Αρχική » Grid with Sidebar » Ψάχνει για ισορροπίες η κυβέρνηση στο θέμα της στείρωσης

Ψάχνει για ισορροπίες η κυβέρνηση στο θέμα της στείρωσης

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Με διαρροές προσπαθεί η κυβέρνηση να αλλάξει το άσχημο για αυτήν κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τη διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα.

SVESTONOF

Δεν θα είναι υποχρεωτική η στείρωση για τα δεσποζόμενα ζώα, όπως προβλέπεται στις τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που παρουσιάζει η «Κ». Οι ιδιοκτήτες τους, ωστόσο, οφείλουν να αποστέλλουν δείγμα γενετικού υλικού του ζώου, το οποίο θα φυλάσσεται σε ειδικό αρχείο DNA.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την Καθημερινή, που θα κατατεθεί στη βουλή μέσα στην εβδομάδα και θα παρέχει κίνητρα, αλλά όχι υποχρεωτική στείρωση για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, στους ιδιοκτήτες των οποίων θα δίνεται δυνατότητα επιλογής εναλλακτικής λύσης.

Επίσης προβλέπεται χρηματοδότηση των δήμων με περίπου 40 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία υποδομών, ενώ ετησίως αναμένεται να δοθεί ποσό 15 εκατ. ευρώ για όσα απαιτούνται για την εφαρμογή της νομοθεσίας από τους δήμους. Παράλληλα έχει προστεθεί στις διατάξεις ο όρος «ερασιτέχνες εκτροφείς» για όσους αναπαράγουν καθαρόαιμα σκυλιά σε συνθήκες οικιακής φιλοξενίας, ο οποίος είχε πλήρως παραλειφθεί στο σχέδιο νόμου που είχε τεθεί σε διαβούλευση.

Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται πλέον μια εναλλακτική λύση για τους ιδιοκτήτες ζώων οι οποίοι δεν επιθυμούν να στειρώσουν το ζώο τους. Μετά τη σήμανση του ζώου με μικροτσίπ, η οποία είναι υποχρεωτική, οφείλουν να αποστέλλουν μέσω του κτηνιάτρου δείγμα γενετικού υλικού στο εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης DNA Ζώων Συντροφιάς, το οποίο θα τηρείται στο εξής στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι ακόμα και αν εγκαταλειφθούν τα νεογέννητα, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, θα είναι εύκολο να βρεθούν μέσω του DNA οι γεννήτορες και κατ’ επέκτασιν οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι στη συνέχεια θα έχουν όλες τις προβλεπόμενες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν στην «Κ» ότι «με την αλλαγή αυτή από το αρχικό σχέδιο επιτυγχάνεται ο ίδιος στόχος (μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων – αναπαραγωγή με κανόνες), με λιγότερο όμως παρεμβατικό τρόπο, καθώς η στείρωση αποτελεί μια ιατρογενή πράξη που επεμβαίνει στην ίδια την υγεία του ζώου και μπορεί να μην ενδείκνυται για όλα τα ζώα. Η στείρωση, δηλαδή, παρέχεται πλέον ως εναλλακτικό μέσο (δεν είναι υποχρεωτική, αλλά παρέχονται κίνητρα γι’ αυτήν), γεγονός που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των κτηνιάτρων αλλά και πλήθους φιλοζωικών οργανώσεων»

Όλα αυτά δεν παύουν να είναι φήμες αφού ακόμη τίποτα δεν είναι σίγουρο και σίγουρα θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να φτάσει για ψήφιση στην ολομέλεια της βουλής. Ας μην ξεχνάμε ότι πρέπει πρώτα να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου θα ακουστούν οι απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Πάντως ακόμη και με αυτό τον τρόπο (με τις διαρροές στα ΜΜΕ) η κυβέρνηση δείχνει να κάνει ένα βήμα πίσω και να κοιτά πιο ορθολογιστικά το σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα.

Κώστας Λουρής για το iHunt.gr

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ