Αρχική » Grid with Sidebar » Τσίχλες : Πέρασμα βγαλμένο από τα πιο τρελά μας όνειρα….

Τσίχλες : Πέρασμα βγαλμένο από τα πιο τρελά μας όνειρα….

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Βρισκόμαστε λίγο μετά τα μισά του Οκτώβρη και τα περάσματα των θηρεύσιμων αποδημητικών πτηνών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
 
Αν και για φάσσες, μπεκάτσες και υδρόβια ακόμη οι κυνηγοί περιμένουν τα μεγάλα περάσματα και την εγκατάσταση τους στη χώρα μας, στις τσίχλες, αυτό που έγινε την περασμένη βδομάδα δε φαίνεται να έχει προηγούμενο.
 
Από την Πέμπτη 13/10 στον Έβρο και από το Σάββατο 15/10 σε όλη τη χώρα, το πέρασμα τσίχλας που έγινε, όσους ηλικιωμένους κυνηγούς και να ρωτήσαμε μας είπαν απλά πως δεν έχει ξαναγίνει. Να περνάνε πουλιά για τρεις με τέσσερις ώρες με συχνότητα που πιο πυκνή δε γίνεται και αυτό να συμβαίνει μάλιστα σε ολόκληρη τη χώρα είναι κάτι σίγουρα πρωτοφανές.
 
Προφανώς το «κλείσιμο» του καιρού στα βαλκάνια την περασμένη βδομάδα στρίμωξε και κράτησε τις τσίχλες καθηλωμένες και μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψανε, τα πουλιά που φυσιολογικά θα περνούσαν σε επτά με δέκα μέρες, περάσανε όλα μαζί σε μία, που θα μείνει αξέχαστη σε όσους τη ζήσανε.
 
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το ξεπούλημα στα τσιχλοφύσιγγα των κυνηγετικών καταστημάτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Ούτε τον παλιό καλό καιρό δεν συνέβαινε τόσο απότομο άδειασμα στα ράφια σύμφωνα με τους εμπόρους κυνηγετικών ειδών που μιλήσαμε.
 

ΤΣΙΧΛΟΦΥΣΙΓΓΑ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ

 

SVESTONOF
Αν και σε κάποιες περιοχές της χώρας ο καιρός δεν επέτρεψε να δευτερώσει το καλό, στη Δυτική κυρίως Ελλάδα, που επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες, το πέρασμα συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και την Κυριακή 16/10 και σε κάποιες περιπτώσεις και τη Δευτέρα, ενώ οι τσίχλες συνεχίζουν να περνούν από κάθε γωνιά της χώρας όπου το επιτρέπει ο καιρός με πιο μικρή φυσικά ένταση. 
 
Αν και οι τσίχλες πρωτομπαίνουν στη χώρα μας από τέλη Σεπτέμβρη, όσοι τις παρακολουθούν «στενά» γνωρίζουν πως τα κύρια μπασίματά τους γίνονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη. Έτσι εκτός απροόπτου, τα περάσματα της τσίχλας θα συνεχιστούν και θα συνοδέψουν τις φάσσες που αντίθετα με τις τσίχλες, δεν έχουν κάνει ακόμη αισθητή την παρουσία τους στα καρτέρια.
 
Τα νέα επομένως ήταν ιδιαίτερα ευχάριστα για τους τσιχλοκυνηγούς και ευχόμαστε να συνεχίσουν να είναι το ίδιο ευχάριστα για όλους όσους περιμένουν τα μεταναστευτικά θηρεύσιμα πτηνά που έρχονται στη χώρα μας να ξεχειμωνιάσουν.
 
Η τσίχλα είναι ένα είδος που δέχεται εντατικό κυνήγι. Η δυναμική του πληθυσμού της όμως είναι τέτοια που υπερκαλύπτει τι απώλειες , τόσο από τη θήρα όσο και από τα άλλα φυσικά αίτια θνησιμότητας. 
 
Και τα φετινά περάσματα είναι ίσως η πιο τρανταχτή απόδειξη για αυτή τη διαπίστωση.
 
Κλείνουμε αυτή την ευχάριστη αναφορά, με μερικές φιλικές συμβουλές προς όλους τους κυνηγούς:
 
Σεβαστείτε το θήραμα, εξαντλήστε τις πιθανότητες να βρείτε τα χαμένα πουλιά και απολαύστε το κυνήγι με σεβασμό στη φύση και τον εαυτό σας!
 
Μοιραστείτε τις στιγμές σας στο διαδίκτυο χωρίς να προκαλείτε, και πριν και πάνω από όλα, συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο Άρτεμις που είναι το διαβατήριό για το μέλλον του κυνηγιού!
 
Καλά κυνήγια!
 
 
O iHunter

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ