Αρχική iHunt.gr 2.000 Κεφαλούδια καταγράφηκαν στη Λίμνη Βιστωνίδα

2.000 Κεφαλούδια καταγράφηκαν στη Λίμνη Βιστωνίδα

από iHunt Team
e2c50e98ee93eee0a9a3aa4b76259931

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Τον Ιανουάριο 2020 η μεγαλύτερη καταγραφή Κεφαλουδιών (Oxyura leucocephala) στη λίμνη Βιστωνίδα μετά το 1997.
 
Στις 30/1/2020 καταγράφηκαν 1.922 πάπιες Κεφαλούδι (Oxyura leucocephala) στη λίμνη Βιστωνίδα. Η καταγραφή αυτή αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη καταγραφή ατόμων Κεφαλουδιών που διαχειμάζουν στη λίμνη Βιστωνίδα μετά το 1997 όπου είχαν καταγραφεί 2.313 άτομα. Το είδος παρατηρείται κάθε χειμώνα στην λίμνη Βιστωνίδα, με το διαχειμάζον πληθυσμό να κυμαίνεται από λίγες δεκάδες μέχρι και πάνω από 1.000 πουλιά.
 
Το Κεφαλούδι (Oxyura leucocephala), είναι ένα από τα πιο σπάνια πουλιά της Ευρώπης, περιλαμβάνεται στον κόκκινο κατάλογο της IUCN των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση και στο «Κόκκινο βιβλίο των ζώων στην Ελλάδα». Στην Ελλάδα, το είδος έρχεται για να διαχειμάσει και παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά στη Λίμνη Βιστωνίδα και περιστασιακά στις Λίμνες Κερκίνη, Βόλβη και Ισμαρίδα κ.α. Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας το 2-10% του παγκόσμιου πληθυσμού του διαχειμάζει στη χώρα μας. Το Κεφαλούδι είναι μια σχετικά μικρόσωμη πάπια με μεγάλο και ογκώδες κεφάλι, χαρακτηριστικό γαλάζιο ράμφος και ανασηκωμένη και μακριά ουρά. Το αρσενικό ξεχωρίζει από το θηλυκό λόγω του άσπρου κεφαλιού με μια μαύρη γραμμή στην κορώνα.
 
IMG 20200130 104901533
 
Απαντάται σε σχετικά ρηχές, ευτροφικές λίμνες με πλούσια βλάστηση, κάτι το οποίο εξηγεί και προτίμηση του στη λίμνη Βιστωνίδα. Τη βασικότερη απειλή του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί ο υβριδισμός του με το Αμερικανικό Κεφαλούδι (Oxyura jamaicensis) το οποίο έφτασε στην Ευρώπη το 1930, αλλά και η αποξήρανση πάνω από το 50% των περιοχών αναπαραγωγής του. Στη χώρα μας απειλείται κυρίως από τη ρύπανση και την υποβάθμιση των υγροτόπων, την τυχαία παγίδευσή του σε δίχτυα ψαράδων και την λαθροθηρία.
 
Πηγή : https://xanthi2.gr/

SVESTONOF


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα