πετροπέρδικας είναι εκ των ουκ άνευ στα πλαίσια του διαλόγου παρωδία για τη θήρα.
 
Τι γνωρίζει όμως η ορνιθολογική για την πετροπέρδικα; ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ. Αναμασάει μία δήθεν μελέτη που έγινε τη δεκαετία του 1980, την οποία με τερτίπια την έδωσε στο birlife international το οποίο τη χρησιμοποίησε στη δημοσίευση των πληθυσμιακών στοιχείων για τα διάφορα είδη της Ευρωπαϊκής πτηνοπανίδας το 2004 και έτσι, με δεκαπέντε χρόνια καθυστέρηση τότε και σχεδόν τριάντα χρόνια καθυστέρηση σήμερα, χωρίς κανένα απολύτως αποδεκτό επιστημονικό στοιχείο, η ορνιθολογική επιμένει να εκθέτει την επιστημονική της ανεπάρκεια σε είδη με τα οποία ουδέποτε έχει ασχοληθεί, ζητώντας αυθαίρετες απαγορεύσεις και περιορισμούς της θήρας της πετροπέρδικας.
 
2. «Το κυνήγι καταστατικά πρέπει να συνδέεται με την αειφόρο θήρα.»
Αυτό το οποίο ο κ. Φάμελλος θέτει ως ζητούμενο, οι μόνοι οι οποίοι το κάνουν πράξη εδώ και χρόνια είναι οι κυνηγοί και οι Κυνηγετικές Οργανώσεις. Και μάλιστα, η ωμή αυτή πραγματικότητα, όχι μόνο απαξιώνεται, αλλά στην πράξη βρίσκει εμπόδια τόσο από τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ όσο και από τους οικολογοπράσινους. Δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις, εμπόδιο αποτελεί και η ίδια η Δασική Υπηρεσία. Το γεγονός πως το έργο της θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων, όχι μόνο δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ από Δασική Υπηρεσία, οικολογοπράσινους, φορείς διαχείρισης και περιβαλλοντικές ΜΚΟ, αλλά αντίθετα, ζητούν την κατάργησή της με μεταφορά της στο δημόσιο, του οποίου την αποτελεσματικότητα στην πάταξη της  λαθροθηρίας τη βλέπουν και οι πέτρες και γελάει με αυτήν και το παρδαλό κατσίκι, είναι άκρως ενδεικτικό της κατάστασης.
 
3. «Είχαμε επιστημονικές παρατηρήσεις ειδών του αρκτικού κύκλου στην Κρήτη».
Φυσικά και είχαμε επιστημονικές παρατηρήσεις ειδών του αρκτικού κύκλου στην Κρήτη. Όπως επίσης έχουμε και «ανακαλύψεις» νέων ειδών.
Αυτό που αγνοεί ο κ. Φάμελλος και που επιμελώς αποκρύπτουν οι συμβουλάτορές του (αν και η ορνιθολογική δειλά δειλά το παραδέχεται και δημόσια) είναι το γεγονός πως με όλο το χρήμα να πέφτει σε μελέτες και συγκεκριμένες τσέπες, ούτε η Δασική Υπηρεσία ούτε οι Φορείς δήθεν Διαχείρισης έχουν το χρήμα, το χρόνο, το ανθρώπινο δυναμικό και τις ενδεχομένως τις γνώσεις για να προβαίνουν σε συστηματικές απογραφές της πανίδας τόσο σε επίπεδο αφθονίας ειδών όσο και σε πληθυσμιακό επίπεδο. Παρόλα αυτά, αυξάνονται με το χρόνο οι παρατηρητές  που βρίσκονται στη φύση και βλέπουν αυτά που δεν υπήρχε αρκετός κόσμος έξω να τα καταγράφει μέχρι τώρα. Ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα πως τα είδη αυτά δε φάνηκαν και παλιότερα στη χώρα μας και απλά δεν τα κατέγραψε κανείς;
 
4. «Για δεοντολογικούς λόγους κάλεσα τον πρόεδρο της ΚΣΕ, τον κ. Παπαδόδημα πριν την απαγόρευση,  δεν ήταν ανάγκη να το κάνω.»
Πολύ σωστά και αποκαλυπτικά. Δε βλέπει άλλο λόγο να καλέσει τον εκπρόσωπο των 200.000 κυνηγών στην Ελλάδα για ένα μείζον ζήτημα που αφορούσε το κυνήγι ο κ. Υπουργός. Το έκανε απλά και μόνο για δεοντολογικούς λόγους. Κοινώς, θεωρεί πως μπορούσε και χωρίς αυτό το τηλεφώνημα, όπως απέδειξαν στη συνέχεια και οι πράξεις του.
 
5. «Φίλοι του περιβάλλοντος μου στέλνανε φωτογραφίες με τριάντα μπεκάτσες από έναν κυνηγό που έκανε καρτέρι. (απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΚΣΕ) Εσείς δε θέλετε να λέγεται κυνηγός αυτός.»
Δεν είναι τι θέλουμε και τι δε θέλουμε κ. Υπουργέ. Με ημερήσιο όριο τις δέκα μπεκάτσες κάρπωση και απαγόρευση θήρας της μπεκάτσας στο καρτέρι, όποιος χτύπησε τριάντα μπεκάτσες στο καρτέρι (οι καταγγέλλοντες έκαναν καμία ενέργεια για να συλληφθούν αυτοί με τις τριάντα μπεκάτσες;) είναι δις λαθροθήρας.
 
Για μας εδώ στο ihunt δεν είναι μόνο λαθροθήρες αυτοί, είναι άνθρωποι μειωμένης ανδρείας και αυτοεκτίμησης, ηλίθιοι και τελείως άσχετοι με την έννοια και την ιδιότητα του κυνηγού. Αν ήταν στο χέρι μας θα τους στερούσαμε το δικαίωμα στη θήρα.
 
Παρόλα αυτά, ο κ. Φάμελλος τους θεωρεί αυτούς κυνηγούς, προφανώς για να δικαιολογήσει τις αδικαιολόγητες τότε και πιθανά και στο μέλλον πράξεις του, ταυτίζοντας τους νόμιμους κυνηγούς με αυτά τα άθλια υποκείμενα για να μειώσει το ηθικό πλεονέκτημα των πρώτων.
 
6. «Θέλουμε να έχουμε ένα σημαντικό περιβαλλοντικό σύμμαχο για πυρκαγιές και άλλα σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα. Έχουμε γενικά κοινούς στόχους»
Αυτόν το σύμμαχο τον έχετε και μάλιστα πολύς σας πέφτει κ. Υπουργέ. Οι κυνηγοί, είναι η μόνη ομάδα  ανάμεσα σε όλους όσους ασχολούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με τη φύση (οικολόγοι πράσινοι, περιβαλλοντικές ΜΚΟ, Φορείς Διαχείρισης, Δασική Υπηρεσία, ψαράδες, υλοτόμοι, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι κλπ), οι οποίοι είναι εκεί όποτε το ζητήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά ακόμη και να μην το ζητήσουν σε  ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Από τις γρίπες των πτηνών ως τη λύσσα και από τις πυρκαγιές μέχρι την καταπολέμηση της λαθροθηρίας και της λαθροϋλοτομίας, η παρουσία, το έργο, τα χρήματα που δαπανούν και ο εθελοντισμός των κυνηγών, απλά δε συγκρίνεται με κανέναν άλλο φορέα, ομάδα, ΜΚΟ ή και μεμονωμένο πολίτη. Το ότι δεν το βλέπει αυτό ο κ. Φάμελλος δείχνει και τις προθέσεις του απέναντι στους κυνηγούς.
 
7. «Είναι ελλιπώς στελεχωμένη και αφυδατωμένη η Δασική Υπηρεσία και θέλουμε εθελοντές στις προσπάθειες της Δασικής Υπηρεσίας.»
 
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι εθελοντές αυτοί είναι εδώ και προσφέρουν τα μέγιστα στη Δασική Υπηρεσία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δυστυχώς δρα και κινείται τελείως αντικυνηγετικά χωρίς ποτέ να έχουμε καταλάβει το γιατί.
 
Το ότι αναφέρει ο κ. Φάμελλος πως «θέλει» συμμάχους και εθελοντές, αντί να αναγνωρίσει πως αυτοί υπάρχουν ήδη εδώ και χρόνια στην οικογένεια των κυνηγών, και να τους συγχαρεί για αυτό, αποτελεί επίσης δείκτη των προθέσεων του. 
 
Τι δεν μας είπε όμως ο κ. Φάμελλος στις δηλώσεις του στην κοπή πίτας των ΚΣΕ – ΚΟΣΕ;
 
1. Δεν είπε τίποτα για το επίπεδο επικοινωνίας και συνεργασίας με τις Κυνηγετικές Οργανώσεις. Την ώρα που το υπουργείο δεν έχει καμία επαφή με υλοτόμους, ψαράδες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους κλπ στη βάση τους, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις αποτελούν πρότυπο αυτοοργάνωσης και αν σήμερα βγει οποιαδήποτε διάταξη για το κυνήγι, αύριο θα το γνωρίζουν όλοι οι κυνηγοί της Ελλάδας με τη συνδρομή των Κυνηγετικών Οργανώσεων και των κυνηγετικών ΜΜΕ. Υπάρχει άλλη ομάδα χρηστών του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας που μπορεί να το κάνει αυτό;
 
2. Δεν είπε τίποτα για το έργο και την αξία της θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων. Ημέρα τοπικής αργίας στα Γιάννενα, που η Δασική Υπηρεσία ήταν απλά κλειστή και οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ έπιναν το καφεδάκι τους μετά την παρέλαση, οι θηροφύλακες που πληρώνονται από τους κυνηγούς, ενημερώθηκαν από κυνηγούς και προχώρησαν στο μεγαλύτερο πλήγμα κατά της λαθροθηρίας που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα. Τόσο τα αγριόγιδα όσο και τους λαθροθήρες τους, οι περισσότερες περιβαλλοντικές ΜΚΟ αλλά δυστυχώς και οι αρμόδιες Υπηρεσίες, δεν τα έχουν δει ποτέ ούτε με κυάλια. Εμείς όμως τους πιάσαμε αυτούς τους εγκληματίες και θέσαμε νέες βάσεις και νέα (υψηλά) πρότυπα στην πάταξη της λαθροθηρίας.  
Παρόλα αυτά, καμία αναφορά από τον κ. Φάμελλο.
 
3. Δεν είπε τίποτα ο κ. Φάμελλος για τη συνδρομή των κυνηγών στις προσπάθειες της πολιτείας για την αντιμετώπιση των ζωοανθρωπονόσων (γρίπη των πτηνών, λύσσα), την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας και άλλων περιβαλλοντικών παραβάσεων καθώς και για το κοινωνικό έργο των κυνηγών, με εντοπισμούς αγνοούμενων, με τράπεζες αίματος, με στήριξη του έργου κοινωνικών φορέων που φροντίζουν συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη και πολλά πολλά άλλα.
 
Το γεγονός πως ο κ. Φάμελλος ήρθε με θράσος να μας κουνήσει το δάχτυλο στην κοπή πίτας των ΚΣΕ – ΚΟΣΕ και στην ουσία να κάνει επίδειξη ισχύος για το ποιος είναι το κουμάντο και η εξουσία στα του περιβάλλοντος λες και έχει αυτό καμία αξία στην πράξη,
 
Το γεγονός πως ο κ. Φάμελλος γνωρίζει πολύ καλά για τα είδη του αρκτικού κύκλου που έφτασαν στην Κρήτη το Χειμώνα εκτάκτως, αλλά αγνοεί πλήρως (ή απαξιώνει) την τεράστια προσφορά των κυνηγών σε όλα αυτά που έθεσε ως «κοινούς στόχους» εδώ και δεκαετίες,
 
Το γεγονός πως ο κ. Φάμελλος έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια την ΚΣΕ όταν αποφάσισε την πλήρη απαγόρευση θήρας στην Ελλάδα,
 
Το γεγονός πως ο κ. Φάμελλος είναι ιδιαίτερα ευφυής, εύστροφος, δεινός ρήτορας και έχει μεγάλο ειδικό βάρος εντός του ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνά ακόμη τη χώρα, όπως φαίνεται από τις θέσεις και τα αξιώματα που έχει καταλάβει στο παρελθόν,
 
Το γεγονός πως με διάφορες εύστοχες επικοινωνιακές κινήσεις έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών κυνηγών, πολλών εκπροσώπων μας και πολλών κυνηγετικών ΜΜΕ, των οποίων τα αυτιά δυστυχώς χαϊδεύονται με περισσή ευκολία,
 
Το γεγονός πως ο κ. Φάμελλος, δεν έχει δώσει ακόμη τίποτα στην πράξη στους κυνηγούς, παρά μόνο λόγια και μάλιστα διφορούμενα,
 
Και πολλά άλλα που δε χωρούν σε αυτό το ήδη μακροσκελές και πιθανά κουραστικό για πολλούς κείμενο,
 
Μας κάνουν να πιστεύουμε ακράδαντα πως ο κ. Φάμελλος όχι μόνο δεν είναι καλύτερος από τον προκάτοχό του τον κ. Τσιρώνη, αλλά το αντίθετο. 
 
Θεωρούμε πως είναι άκρως πιο επικίνδυνος από τον κ. Τσιρώνη για το κυνήγι και τους κυνηγούς και πως η επίδειξη δήθεν ισχύος που επιχείρησε στα πλαίσια των δηλώσεων του στην κοπή πίτας των ΚΣΕ – ΚΟΣΕ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας των προθέσεων του.
 
Εμείς σήμερα, κόντρα στο ρεύμα καταγγέλλουμε δημοσίως τον κ. Φάμελλο για απαξίωση των 200.000 Ελλήνων κυνηγών, για απαξίωση των Κυνηγετικών Οργανώσεων και για απαξίωση του έργου δεκαετιών που κάνουμε συντεταγμένα μέσα από τις Κυνηγετικές μας Οργανώσεις και το οποίο ποτέ δεν προβλήθηκε, ποτέ δεν αναφέρθηκε και ποτέ δεν αναγνωρίστηκε από την πολιτική ηγεσία αλλά και τα ανώτερα στελέχη της Δασικής
Υπηρεσίας όπως θα έπρεπε ως ελάχιστο δείγμα πραγματικού ενδιαφέροντος για την προστασία και την ορθή διαχείριση της Ελληνικής φύσης. 
 
Ούτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου δεν υπάρχει αναφορά στις Κυνηγετικές Οργανώσεις στον τομέα των «συνεργαζόμενων φορέων». Τι άλλο δηλαδή πρέπει να δούμε;
 
Ο καιρός γαρ εγγύς.
 
Το αργότερο σε δύο μήνες, ο κ. Φάμελλος θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να αποδείξει στην πράξη και όχι στα ανέξοδα λόγια τις προθέσεις και τις θέσεις του για το κυνήγι με τις διαδικασίες που σχετίζονται με την έκδοση της ρυθμιστικής αλλά και άλλες αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει, όπως οι τιμές των αδειών κ.λ.π.
 
Ευχόμαστε πραγματικά όλα τα παραπάνω να είναι μόνο στη φαντασία μας, να είμαστε άδικοι και υποκειμενικοί στην κρίση μας και να αποδείξει ο κ. Φάμελλος με τις πράξεις του πως τον αδικήσαμε.
 
Θα χαρούμε ιδιαίτερα να ανακαλέσουμε και να δηλώσουμε δημόσια πως ο κ. Φάμελλος πραγματικά άξιζε την εμπιστοσύνη που σήμερα πολλοί του δείχνουνε, αλλά όχι εμείς.
 
Και θα αναδείξουμε μέσα από την ιστοσελίδα μας οποιαδήποτε ενέργεια δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για το κυνήγι από πλευράς Υπουργείου.
 
Πράξεις όμως, όχι λόγια. Από αυτά χορτάσαμε τόσα χρόνια.
 
 
Le Chasseur
 
 
 
 
 
 
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ