Αρχική » Grid with Sidebar » Τρωτε Θηραματα. Κανει καλο

Τρωτε Θηραματα. Κανει καλο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Έρευνες αποδεικνύουν ότι το κρέας των θηραμάτων περιέχει λιγότερα λιπαρά από τα αντίστοιχα οικόσιτα. Δεν έχει ορμόνες και φάρμακα, και έχει μερικά συστατικά που προστατεύουν από καρδιοπάθειες. 

 

Ο φόβος της χοληστερίνης μας έχει κάνει όλους μας πολύ προσεκτικούς στο τι τρώμε. Σχεδόν καθημερινά δημοσιεύονται οδηγίες για τη σωστή διατροφή και το κυρίαρχο μήνυμα είναι να αποφεύγουμε τις τροφές που περιέχουν πολύ κακή χοληστερίνη και να τρώμε αυτές που περιέχουν την καλή χοληστερίνη. Το κρέας των θηραμάτων λοιπόν περιέχει λίγη κακή και πολύ καλή χοληστερίνη.

 

Όλο και περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι δεν είναι το κρέας καθεαυτό που βλάπτει αλλά η ποσότητα και το είδος του κρέατος που τρώμε. Το άπαχο κρέας είναι το καλύτερο και το κρέας των θηραμάτων είναι άπαχο. 

 

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες το θήραμα είναι μια πολύ καλή επιλογή για τη δίαιτα μας γιατί περιέχει λίγο ολικό λίπος, δηλαδή έχει λίγο κορεσμένο λίπος και το κορεσμένο λίπος είναι το βλαβερό, και είναι αυτό που συνήθως ανεβάζει τη χοληστερίνη του αίματος.

 

H χοληστερίνη έχει γίνει διάσημη πια, αλλά χοληστερίνη δεν είναι μόνο μια. Η χοληστερίνη στο αίμα του ανθρώπου επηρεάζεται πιο πολύ από τα λίπη που τρώμε και από το είδος του λίπους παρά από το ποσοστό χοληστερίνης που περιέχει η τροφή. Η διαφορά μπορεί να μην είναι εμφανής αλλά είναι βασική. Αν η δίαιτα περιέχει μεγάλες ποσότητες κορεσμένου λίπους ανεβάζει τη χοληστερίνη του αίματος. Η δίαιτα που περιέχει πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λίπη κατεβάζει τη χοληστερίνη του αίματος.

 

Τα περισσότερα κρέατα, από οικόσιτα ζώα, περιέχουν μεγάλα ποσοστά κορεσμένου, κακού, λίπους. Τα περισσότερα φυτικά λίπη, όχι όλα, περιέχουν πολυακόρεστα λίπη που τείνουν να κατεβάζουν τη χοληστερίνη.

 

Το κρέας των θηραμάτων περιέχει γύρω στο ένα έβδομο του λίπους που περιέχουν τα αντίστοιχα οικόσιτα ζώα. Οι  καρδιολόγοι συστήνουν το κρέας των θηραμάτων σαν μια καλή πηγή πρωτείνης.

 

Το κρέας των θηραμάτων αν και είναι χαμηλότερο σε λίπη, σε μερικά θηράματα το επίδεδο της χοληστερίνης είναι μεγαλύτερο. “Όλα τα κρέατα αποτελούνται από μυικές ίνες, ερυθρές και λευκές, αλλά οι ερυθρές ίνες είναι πολύ πυκνές, δυο ερυθρές χωρούν στο χώρο μιας λευκής. Το κρέας των θηραμάτων όπως του ελαφιού είναι σχεδόν όλο ερυθρές ίνες. Η χοληστερίνη είναι συστατικό κάθε μυϊκής ίνας, άρα το κρέας των θηραμάτων δείχνει μεγαλύτερη περιεκτικότητα χοληστερίνης. Αυτό δεν είναι κακό.” μας λέει ο Marty Marchello, καθηγητής Ζωοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της North Dakota.

 

Δεν είναι κακό επειδή το κρέας θηραμάτων παρουσιάζει μια άλλη θαυματουργή ιδιότητα, το ΕΡΑ, ή ΕΟ στα ελληνικά, εικοσιπενταινικό οξύ, ένα από τα Ωμέγα-3 λιπικά οξέα που συναντάται και σε ψάρια και χαμηλώνει τη χοληστερίνη του αίματος. Το λίγο λίπος που έχουν τα θηράματα περιέχει 2,5 % ΕΟ, ενώ στο λίπος των οικόσιτων ζώων είναι τόσο χαμηλό που δεν μπορεί καν να μετρηθεί λένε οι γιατροί.

 

Επίσης το κρέας των θηραμάτων περιέχει και άλλα πολυακόρεστα λίπη, πέντε φορές περισσότερα ανά γραμμάριο από τα οικόσιτα κρέατα. Αυτά τα πολυακόρεστα λίπη βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης στο αίμα. Το ΕΟ επίσης ρυθμίζει και τις ορμόνες που ρυθμίζουν τη δημιουργία πλακιδίων στο αίμα και χαμηλώνει τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας.

 

Το κρέας των θηραμάτων παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό αλλεργικών αντιδράσεων. Αυτό οι επιστήμονες το αποδίδουν στο γεγονός ότι το κρέας των θηραμάτων δεν περιέχει ορμόνες και χημικά, αυτά δηλαδή που προκαλούν τις αλλεργίες. Όσο για άλλες ασθένειες η μόνη περίπτωση κινδύνου είναι η τριχινίωση από το αγριογούρουνο όταν δεν ψηθεί σωστά, αλλά το ίδιο ισχύει και για το οικόσιτο χοιρινό.

 

Κάποτε κάποιος αντικυνηγός είπε ότι η φύση μας δίνει μηνύματα. Πράγματι μας δίνει μηνύματα, και όπως δείχνουν ολοένα και πιο ξεκάθαρα οι επιστημονικές έρευνες το κυνήγι, σαν τρόπος ζωής, είναι πιο φυσικός από την πρακτική των κλειστών συστημάτων παραγωγής τροφής που υποστηρίζουν μερικοί οικολόγοι που πιστεύουν ότι λατρεία της φύσης είναι ο διαχωρισμός του ανθρώπου από το φυσικό περιβάλλον και η απαγόρευση συμμετοχής του ανθρώπου στις λειτουργίες της φύσης.

 

Το άρθο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΚΥΝΗΓΙ & ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ. Στο ihunt.gr αναδημοσιεύτηκε με την άδεια του του κ. Κυπρίδημου. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια του.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ