Αρχική » Grid with Sidebar » Φωλεοποιηση Μπεκατσας στην Βορεια Ελλαδα

Φωλεοποιηση Μπεκατσας στην Βορεια Ελλαδα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

Έως τώρα υπήρχαν ασαφείς και ενεπιβεβαίωτες πληροφορίες , κυρίως από κυνηγούς, για ελάχιστες προσπάθειες φωλεοποίησης μπεκάτσας στην Ροδόπη, τον Όλυμπο και τη Β. Πίνδο χωρίς να έχουν ποτέ βρεθεί φωλιές. Οι Bauer & Bohr (1987) αναφέρουν ότι τα έτη 1975 και 1979 παρατηρήθηκαν μπεκάτσες το Μάϊο, ενώ οι Handrinos & Akriotis υποψιάζονται ότι τουλάχιστον ένα ζευγάρι φώλιασε το 1993 βορειοδυτικά του Παρανεστίου (Ροδόπη) από τη στιγμή που το είδαν να ερωτοτροπεί από 14 έως 20 Μαϊου. Παλαιότερα ο Ευθυμιάδης αναφέρει ότι στις 27 Μαϊου 1936 σκοτώθηκε μπεκάτσα στην Καλιπεύκη στον Κ. Όλυμπο για την οποία υλοτόμοι ανέφεραν ότι αποτελούσε μέλος ζευγαριού που έβλεπαν συχνά στην περιοχή.

Τον Απρίλιο του 2003 εντοπίστηκαν από ντόπιους τουλάχιστον δύο ζευγάρια μπεκάτσες στην ευρύτερη περιοχή του Σουφλίου, ενώ βρέθηκαν δύο φωλιές. Τις φωλιές επισκέφτηκε και μελέτησε ο συνάδελφος Δρ Δημήτρης Μπακαλούδης (Δασολόγος – wildlife manager) και διαπίστωσε ότι είχαν εκκολαφθεί ήδη τα αβγά. Συλλέχθηκαν δείγματα από τσόφλια και έγινε πιστοποίηση συγκρίνοντας μέγεθος και χρώμα αβγών.

Οι πρώτες πιστοποιημένες φωλιές μπεκάτσας στην Ελλάδα είναι γεγονός (φωτογραφίες, κελύφη αβγών, σηκώματα κ.λπ.) . Οι τελευταίες αμφιβολίες έχουν αρθεί και θα γίνει δημοσίευση (short communication) σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό του εξωτερικού (δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν).

Στην προκειμένη περίπτωση δεν κατέστη δυνατή η παρακολούθηση των φωλιών (η παρακολούθηση φωλιών είναι δύσκολη διαδικασία και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην εγκαταλλειφθούν ή πέσουν θύματα αρπάγων) αλλά πολύ σύντομα, και με τη βοήθεια συναδέλφων κυνηγών, ελπίζουμε να εντοπιστούν άλλες, σε αρχικό στάδιο, ώστε να γίνει ένας προσεκτικός σχεδιασμός παρακολούθησης.

Ίσως τελικά οι κλιματικές αλλάγες αναγκάζουν τις μπεκάτσες να προσαρμόζονται και να φωλιάζουν νοτιότερα επειδή βρίσκουν τροφή και κατάλληλες συνθήκες φωλεοποίησης. Μην ξεχνάμε ωστόσο ότι είναι αρκετά περίεργο γιατί είναι πολύ νωρίς για φωλεοποίηση και μάλιστα όταν η εκκόλαψη των αβγών έγινε πριν από δέκα τουλάχιστον ημέρες που σημαίνει ότι αναπαραγωγική διαδικασία ξεκίνησε στις αρχές του δεύτερου δεκαημέρου του Μαρτίου.

Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι η μπεκάτσα είναι είδος που δεν δημιουργεί ζευγάρια !!!! αλλά είναι είδος πολυγυνικό (ένα αρσενικό γονιμοποιεί περισσότερα του ενός θηλυκά) και γι’ αυτό οι φωλιές κατασκευάζονται σχετικά κοντά η μία στην άλλη. Γεννά 3 – 5 αβγά την πρώτη φορά και συνήθως τρία τη δεύτερη (τον ίδιο χρόνο). Αποθέτει κάθε αβγό ανά 2 – 3 ημέρες, ενώ η επώαση αρχίζει με την απόθεση του τελευταίου αβγού και διαρκεί 20 – 24 ημέρες. Οι νεοσσοί εκκολάπτονται την ίδια ημέρα και όταν στεγνώσουν εγκαταλλείπουν αμέσως τη φωλιά. Την φροντίδα τους αναλαμβάνει το θηλυκό. Οι νεοσσοί μπορούν να πετάξουν μετά από 10 ημέρες και ανεξαρτητοποιούνται μετά από 5 – 6 εβδομάδες.

Περικλής Μπίρτσας , 22-4-2003
Δρ. Δασολόγος – Θηραματολόγος- Γενικός Δ/ντής της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ  Από το site του ΩΡΙΩΝ-Το δίκτυο των κυνηγών 

 

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ