Αρχική iHunt.gr ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : Επιβεβαιωμένο κρούσμα πανώλης σε αγριόχοιρο στο Πετρίτσι Σερρών

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : Επιβεβαιωμένο κρούσμα πανώλης σε αγριόχοιρο στο Πετρίτσι Σερρών

από iHunt Team

demobannerΤις προηγούμενες ημέρες εντοπίστηκε από κυνηγούς ετοιμοθάνατος αγριόχοιρος στο Πετρίτσι Σερρών. Το ζώο είχε εμφανή συμπτώματα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και αυτό έθεσε σε συναγερμό τους υποψιασμένους κυνηγούς και ενημέρωσε την κτηνιατρική υπηρεσία η οποία προέβη στις απαραίτητες ενέργειες. Σήμερα λοιπόν βγήκε η απάντηση από την Κτηνιατρική Υπηρεσία που δυστυχώς επιβεβαιώνει την ύπαρξη της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην περιοχή.

Την Δευτέρα θα συνεδριάσει το συντονιστικό όργανο, με τη συμμετοχή και επιστημονικού προσωπικού των κυνηγετικών οργανώσεων, το οποίο θα καθορίσει τρεις ζώνες επιτήρησης. Στην Α’ ζώνη το κυνήγι θα απαγορεύεται η είσοδος σε όλους και θα εισέρχονται μόνο τα συνεργεία δίωξης, με σκοπό πεθαμένων ή ημιθανών αγριόχοιρων, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.

Στην Β ζώνη θα ισχύουν τα ίδια και δύναται να απαγορευτεί το κυνήγι.

Στην Γ’ ζώνη θα ζητηθεί από τους κυνηγούς να θηρεύσουν εντατικά όσους περισσότερους αγριόχοιρους μπορούν ώστε να μειωθεί αισθητά ο πληθυσμός τους.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν είναι ζωοανθρωπονόσος δηλαδή δεν μεταδίδεται η νόσος στον άνθρωπο αλλά ούτε και σε άλλα ζώα. Η συγκεκριμένη νόσος είναι πολύ μεταδοτική ΜΟΝΟ μεταξύ των χοίρων και των αγριόχοιρων.

Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των κυνηγών και των κυνηγετικών οργανώσεων για την επιτήρηση της νόσου. Τις επόμενες ημέρες οι κυνηγοί πρέπει να δείξουν πειθαρχία και συμμετάσχουν στα συνεργεία που θα έχουν δημιουργηθεί διαφορετικά το κυνήγι θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες.

Αλέξανδρος Παλαιολόγος για το iHunt.grPrint Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα