Αρχική » Grid with Sidebar » Φθιώτιδα: Το έγκλημα στη Σαράνταινα ξεκίνησε…

Φθιώτιδα: Το έγκλημα στη Σαράνταινα ξεκίνησε…

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Mε αυτά τα λόγια συνόδευσε ο κάτοικος της περιοχής τις φωτογραφίες που μας έστειλε από την κορυφογραμμή της Σαράνταινας το πρωί της Παρασκευής 25 Ιουνίου.

SVESTONOF

Όπως αναφέρει στο μήνυμά του, βγαίνοντας μια βόλτα στην κορυφογραμμή της Σαράνταινας (Γαρδίκι Άμπλιανη) εντόπισε τα μηχανήματα που έχουν έρθει για να ανοίξουν το δρόμο προκειμένου να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες.

Ο αναγνώστης που μας έστειλε το μήνυμα αναφέρει αγανακτισμένος πως όλοι οι κάτοικοι της περιοχής είναι εναντίον αυτής της ενέργειας και επιθυμούν να γίνει ότι απαιτείται για να προστατευτεί το περιβάλλον και η φυσική ομορφιά της περιοχής.

Η Σαράνταινα είναι η ψηλότερη κορυφή της Οξυάς η οποία, σύμφωνα με τον οδηγό για την άγρια φύση της Ελλάδας naturagraeca, είναι ένα πανέμορφο αλλά και ελάχιστα περπατημένο βουνό της Ελλάδας που υψώνεται πολύχρωμη ανάμεσα στους διάσημους ορεινούς όγκους της Ρούμελης. Είναι εντυπωσιακό ότι η κορυφογραμμή αυτού του μικρού βουνού αποτελεί τα σύνορα μεταξύ τεσσάρων νομών της Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας) κάτι μοναδικό στη χώρα μας.

Το βουνό αναφέρεται και με το όνομα Σαράνταινα από την ονομασία της ψηλότερης κορυφής του, αλλά και Γραμμένη Οξυά.

Ο θρύλος λέει ότι η ονομασία Σαράνταινα προέρχεται από τα σαράντα μέλη μιας γαμήλιας πομπής που περπατώντας στο βουνό συνάντησαν μια σφοδρή χιονοθύελλα και βρήκαν τον θάνατο.

Η Οξυά είναι ο συνδετικός κρίκος των μεγάλων βουνών της Ρούμελης. Στα βόρεια χωρίζεται από τον Τυμφρηστό μέσω της κοιλάδας του ποταμού Καρπενισιώτη και στα δυτικά από τα όρη Καλιακούδα και τη Χελιδόνα μέσω του ποταμού Κρικελλοπόταμου. Στα νότια του βουνού κυλάει ο Εύηνος που χωρίζει την Οξυά από τα Κράβαρα της Ορεινής Ναυπακτίας και τα Βαρδούσια, ενώ στα ανατολικά ο ποταμός Ίναχος αποτελεί το σύνορο του βουνού με τα μικρά βουνά και τους λόφους που απλώνονται ανάμεσα στα Βαρδούσια και στην Οίτη.

Μια παράδοση λέει ότι στα Κοκκάλια, το 279 π.Χ. ο στρατός των Αιτωλών κατατρόπωσε τους εισβολείς Γαλάτες με αποτέλεσμα ακόμα και στις μέρες μας να ξεθάβονται κόκκαλα στην περιοχή.


Πηγή :https://www.mag24.gr/


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ