Αρχική iHunt.gr Από τις καφέ αρκούδες έως τους γκρίζους λύκους: Τα «κυνηγημένα» σαρκοφάγα της Ευρώπης πληθαίνουν

Από τις καφέ αρκούδες έως τους γκρίζους λύκους: Τα «κυνηγημένα» σαρκοφάγα της Ευρώπης πληθαίνουν

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Η άγρια ζωή έχει δεχθεί ανεπανόρθωτα πλήγματα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο νέα έρευνα δημιουργεί ελπίδες για την τύχη της καθώς ο πληθυσμός ειδών φαίνεται ότι αυξάνεται.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ερευνητές από το Ινστιτούτο Ζωολογίας της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, μαζί με τους μέλη της BirdLife International και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Απογραφής Πτηνών, έκαναν έρευνα για την τύχη που είχαν 50 είδη άγριας ζωής τα τελευταία 50 χρόνια. Μεταξύ άλλων, φάλαινες, κατσίκες, αετοί κ.α.

Καθένα από τα υπό μελέτη είδη είχαν να επιδείξουν μία απίστευτη ιστορία. Παράδειγμα ο ευρασιατικός κάστορας και ο ευρωπαϊκός βίσωνας που έχουν αυξήσει τον πληθυσμό τους κατά 16.000% από το 1960.

Τα ευρωπαϊκά είδη που μελετήθηκαν – καφέ αρκούδες και γκίζοι λύκοι, μεταξύ άλλων – αύξησαν ουσιαστικά την παρουσία τους τις «Παρότι μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, η αύξηση και επέκταση των μεγάλων σαρκοφάγων σε όλη την Ευρώπη είναι στην πραγματικότητα θετική για τη βιοποικιλότητα και την υγεία του ευρύτερου οικοσυστήματός μας» επισημαίνει σε άρθρο της στον Guardian, η Sophie Ledger, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ζωολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης “2022 Wildlife Comeback”.

«Τα αρπακτικά ασκούν μεγάλη επιρροή μέσα στα οικοσυστήματα – ρυθμίζοντας άλλα είδη στο τροφικό πλέγμα» συμπλήρωσε.

Αιώνες γεωργικής επέκτασης και εκβιομηχάνισης και φυσικά το κυνήγι, έχουν αλλάξει δραματικά τη μορφή της ευρωπαϊκής πανίδας, που αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Αλλά πλέον φαίνεται ότι ακμάζει.

Σύμφωνα με την έρευνα, η «κηδεμονία» τους αποτέλεσε «κλειδί» στην προσπάθεια, όπως και η προστασία των βιοτόπων τους ή και η αλλαγή τους, όταν οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες.

Παρά τις προκλήσεις της αύξησης αυτής στη ζωή των ανθρώπων, η ειδικός αναφέρει πως αποτελεί και ευκαιρία για ανάπτυξη της οικονομίας, μέσω του οικολογικού τουρισμού.

Για ορισμένα από αυτά τα είδη, όπως ο ιβηρικός λύγκας, η ανάκαμψή τους εξακολουθεί να είναι εύθραυστη και απαιτείται η προσοχή των ειδικών.

Με πληροφορίες από Guardian – lifo.gr


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα