Αρχική » Grid with Sidebar » Τι πρέπει να έχετε υπόψιν σας όταν δέχεστε έλεγχο από Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα

Τι πρέπει να έχετε υπόψιν σας όταν δέχεστε έλεγχο από Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Πολλές φορές ακούω τους κυνηγούς να λένε ότι οι Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες δεν έχουν την αρμοδιότητα να κάνουν έλεγχο στο αυτοκίνητο, ή να κάνουν κατάσχεση στο όπλο και άλλα παρόμοια. Τι ισχύει; Διαβάστε το παρακάτω κείμενο και θα καταλάβετε :

SVESTONOF
1. Ότι οι αποτελούντες τη θηροφυλακή φύλακες που έχουν προσληφθεί από τις κυνηγετικές οργανώσεις έχουν νόμιμα και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προσληφθεί αφού έχουν ορκιστεί και αναγνωριστεί από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας που κατέστη αρμόδιος προς τούτο μετά την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων (Ν. 2647/1998).
 
2. Εξομοιούνται πλήρως ως προς τα καθήκοντα και τα δικαιώματά των προς τους φύλακες θήρας του Δημοσίου. Μεταξύ των άλλων δύνανται:
 
α) Να ασκούν έλεγχο οιαδήποτε περίοδο είτε σε άτομα είτε σε μηχανοκίνητα μέσα,
 
β) Να ασκούν προανακριτικά καθήκοντα θεωρούμενοι δε και ως δημόσιοι υπάλληλοι κατά την έννοια του άρθρου 13 παρ. α του Ποινικού Κώδικα. Τούτο σημαίνει ότι αν κάποιος αρνηθεί τη συνδρομή του προς αυτούς (π.χ. παράδοση του όπλου του
για κατάσχεση, της άδειας θήρας κ.λπ.) διαπράττει το αδίκημα της απείθειας του άρθρου 169 του Π.Κ.
 
γ) Να διεξάγουν έρευνα (ακόμη και σωματική) στα αυτοκίνητα, τους κυνηγετικούς σάκους κ.λπ.
 
3. Υποχρεούνται να κατάσχουν κάθε μέσο που χρησιμοποιείται για τη διενέργεια παράνομης θήρας όπως σε κάθε περίπτωση που παραβιάζεται διάταξη αναφερόμενη στη θήρα όπως την άδεια θήρας, τα όπλα, ό,τι χρησιμοποιήθηκε για τη διενέργεια παρανόμου θήρας, τα θηράματα κ.λπ. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι το όπλο κατάσχεται μόνο αν με αυτό ασκείται παράνομη θήρα. Δεν κατάσχεται η άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου. Αυτή ανακαλείται από την αρμόδια αστυνομική αρχή μετά από αναφορά του θηροφύλακα.
 
4. Δύνανται με τη συνδρομή ή όχι της αστυνομικής αρχής να εφαρμόσουν την αυτόφωρο διαδικασία. Αυτόφωρο δε είναι το έγκλημα την ώρα που γίνεται ή αυτό που έγινε πρόσφατα. Ποτέ δεν θεωρείται αυτόφωρο αν πέρασε ολόκληρη η επόμενη μέρα από την τέλεση της πράξης (η 12η νυχτερινή ώρα της επόμενης ημέρας).
 
5. Έχουν δικαίωμα να ασκούν αστυνόμευση σ’ ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή της ομοσπονδίας τους.
 
Όποιος πιστεύει ότι κάτι από τα παραπάνω είναι αναληθές δεν έχει παρά να δοκιμάσει να αρνηθεί τον έλεγχο. Πρέπει όμως να ξέρει ότι η άρνηση ελέγχου ή η άρνηση παράδοσης του κυνηγετικού όπλου επιφέρει την κατηγορία της απείθειας, παράπτωμα που τιμωρείται αυστηρά από το δικαστήριο. Καλύτερα λοιπόν να δικαστεί κάποιος για παράπτωμα του νόμου περί θήρας παρά για απείθεια.
 
Κώστας Λουρής για το iHunt.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ