Αρχική » Grid with Sidebar » Υψηλο ποσοστο καδμιου στο Νεστο

Υψηλο ποσοστο καδμιου στο Νεστο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Πενήντα φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια ανιχνεύθηκαν, για πρώτη φορά, οι συγκεντρώσεις καδμίου σε επιφανειακά ύδατα του ποταμού Νέστου, κοντά στην παραμεθόριο περιοχή, με αποτέλεσμα να αποφασισθεί η απαγόρευση αλιείας.

 

Οι υψηλές συγκεντρώσεις διαπιστώθηκαν ύστερα από δύο δειγματοληψίες, σε σημεία πολύ κοντά στα σύνορα, που διενεργήθηκαν υπό την εποπτεία του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

 

«Στείλαμε τα δείγματα σε εξειδικευμένα εργαστήρια για μικροβιολογικές και χημικές μετρήσεις και διαπιστώσαμε την υπέρβαση ορίων του καδμίου, το οποίο πιθανολογούμε ότι δεν προέρχεται από την Ελλάδα, αφού στην περιοχή δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα, ούτε καν κτηνοτροφική μονάδα» εξήγησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος, περιβαλλοντολόγος Ευάγγελος Μαλκάκης.

 

Όπως διευκρίνισε, το κάδμιο μπορεί να προέρχεται από πολλές πηγές, όπως βιομηχανικές μονάδες, μεταλλουργεία ή ορυχεία, ενώ νέες δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν και χθες για να ελεγχθούν εκ νέου τα επίπεδα.

 

Πάντως, μετά την ανίχνευση αυξημένων συγκεντρώσεων καδμίου, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γιάννη Ξανθόπουλου απαγορεύτηκε η αλιεία, με κάθε μέσο και εργαλείο, στο ελληνικό τμήμα του ποταμού Νέστου, από την είσοδό του στο νομό Δράμας μέχρι την είσοδό του στους νομούς Ξάνθης και Καβάλας.

 

Η απαγόρευση αφορά μόνο τον ποταμό Νέστο και όχι τους παραποτάμους του, για τους οποίους εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση αλιείας μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για λόγους προστασίας των υδάτινων οικοσυστημάτων.

 

«Η απόφαση αυτή λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους και αποσκοπεί στην προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς στα συγκεκριμένα σημεία του ποταμού αλιεύουν πολλοί ερασιτέχνες ψαράδες» ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος.

 

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της εισροής ρυπαντικών φορτίων από τη Βουλγαρία στον ποταμό Νέστο έχει φτάσει μέχρι τη Βουλή, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή νομού Δράμας Δημήτρη Κυριαζίδη, ο οποίος ζητούσε απαντήσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το αν υφίστανται σχετικές μελέτες για τη ρύπανση και τη μόλυνση του Νέστου και αν, σε επίπεδο διακρατικής συνεργασίας, υπάρχει κοινό πλαίσιο δράσης με τη Βουλγαρία.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης είχε απαντήσει πως «εκτιμάται ότι οι υπερβάσεις στα όρια οφείλονται σε σημαντικό βαθμό, στα εισαγόμενα φορτία από τη Βουλγαρία αλλά, αν και έχουν ζητηθεί από τη βουλγαρική πλευρά, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας, πληροφορίες για τις ρυπογόνες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στις διασυνοριακές λεκάνες απορροής, δεν έχουν ακόμα αποσταλεί σχετικά στοιχεία».

 

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

 

Πηγή : zougla.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ