Αρχική » Grid with Sidebar » Τρειλερ για …παπακι

Τρειλερ για …παπακι

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Στις  επισκέψεις του ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ στους συλλόγους της χώρας κοινή διαπίστωση είναι ότι οι άδειες τα τελευταία χρόνια μειώνονται. ¨Ομως δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση υπεύθυνη για την μείωση των άδειων. Σημαντικός παράγοντας είναι η γήρανση του κυνηγετικού πληθυσμού.Οι νέοι κυνηγοί που εκδίδουν άδεια, είναι κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι με συνέπεια να μεγαλώνει αρκετά ο μέσος όρος ηλικίας των κυνηγών. Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα το ποσοστό των νέων κυνηγών είναι αρκετά μικρότερο από ότι στην περιφέρεια.
 
Πρόσφατα έκανα μια εξόρμηση για ντοπιάρικα ορτύκια στη Μελίτη της Φλώρινας, ένα χωριό λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα.
 
 
Ο Χρήστος Ιωαννίδης
 
Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού ζουν και αναπνέουν για το κυνήγι και κυρίως για το κυνήγι του λαγού και του αγριόχοιρου παρότι η ευρύτερη περιοχή θεωρείται ένας εξαιρετικός ορτυκότοπος
 
Στη Μελίκη ζουν τρία εξαιρετικά παιδιά, οι Κώστας και Χρήστος Ιωαννίδης και ο Δημήτρης Αγγέλου. Το κυνήγι είναι συνέχεια στο μυαλό τους. Την εποχή που επισκέφθηκα τη Μελίκη δεν είχαν σχολείο και κάθε πρωί στις έξι ήταν και τα τρία στο καφενείο “Ο ΜΠΟΡΜΠΟΚΗΣ” και ξεκινούσαμε μαζί για κυνήγι. 
 
Δεν έχασαν εξόρμηση και περπατούσαν μαζί μας προσπαθώντας να μάθουν όλα τα μυστικά του ορτυκοκυνηγιού. Οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή. Γιατί δεν φέρμαρε ο σκύλος; Γιατί πετάχτηκε μακριά το ορτύκι; Χρειάζεται προσκόπευση;  
 
Εμείς από τη μεριά μας προσπαθούσαμε, όσο είναι δυνατόν, να μπορέσουμε να τους μάθουμε τις βασικές αρχές που διέπουν το κυνήγι και την κυνοφιλία.
 
 
Γεμάτα χαρά και τα τρία εξιστορούσαν στο καφενείο τις ιστορίες από τις αναμετρήσεις των σκύλων με τα δύσκολα ντοπιάρικα ορτύκια.
 
Ένα πρωινό μια μηχανή (παπάκι) σταματάει έξω από του ¨ΜΠΟΡΜΠΟΚΗ”. Το παπάκι όμως έσερνε και ένα κουτί που από μακρυά δεν μπορούσα να το διακρίνω καλά. Όταν πλησίασα έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Ήταν ένα αυτοσχέδιο τρέιλερ, μια ειδική κατασκευή όπως βλέπεται και στην φωτό, που κατασκευάστηκε για τη μεταφορά του κυνηγόσκυλου.
 
Μετά από λίγο έρχεται η μεγαλύτερη έκπληξη όταν ρώτησα το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά τον Κώστα ποιος έφτιαξε αυτή την κατασκευή. “Εγώ!” μου απάντησε αυθόρμητα και όλο χαρά. 
 
“Βρήκα όλα τα υλικά, μερικά τα αγόρασα με χρήματα που μου έδωσε ο πατέρας μου(ο πατέρας του είναι ο Παντελής Ιωαννίδης, ιδιοκτήτης του καφενείου “ΜΠΟΡΜΠΟΚΗΣ”)  και τα υπόλοιπα τα βρήκα από εδώ και από εκεί. Τα συναρμολόγησα, έκανα τις απαραίτητες συγκολλήσεις και το τρέιλερ ήταν έτοιμο.” μας είπε ο Κώστας και συνεχίζει “είχα βέβαια και την απαραίτητη βοήθεια από τον αδερφό μου Χρήστο και από την Δημήτρη.”
 
Όταν τον ρωτήσαμε ποιο είδος κυνηγιού του αρέσει περισσότερο μας απάντησε. “ Μου αρέσει να πηγαίνω κυνήγι. Και το κυνήγι αγριογούρουνου μου αρέσει (ο πατέρας του είναι φανατικός γουρουνοκυνηγός) και το κυνήγι του ορτυκιού. Τώρα θέλω να πάρω ένα σκυλί φέρμας και όταν βγάλω άδεια να πηγαίνω για ορτύκια. Για αυτό άλλωστε έφτιαξα και αυτό το τρέιλερ.”
 
Ο Κώστας είναι ταλέντο. Προσέξτε την κατασκευή. Αεραγωγοί για να παίρνει αέρα ο σκύλος, πόρτα που κλειδώνει, ειδική κατασκευή στο μηχανάκι ώστε να μπορέσει να σύρει το τρέιλερ. Και όλα αυτά φτιαγμένα από ένα 17χρονο παιδί.
 
Το πάθος τους για το κυνήγι , τον οδήγησε να φτιάξει αυτή την κατασκευή και φανταστείτε ότι ακόμη δεν επιτρέπεται να κρατήσει όπλο. 
 
Έτσι γίνονται οι κυνηγοί. 
 
Έτσι θα συνεχιστεί η κυνηγετική δραστηριότητα.
 
 
Από αριστερά. Ο Κώστας Ιωαννίδης, Ο Βαγγέλης Δήμου και ο Δημήτρης Αγγέλου
 
Λουρής Κωνσταντίνος
 
Πηγή : ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ