Αρχική » Grid with Sidebar » Σπάνιο περιστατικό στον Καναδά: Κατσίκα όρμηξε σε αρκούδα γκρίζλι

Σπάνιο περιστατικό στον Καναδά: Κατσίκα όρμηξε σε αρκούδα γκρίζλι

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Ένα σπάνιο περιστατικό σημειώθηκε στον Καναδά, όπου μια ορεινή κατσίκα επιτέθηκε σε αρκούδα γκρίζλι που ήθελε να τη φάει και κατέληξε να την σκοτώσει, διαπερνώντας την θανάσιμα με τα κέρατά της.

SVESTONOF

Χρησιμοποιώντας τα κέρατα ως στιλέτα, η κατσίκα διαπέρασε τις μασχάλες και τον λαιμό της αρκούδας, όπως έδειξε η νεκροψία που πραγματοποιήθηκε στο ζώο από την οικολογική οργάνωση Parks Canada.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η αρκούδα γκρίζλι θέλησε πρώτη να επιτεθεί στην κατσίκα, με στόχο να την καταναλώσει ως τροφή.

«Όταν επιτίθενται οι γκρίζλι, τείνουν να εστιάζουν στο κεφάλι του υποψήφιου θηράματος, το πίσω μέρος του λαιμού του και τους ώμους του. Η επίθεση συνήθως έρχεται από ψηλά», εξηγεί ο Ντέιβιντ Λάσκιν, επιστήμων οικολογίας που δραστηριοποιείται στην Parks Canada. «Η αμυντική απόκριση μιας κατσίκας θα αφορούσε τη χρήση των μυτερών κεράτων της κατά του ζώου που της επιτίθεται».

Τα λείψανα της αρκούδας, που φαίνεται πως ζύγιζε μόλις 70 κιλά και πιστεύεται ότι δεν είχε παιδιά, ανακαλύφθηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου από έναν πεζοπόρο, κοντά στο μονοπάτι «Το Πέρασμα του Burgess» στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά. Το πτώμα απομακρύνθηκε από τους ειδικούς αργότερα μέσα στην ίδια μέρα, ώστε να μην προσελκύσει τυχόν άλλους θηρευτές.

Οι ορεινές κατσίκες φέρουν πυκνό λευκό τρίχωμα και μπορούν να φτάσουν σε βάρος τα 125 κιλά. Τα μαύρα, μυτερά τους κέρατα μπορούν να φτάσουν ως και τα 30 εκατοστά σε μήκος. Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, οι κατσίκες αυτές ενδημούν σε μεγάλα υψόμετρα και σπάνια εγκαταλείπουν τις βουνοπλαγιές τους για άλλα βοσκοτόπια. Τα συνήθη βοσκοτόπια τους, όμως, συμπίπτουν πολλές φορές με τα λημέρια των αρκούδων γκρίζλι, γεγονός που συχνά οδηγεί σε θανατηφόρες συναντήσεις.

«Το να επιτίθενται οι γκρίζλι στις ορεινές κατσίκες είναι κάτι που το βλέπουμε συχνά. Το περιστατικό αυτό, όμως, είναι κάτι το πρωτοφανές για εμένα και τους συναδέλφους μου», λέει ο Λάσκιν.

Το 2018, κάμερες είχαν καταγράψει μια ορεινή κατσίκα που προσπαθούσε να προστατέψει το μικρό της από μια αρκούδα γκρίζλι, στον Εθνικό Δρυμό Yoho του Καναδά. Η αρκούδα προσπαθούσε να καταρριχηθεί σε μια απότομη, βραχώδη βουνοπλαγιά για να πλησιάσει το θήραμά της, αλλά σταμάτησε όταν η διαδρομή αυτή άρχισε να της φαίνεται υπερβολικά δύσβατη.

«Οι αρκούδες θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο όταν κυνηγούν μεγάλα κερασφόρα όπως οι άλκες και οι τάρανδοι…Έχουν υπάρξει, επίσης, και στο παρελθόν περιπτώσεις όπου αμυνόμενες κατσίκες του βουνού είχαν σκοτώσει αρκούδες γκρίζλι, όμως σπάνια βρίσκεις τεκμήρια για κάτι τέτοιο», λέει ο Λάσκιν. «Πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, καθώς μας υπενθυμίζει πόσες εκπλήξεις μπορεί να κρύβει η φύση».

ΠΗΓΗ: The Guardian


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ