Αρχική » Grid with Sidebar » Υμνος στην Ομοσπονδιακη Θηροφυλακη απο την Ευρωπαικη Ομοσπονδια Κυνηγιου (FACE)

Υμνος στην Ομοσπονδιακη Θηροφυλακη απο την Ευρωπαικη Ομοσπονδια Κυνηγιου (FACE)

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Το 1970 (μάλλον έχει γίνει λάθος στην ημερομηνία)  οι ελληνικές κυνηγετικές οργανώσεις ίδρυσαν το σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής με ένα βασικό στόχο: να επιβάλλουν την περιβαλλοντική νομοθεσία με σκοπό την προστασία των ειδών της άγριας ζωής και των βιοτόπων τους, την πρόληψη της απώλειας της βιοποικιλότητας και της άγριας ζωής και τον έλεγχο των παράνομων δραστηριοτήτων. Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες είναι ειδικά εκπαιδευμένοι και επιμορφώνονται συνεχώς μέσα από ειδικά σεμινάρια και εργαστήρια.
 
Λειτουργούν με τις ίδιες εξουσίες και τα ίδια ανακριτικά καθήκοντα όπως και οι υπάλληλοι της Δημόσιας Υπηρεσίας Δασών. Πιο συγκεκριμένα, όταν οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες εντοπίσουν οποιαδήποτε παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά τη διάρκεια των ελέγχων τους, έχουν το δικαίωμα να προβούν σε σύλληψη, να κατασχέσεουν το όπλο κυνηγιού, την άδεια κυνηγιού, παράνομα θηράματα και τα μέσα με τα οποία διεπράχθη η παρανομία .
 
 
Στη συνέχεια, υποβάλλουν την επίσημη αναφορά τους στην Δασική Υπηρεσία (που είναι η εποπτεύουσα αρχή) και η υπόθεση στη συνέχεια παίρνει αυτόματα τον δρόμο της για τις αίθουσες των Δικαστηρίων. Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες ελέγχουν όλων των τύπων των παραβάσεων που αφορούν την λαθροθηρία (ώρα και εποχή του κυνηγιού, τα είδη που θηρεύονται, το θηραματικό όριο κάρπωσης – “τσάντα”, κατοχή έγκυρης άδειας κυνηγίου και πολλά άλλα). Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι δεν ελέγχουν μόνο τις παράνομες δραστηριότητες που αφορούν το κυνήγι και τη λαθροθηρία, αλλά και όλα τα είδη των παράνομων περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων. Έτσι, οι Θηροφύλακες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
 
Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες απασχολούνται από τους κυνηγετικούς συλλόγους, τους οποίους συντονίζει η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος . Συνολικά 350 Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με συνεχόμενες περιπολίες όλο το 24ώρο, τόσο εντός των προστατευόμενων περιοχών (ΤΚΣ, ΖΕΠ, τα εθνικά πάρκα) όσο και στις μη προστατευόμενες περιοχές. Το συνολικό κόστος των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων φτάνει ετησίως τα 7.000.000 ευρώ.
 
Η χρηματοδότηση καλύπτεται αποκλειστικά από τις ετήσιες εισφορές των Ελλήνων κυνηγών, με τη μορφή των ετήσιων τελών που καταβάλλουν όταν ανανεώσουν (ή εκδόσουν για πρώτη φορά) την άδεια κυνηγιού τους. Κανένα άλλο είδος χρηματοδότησης, ευρωπαϊκή ή εθνική έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί αλλά ούτε και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Λόγω της ευρείας γεωγραφικής κατανομής των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων στην Ελλάδα, η παρέμβασή τους σε οποιαδήποτε τοποθεσία έχει καταγγελθεί παράνομη πράξη, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε μισή ώρα. Αυτό το ισχυρό δίκτυο των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων εξασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο προστασίας σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας.
 
Το σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής,έχει ένα πλήρες και πολύ φορτωμένο πρόγραμμα, περιπολούν στον τομέα ευθύνης τους συνεχώς 24 ώρες την ημέρα και 365 μέρες το χρόνο. Από το 2000-2013 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.341.317 ελεγχοι, 23.734 αδικήματα που είχαν κατατεθεί επίσημα, 6.500.000 χιλιόμετρα καλύφθηκαν σε ετήσια βάση και ολοκληρώθηκαν  5.000.000 ώρες περιπολιών .
 
Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παράνομη Θανάτωση των Πτηνών (Λάρνακα, Κύπρος, Ιούνιος 2012) Birdlife International, εκτιμήθηκε στην επίσημη διαδικασία του συνεδρίου ότι η λαθροθηρία στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά και έχει πολύ μικρή ένταση. Δείτε τα δεδομένα εδώ.
 
Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες συμμετέχουν επίσης και σε διάφορα επιστημονικά και ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος καθώς και ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τις υπόποιπες κυνηγετικές ομοσπονδίες.
 
Ο κύριος στόχος της συμμετοχής τους σε ερευνητικά προγράμματα, όπως το «ΑΡΤΕΜΙΣ Ι”, “ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΙ”, “φαινολογία της μετανάστευσης των πουλιών” και “Βελτίωση των ενδιαιτημάτων άγριας ζωής”, είναι η συνεχής και συνεπής παρακολούθηση των διαφόρων θηραματικών ειδών και επίσης πληθυσμους πτηνών που δεν ανήκουν στα θηρεύσιμα είδη .
 
Αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό εργάζεται στην ύπαιθρο ημέρα και νύχτα, σε όλη την Ελλάδα, και ως εκ τούτου έχουν τη μοναδική ικανότητα να συλλέγουν πολύτιμες πληροφορίες που θα παράσχουν την κατάλληλη γνώση για την ορθολογική, τεκμηριωμένη διαχείριση των θηρεύσημων ειδών στη χώρα.
 
Ένα πλήθος πολύτιμων πληροφοριών και παρατηρήσεων συγκεντρώνονται κάθε χρόνο από τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες για διάφορα ερευνητικά προγράμματα και στη συνέχεια κατευθύνονται σε εξειδικευμένες επιστημονικές ομάδες για την ανάλυση των δεδομένων.
 
Τα παραγόμενα αποτελέσματα δείχνουν την δυναμική των πληθυσμών των θηρευσίμων ειδών σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια,τη δομή των πληθυσμών των θηραματικών ειδών στη χώρα μέσω της καταγραφής της ηλικίας και του φύλου τους,την κυνηγετική κάρπωση,την κυνηγετική ευκαιρία,την κυνηγετική προτίμηση,την κυνηγετική ζήτηση,επισης μεσω του ειδικου Προγράμματος “Φαινολογία της Μετανάστευσης των πτηνών στην Ελλάδα” που στ’οχο έχει να προσδιοριστεί ο χρόνος μετανάστευσης των πουλιών, που διαχειμάζουν ή σταθμεύουν στην χώρα, από και προς τις περιοχές αναπαραγωγής τους, καθώς και οι παράγοντες που επιδρούν σ’ αυτήν.Με βάση λοιπόν όλες αυτές τις πληροφορίες οι ειδικοί είναι σε θέση να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα και να δώσουν πιθανές λύσεις οι οποίες στη συνέχεια θα προταθούν και υλοποιηθούν από τις κυνηγετικές οργανώσεις.
 
Τα αποτελέσματα υποβάλλονται επίσημα κάθε χρόνο, στο Ελληνικο Υπουργείο Περιβάλλοντος με τη μορφή μίας πλήρους ετήσιας μελέτης και οι διοικητικές αρχές οφείλουν να λάβουν αυτά τα δεδομένα υπόψη για τη δημοσίευση της ετήσιας ρύθμιστικης για το κυνήγι πριν από την έναρξη της σεζόν.
 
Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες αξιολογούνται συνεχώς από τους εργοδότες τους με ένα αυστηρό σύστημα πόντων που μετρά την αποτελεσματικότητα τους στον τομέα. Στην περίπτωση συνεχόμενων χαμηλών επιδόσεων για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά από μια σειρά συστάσεων από τον εργοδότη ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας υποκαθίσταται.
 
Απόδοση στα Ελληνικά για το iHunt.gr, Αλέξανδρος Παλαιολόγος
 
Πηγή : FACE

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ