Αρχική iHunt.gr 13αχρονη κυνηγαει με αετο…ΦΩΤΟ

13αχρονη κυνηγαει με αετο…ΦΩΤΟ

από iHunt Team
mongolia1

Τα περισσότερα παιδιά, λέει ο Asher Svidensky , είναι ελαφρώς τρομοκρατημένα στην θέα των τεράστιων χρυσών αετών. Τα αγόρια του Καζακστάν ωστόσο στη δυτική Μογγολία αρχίζουν να μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν τα τεράστια πουλιά για να κυνηγήσουν αλεπούδες και λαγούς από την ηλικία των 13, όταν οι αετοί κάθονται με όλο τους το μεγαλοπρεπές βάρος στα ασχημάτιστα ακόμα χεράκια τους . Ο Svidensky, φωτογράφος και συγγραφέας ταξιδιωτικών ιστοριών, φωτογράφησε πέντε αγόρια κατά την εκμάθηση των περίτεχνων δεξιοτήτων που απαιτεί το κυνήγι με έναν χρυσό αετό – και φωτογράφισε επίσης την Ashol-Παν.

«Το να την βλέπω με τον αετό ήταν εκπληκτικό», θυμάται. Ήταν πολύ άνετη μαζί του,ένοιωθε ισχυρή και παντοδύναμη μην έχοντας τον παραμικρό φόβο προς το τεράστιο αρπακτικό ” Οι Κοζάκοι της οροσειράς Αλτάι στη δυτική Μογγολία είναι οι μόνοι άνθρωποι που κυνηγούν με χρυσούς αετούς, και σήμερα υπάρχουν περίπου 400 εν ενεργεία γερακάρηδες. Η Ashol-Pan, η κόρη ενός ιδιαίτερα διάσημου κυνηγού, μπορεί κάλλιστα να υπερηφανευτεί πως είναι η μόνη μαθητευόμενη κυνηγός της χώρας.

Κυνηγούν το χειμώνα, όταν η θερμοκρασία μπορεί να πέσει-40C (-40F). Το κυνήγι διεξάγεται πάντα έφιππο μέσα από στο χιόνι πάνω σε ένα βουνό ή κάποια κορυφογραμμή που να δίνει μια εξαιρετική θέα του θηράματος για πολλά μίλια τριγύρω. Οι κυνηγοί γενικά εργάζονται σε ομάδες. Όταν για παράδειγμα μια αλεπού εντοπίζεται, οι αναβάτες καλπάζουν προς την κατεύθυνση αυτή για να την αναγκάσουν να κινηθεί σε ανοιχτή περιοχή, ενώ παράλληλα ένας αετός απελευθερώνεται. Αν ο πρώτος αετός “αστοχήσει”, αμέσως ένας δεύτερος απελευθερώνεται. Η ικανότητα του κυνηγιού με αετούς, λέει ο Svidensky έγκειται στην αξιοποίηση μιας απρόβλεπτης δύναμης της φύσης.

«Δεν ελέγχουν πραγματικά τον αετό. Μπορείτε να δοκιμάσετε και να τον κάνετε να κυνηγήσει ένα ζώο -.. Και, στη συνέχεια, αυτό είναι θέμα της φύσης Τι θα κάνει ο αετός Θα τα καταφέρει ;Πώς θα την πάρει πίσω μετά ;” Οι αετοί δεν έχουν εκτραφεί σε αιχμαλωσία, αλλά λαμβάνονται από τις φωλιές σε νεαρή ηλικία. Επιλέγονται τα θηλυκά αετόπουλα,τα οποία διαθέτουν πάντα μεγαλύτερο μέγεθος από τα αρσενικά – μια μεγάλη ενήλικας μπορεί να είναι τόσο βαριά όσο επτά κιλά, με άνοιγμα φτερών πάνω από 230 εκατοστά. Μετά από χρόνια υπηρεσίας, κάποιο ανοιξιάτικο πρωινό,ο κυνηγός και κάτοχος του πλέον ώριμου αετού τον απελευθερώνει για μια τελευταία φορά, αφήνοντας ένα φρεσκοσφαγμένο πρόβατο στο βουνό ως αποχαιρετιστήριο δώρο. “Με αυτό τον τρόπο οι κυνηγοί του Καζακστάν βεβαιώνονται ότι οι αετοί επιστρέφουν πίσω στη φύση δυνατοί και χορτάτοι, για το καλό των μελλοντικών γενεών», λέει ο Svidensky.

Περιγράφει την μικρή Ashol-Pan ως χαμογελαστό, γλυκό και ντροπαλό κορίτσι. Οι φωτογραφίες του από την συμμετοχή της σε ότι εδώ και 2000 χρόνια περίπου θεωρείτο αυστηρά αντρική υπόθεση λέει πολλά για την Μογγολία του 21ο αιώνα. «Η γενιά που θα αποφασίσει τι θα συμβεί με κάθε παράδοση που έχει η Μογγολία είναι αυτή η γενιά», λέει ο Svidensky, ο οποίος έδειξε στην οικογένεια της Ashol-Pan τις φωτογραφίες στο laptop του. «Τα πάντα πρόκειται να αλλάξουν και πρόκειται να επαναπροσδιοριστούν – και οι δυνατότητες είναι εκπληκτικές.”

Πηγή : bbc.com

Απόδοση στα Ελληνικά για το ihunt.gr,  Αλεξανδρος Παλαιολόγος

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα