Αρχική iHunt.gr 2.000 πέρδικες και 500 φασιανοί θα απελευθερωθούν στη Ρόδο

2.000 πέρδικες και 500 φασιανοί θα απελευθερωθούν στη Ρόδο

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Δύο χιλιάδες πέρδικες και 500 φασιανοί πρόκειται να απελευθερωθούν στη Ρόδου, από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ρόδου, ενώ το ίδιο θα γίνει και στα νησιά Κω και Κάρπαθο.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη Ρόδο, η απόφαση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, αναφέρει τα εξής:

«Αποφασίζουμε

Α. Εγκρίνουμε τον εμπλουτισμό ενδιαιτημάτων με απελευθέρωση 2.000 ατόμων νησιωτικής πέρδικας (Alectoris chukar cypriotes), όπως προτείνεται από τη σχετική έκθεση εμπλουτισμού ενδιαιτημάτων, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και η οποία θεωρήθηκε με την σχετική έκθεση.

Συγκεκριμένα θα απελευθερωθούν σε 86 θέσεις στις περιοχές: Φάνες, Ψαλίδι, Βάτι, Κουναράς, Λάερμα, Προφύλια, Ασκληπειό, Ίστριος, Αρνίθα, Μεσαναγρός, Κατταβιά, Καταραμένος, Κλώνος, Άρνιθα Δεξ, Ερημόκαστρο, Κάμειρος, Λάγγονα Κάμειρος, Αρχαία Κάμειρος, Κακοπέρατος Κάμειρος, Πολυστράτης Λαέρμων, Λάρδος-Λάερμα, Κουντρούνι, Καμπί Καπάσα, Παραμυθιά, Προφήτης Ηλίας, Έμπωνα, Βουνοί, Κάμπος, Μηλιές και Καμίνι, Ασγούρου, Κοσκινού, Αγ. Γεώργιος, Ψίνθος, Αφάντου, Απόλλωνα, Αγ. Παύλος, Χόχλακας, Κατάκαλος, Μεσαναγρός, Σκιάδι, Μονόλιθος, Άρκας, Κακοπέρατος, Μαλώνα, Θάρρι, όπως αυτές περιγράφονται στην ενότητα «Προσδιορισμός και περιγραφή των θέσεων απελευθέρωσης».

Στόχος των απελευθερώσεων είναι η ενδυνάμωση των υπαρχόντων πληθυσμών της νησιωτικής πέρδικας στις περιοχές που παρουσιάζουν αισθητή μείωση του φυσικού πληθυσμού και επανεισαγωγή σε θέσεις όπου ο πληθυσμός έχει εξαφανιστεί για διάφορες αιτίες.

Η προμήθεια των 2.000 ατόμων Νησιωτικής Πέρδικας θα γίνει από τα κρατικά εκτροφεία Ρεθύμνου, Αμαλιάδας και Ξυλοκάστρου.

Β. Εγκρίνουμε τον εμπλουτισμό ενδιαιτημάτων με απελευθέρωση 500 ατόμων Κυνηγετικού Φασιανού (Phasianous sp.) στο νησί της Ρόδου, όπως προτείνεται από τη σχετική έκθεση εμπλουτισμού ενδιαιτημάτων, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και η οποία θεωρήθηκε με τη σχετική έκθεση.

Η απελευθέρωση των φασιανών θα πραγματοποιηθεί στα καταφύγια Άγριας Ζωής της νήσου Ρόδου, τα ενδιαιτήματα των οποίων αποτελούν ιδανικό βιότοπο για το είδος που προϋπήρχε στα ανωτέρω Κ.Α.Ζ. όπως αναφέρεται στη σελ. 1 της έκθεσης εμπλουτισμού.

Η προμήθεια των 500 ατόμων φασιανού από τον Κ.Σ. Ρόδου θα γίνει από το κρατικό εκτροφείο Αμαλιάδος.

Γ. Η προμήθεια των ατόμων να γίνει με τους εξής όρους και προϋποθέσεις:

1. Να έχει εξασφαλιστεί ο υγειονομικός έλεγχος των ατόμων νησιωτικής πέρδικας και φασιανών και ο γενετικός έλεγχος των ατόμων νησιωτικής πέρδικας που πρόκειται να απελευθερωθούν, όπως προβλέπεται από το Γ’ κεφάλαιο (υγειονομικός και γενετικός έλεγχος) της σχετικής υπουργικής απόφασης. Την ημέρα της απελευθέρωσης των θηραμάτων, να βρίσκεται σε ισχύ η βεβαίωση του κτηνιάτρου για τον υγειονομικό έλεγχο αυτών καθώς και η βεβαίωση του εργαστηρίου γενετικής για την επιστημονική ταυτοποίηση του DNA τα οποία θα επιδειχθούν στην επιτροπή απελευθέρωσης.

2. Να έχει εξασφαλιστεί η ορθή διακίνηση των θηραμάτων από τα εκτροφεία όπως προβλέπεται από το Δ’ κεφάλαιο (διακίνηση θηραμάτων) της σχετικής.

3. Να έχει συνταχτεί πρωτόκολλο απελευθέρωσης των ατόμων Νησιωτικής Πέρδικας και Φασιανών ανά προτεινόμενη θέση, όπως προβλέπεται από το Ε’ κεφάλαιο (απελευθέρωση) της σχετικής έκθεσης.

4. Πλην των παραπάνω αναφερόμενων περιοχών, δεν θα πραγματοποιηθούν απελευθερώσεις σε καμία άλλη περιοχή.

5. Η ηλικία των ατόμων που θα απελευθερωθούν πρέπει να είναι τουλάχιστον 6-7 εβδομάδων. Η απελευθέρωση να πραγματοποιηθεί τριάντα (30) τουλάχιστον μέρες πριν την έναρξη θήρας του συγκεκριμένου είδους. Στην περίπτωση που καθυστερήσει η παράδοση από τα εκτροφεία, τότε τα θηράματα θα απελευθερωθούν στο τέλος της κυνηγετικής περιόδου και πριν την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου (έως και Ιανουάριο).

6. Ο Κ.Σ Ρόδου οφείλει να μεριμνήσει για τη βελτίωση του βιοτόπου και την παροχή νερού, τα οποία θα εξασφαλίζουν την επιβίωση των θηραμάτων και εφόσον αυτά βεβαιωθούν από την Δ/νση Δασών Δωδεκανήσου.

Δ. Οι δαπάνες υλοποίησης του σχεδίου εμπλουτισμού βιοτόπων που εγκρίνεται με την παρούσα θα βαρύνουν τις φιλοθηραματικές δαπάνες του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου και θα πρέπει να συμπεριληφθούν υποχρεωτικά στον εγκεκριμένο, από τη Δ/νση Δασών Δωδεκανήσου, προϋπολογισμό του τρέχοντος ή επομένου έτους, ανάλογα με την περίοδο απελευθέρωσής τους.

Ε. Η απελευθέρωση θα γίνει σε συνεργασία και υπό τις οδηγίες της Δ/νσης Δασών Δωδεκανήσου. Η Δ/νση Δασών Δωδεκανήσου με την ολοκλήρωση του σχεδίου απελευθέρωσης παρακαλείται για την πλήρη αναφορά της (με τα απαιτούμενα αποδεικτικά) τόσο σε μας όσο και στη Δ/νση Διαχείρισης Δασών του ΥΠΕΝ.

Ο προϊστάμενος της Δ/νσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών
Κωνσταντίνος Μπέλλας
Δασολόγος».


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα