Αρχική » Grid with Sidebar » 16 δις ΕΥΡΩ η συνεισφορά του κυνηγιού στην Ευρώπη

16 δις ΕΥΡΩ η συνεισφορά του κυνηγιού στην Ευρώπη

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Εκτός από την άμεση οικονομική συνεισφορά (16 δισεκατομμύρια ευρώ), την εθελοντική εργασία των κυνηγών για την προστασία και τη διαχείριση των ειδών και των οικοτόπων,το κυνήγι συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της Ευρώπης με την παροχή εργασίας, αυξάνοντας τον κοινωνικό ιστό των αγροτικών κοινοτήτων, συμβάλλοντας παράλληλα και  στην μετάδοση της πολιτιστικής ταυτότητας και παράδοσης. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου “Η οικονομική αξία της Θήρας στην Ευρωπαική ‘Ενωση” που πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η FACE ( Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων για το Κυνήγι και τη Διατήρηση της Άγριας Πανίδας) εξήγησε ότι το κυνήγι συνεισφέρει 16 δις ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία.Οι 7 εκατομμύρια κυνηγοί της Ευρώπης δαπανούν αυτό το συνολικό ποσό κάθε χρόνο σε άδειες, μισθώσεις εδαφών, αγορές πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών, σε εξοπλισμούς,καύσιμα και σε ταξίδια. Η συμβολή τους,ωστόσο επεκτείνεται και στην κοινωνία και στην  διατήρηση της φύσης με αμέτρητες δράσεις για τη διαχείριση του 65% του εδάφους της Ε.Ε σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τη βελτίωση των ενδιαιτημάτων, την μείωση των συγκρούσεων μεταξύ των ειδών της άγριας ζωής και των ζημιών που προκαλούνται από αυτήν, καθώς και στην παρακολούθηση – καταγραφή, ενέργειες οι οποίες όλες μαζί στηρίζουν την αγροτική ανάπτυξη.
 
Το συνέδριο παρακολούθησαν αξιωματούχοι και βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι της βιομηχανίας και εκπρόσωποι από τις ευρωπαϊκές ενώσεις που εκπροσωπούν τους σημερινούς 7 εκατομμύρια κυνηγούς.Ο Ευρωβουλευτής Karl-Heinz Florenz, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής διακομματικής ομάδας για τη βιοποικιλότητα, Κυνήγι, Εξοχή, σχολίασε ότι “Το κυνήγι είναι μια σημαντική κινητήρια δύναμη για τις αγροτικές και εθνικές οικονομίες σε όλη την Ευρώπη. Είναι όλο και πιο σημαντικό να το αναγνωρίσουμε αυτό, ιδίως όσον αφορά το πώς οι αγροτικές περιοχές της Ευρώπης αλλάζουν. Πρέπει να αναγνωρίσουμε το σημαντικότατο ρόλο της αειφόρου θήρας, διότι συμβάλλει στην αγροτική οικονομία, την κοινωνία και την ύπαιθρο της Ευρώπης “.
 
Η Ευρωβουλευτής Renata Briano, αντιπρόεδρος της Κυνηγετικής διακομματικής ομάδας, τόνισε ότι «οι επιπτώσεις του κυνηγιού στις εθνικές οικονομίες και την ευρωπαϊκή οικονομία είναι καθοριστική και πρέπει να λαμβάνονται δεόντως υπόψη και να ενσωματωθούν σε μελλοντικές εθνικές πολιτικές που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα και την αγροτική ανάπτυξη».
 
Ο Πρόεδρος της FACE Michl Ebner ανέπτυξε τα στοιχεία από διάφορες μελέτες που διεξήχθησαν στην Ιταλία, την Αυστρία, την Αγγλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιρλανδία υποστηρίζοντας ότι μια ολοκληρωμένη μεθοδολογία θα προσφέρει μια ακόμα πιο ακριβή και ολοκληρωμένη εικόνα της οικονομικής συνεισφοράς των κυνηγών. “Αν λάβουμε υπόψη τα άμεσα έξοδα και την εθελοντική εργασία των κυνηγών, η συνεισφορά της Θήρας στην Ευρωπαική οικονομία θα μπορούσε να αξίζει ακόμα και 32 δις ευρώ. Αλλά αυτό είναι μια συντηρητική εκτίμηση που απαιτεί καλύτερες μεθοδολογίες ανάλυσης “. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να αξίζει από 9,8 έως 13 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερο, ανάλογα με το πώς έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία.
 
Εν κατακλείδι, ο Πρόεδρος Michl Ebner δήλωσε: «Προκειμένου να εκτιμηθεί καλύτερα η οικονομική αξία του κυνηγιού καλούμε την Επιτροπή να αναθέσει στην EUROSTAT να διεξάγει μια σχετική έρευνα, σε βάθος πέντε ετών, σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του κυνηγιού,του ψαρέματος, της παρακολούθησης και της συλλογής άγριων ειδών η οποία έρευνα θα θεωρηθεί ως δείκτης της αειφόρου χρήσης για την αξιολόγηση της εφαρμογής της σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα στην Ευρωπαική Ένωση».
 
Το κυνήγι σε όλη την πολυπλοκότητά του, δεν μπορεί να μετρηθεί μόνο σε χρήμα. Στην πραγματικότητα, το κυνήγι θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί ως μια υπηρεσία στο οικοσύστημα που παράγει απτά οφέλη για την οικονομία και την ύπαιθρο της αγροτικής Ευρώπης με την παροχή εναλλακτικής βιώσιμης απασχόλησης, βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη μετάδοση της πολιτιστικής ταυτότητας και των παραδόσεων.
 
FACE – Απόδοση στα Ελληνικά Αλέξανδρος Παλαιολόγος 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ