Αρχική » Grid with Sidebar » Αλλα τα κολπα του λαγου…

Αλλα τα κολπα του λαγου…

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF
 
Ακόμη και οι πιο έμπειροι λαγοκυνηγοί μένουν πολλές φορές έκπληκτοι με τον τρόπο που καταφέρνει κάποιος πονηρός λαγός να ξεγελάσει ακόμη και τα καλύτερα σκυλιά τους.
 
Αν δεν είχε αυτές τις δυνατότητες να ξεφεύγει από τους διώκτες του, σήμερα δεν θα είχαμε την δυνατότητα και την ευχαρίστηση να ασχολούμαστε εμείς και τα σκυλιά μας με το κυνήγι του.
 
Ενα κυνήγι που γοητεύει και παθιάζει τους κυνηγούς, από τότε που ο άνθρωπος ημέρεψε τον λύκο και τον έκανε έναν πιστό και πολύτιμο σύντροφό του στο κυνήγι.
 
 
Η δυνατότητα και ο τρόπος που ο λαγός ξεφεύγει από τους διώκτες του, είναι αυτή που συντηρεί εδώ και χιλιάδες χρόνια τον μύθο αλλά και το απολαυστικό του κυνήγι. 
 
Τι είναι αυτό που δημιουργεί αυτήν την ακατάσχετη έλξη στους κυνηγούς; Ούτε μεγάλο θήραμα είναι σαν το αγριογούρουνο, ούτε τον βρίσκουμε σε κοπάδια σαν τις πέρδικες ή τα υδρόβια.
 
Η δυνατότητα και ο τρόπος που ο λαγός ξεφεύγει από τους διώκτες του, σκυλιά και κυνηγούς, με μοναδικά προσόντα την ταχύτητα και την εξυπνάδα του, είναι αυτή που συντηρεί εδώ και χιλιάδες χρόνια τον μύθο αλλά και το απολαυστικό του κυνήγι.
 
Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί πού πήγε ο λαγός, καθώς απεγνωσμένα λαγόσκυλα γυροφέρνουν στο πουθενά προσπαθώντας να εντοπίσουν τη μυρωδιά που άφησε πίσω του, η οποία μυστηριωδώς και απότομα έχει χαθεί από την ευαίσθητη μύτη των σκυλιών;
 
 
Τα άπειρα σκυλιά θα χάσουν τον χρόνο τους κοντά στο σημείο που χάνονται τα ίχνη και θα δώσουν την ευκαιρία στον λαγό να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη και να ξαναφτιάξει έναν περίεργο μίτο.
 
Μοιάζει σαν να έβγαλε φτερά ο λαγός και σταμάτησε να πατά τη γή ή σαν να χώθηκε βαθιά μέσα στο χώμα σαν τους τυφλοπόντικες.
 
Ούτε φτερά έβγαλε ούτε εξαφανίστηκε στο χώμα. Τα συνηθισμένα κόλπα του έκανε, αυτά που τον κρατούν ζωντανό στον καθημερινό του αγώνα επιβίωσης.
 
Τα άπειρα σκυλιά θα χάσουν τον χρόνο τους κοντά στο σημείο που χάνονται τα ίχνη και θα δώσουν την ευκαιρία στον λαγό να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη και να ξαναφτιάξει έναν περίεργο μίτο που θα μπερδέψει ακόμη μία φορά όσους τον ακολουθούν.
 
Μόνο τα πολύ έμπειρα σκυλιά που θα πέσουν στους μαιάνδρους του, θα αρχίσουν να ξαναγαβγίζουν μόλις εντοπίσουν και πάλι φρέσκο ντορό.
 
Τα έμπειρα και έξυπνα σκυλιά μόνο θα τον ανακαλύψουν, γιατί έχουν μάθει καλά τα τερτίπια του. Θα απομακρυνθούν από τον λαβύρινθο των χαμένων ιχνών και θα αρχίσουν να ανοίγονται σε μεγαλύτερους κύκλους, μέχρι να εντοπίσουν και πάλι την πορεία του.
 
Ο λαγός μας απέδειξε για άλλη μία θηρευτική περίοδο ότι έχει έναν σίγουρο και σταθερό τρόπο να αλλάζει κατεύθυνση όταν καταδιώκεται. Αρχικά θα πάρει κάποιο καθαρό μονοπάτι ή δρόμο και θα κερδίσει γρήγορα απόσταση με την ταχύτητά του, καθώς τα σκυλιά είναι αναγκασμένα να έχουν πιο αργό ρυθμό για να μπορούν να ακολουθούν τη μυρωδιά που αφήνει πίσω του. Μόλις αισθανθεί ότι έχει απομακρυνθεί αρκετά και δεν ακούει τα σκυλιά είτε λόγω απόστασης είτε επειδή έχουν χάσει προς στιγμή τα ίχνη από τις μικρές αλλαγές πορείας και παρακάμψεις που έχει κάνει, έρχεται η ώρα για τη μεγάλη του πλάνη.
 
Το μπρος – πίσω
 
Διατηρώντας σταθερή πορεία και ακόμη πιο εμφανή και σταθερά ίχνη, αφού αποφασίσει πρώτα σε ποια πλευρά θα «σπάσει» για να ξεφύγει από την καταδίωξη, συνεχίζει σε μια ξεκάθαρη, και εύκολη να την ακολουθήσουν τα σκυλιά, ευθεία γραμμή, απομακρυνόμενος πάντα από το σημείο αλλαγής κατεύθυνσης.
 
Θα σταματήσει ξαφνικά και θα κοκαλώσει, για να αφουγκραστεί τους διώκτες του και να διαπιστώσει την απόσταση που τον χωρίζει, αλλά και τον χρόνο που έχει για να προετοιμάσει την παραπλάνηση. Είναι τότε που κάθεται σαν «κανάτα», όπως πολύ εύστοχα τον χαρακτηρίζουν μερικοί λαγοκυνηγοί, στη μέση του δρόμου ή σε κάποιο μονοπάτι και μπορεί να πέσει πανεύκολα στην τουφεκιά του κυνηγού, αν αυτός γνωρίζει καλά τις πορείες διαφυγής του και τον περιμένει στο κατάλληλο σημείο.
 
Αν τον δούμε από κοντά θα διαπιστώσουμε ότι αρχίζει να… πλένει τα μουστάκια του.
 
Δεν τρελάθηκε ο λαγός, ούτε ξεπλένει τα μούτρα του από το φαγοπότι. Τις πατούσες του φροντίζει να υγραίνει και να φορτώνει με μυρωδιές από τους αδένες του, με προσοχή και επιμέλεια ώστε να δυναμώνει την ένταση της μυρωδιάς που θα αφήσει πίσω του.
 
Απότομα, όπως ακριβώς σταμάτησε, κάνει αναστροφή και πατώντας κυριολεκτικά πάνω στον ίδιο τον ντορό του, ξαναγυρίζει μέχρι το σημείο αλλαγής πορείας που έχει επιλέξει.
 
Θα σταματήσει στιγμιαία την πορεία του και με ένα μεγάλο άλμα, πατώντας δυνατά στα πίσω πόδια του, θα πεταχτεί δεξιά ή αριστερά, πάνω στο πρανές του δρόμου, στην απέναντι όχθη κάποιου νεροφαγώματος, έξω από κάποιο μονοπάτι στη χορταριασμένη πλαγιά…
 
Δεν σταματά, αλλά συνεχίζει να απομακρύνεται και αρχίζει να «πλέκει», σε κάποιο πλάτωμα ή χωράφι, που γνωρίζει καλά από προηγούμενες περιπτώσεις, ένα μαίανδρο με συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης κάθε πέντε-δέκα βήματά του. Αλλοτε πλησιάζοντας και άλλοτε απομακρυνόμενος από πυκνά και βάτα, οδηγώντας κάθε φορά τα σκυλιά που θα προσπαθήσουν να τον ακολουθήσουν σε λάθος κατεύθυνση.
 
Ακολουθούν συνήθως δύο-τρία μεγάλα άλματα, με ένα μόνο πάτημα του ποδιού σαν τους τριπλουνίστες, ένα σταμάτημα ξαφνικό και μετά ένα τελευταίο σάλτο που τον βγάζει έξω από τον λαβύρινθο, για να φτάσει τελικά στην άκρη κάποιου θάμνου ή στη ρίζα ενός δένδρου ή βράχου. Εκεί όπου έχει το «γιατάκι» του, το σημείο όπου έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή που ξεσηκώθηκε, ότι θα καταφύγει.
 
Περιμένει σφιχτός, με τα αυτιά κολλημένα στην πλάτη και τα μάτια ορθάνοιχτα, μένοντας συνεχώς σε ετοιμότητα, να αντικρίσει τα σκυλιά. Η θέση που έχει το «γιατάκι» τού προσφέρει ορατότητα προς όλες τις ύποπτες κατευθύνσεις προσέγγισης αλλά και εναλλακτικούς τρόπους διαφυγής, όταν διαπιστώσει ότι έχει ανακαλυφθεί και πάλι, για να ακολουθήσει ένα νέο τέχνασμα, με την ίδια μεθοδολογία.
 
Βρεγμένα πόδια…
 
Τα σκυλιά, ακολουθώντας παθιασμένα τα ίχνη του, διαπιστώνουν με χαρά, που αντανακλάται σε πιο έντονα αλυχτίσματα και κραυγές, ότι ενισχύεται η μυρωδιά του λαγού και νιώθουν ότι τον πλησιάζουν. Δυναμώνουν την ταχύτητα και το πάθος τους, καθώς οι μυρωδιές είναι πιο ξεκάθαρες και έντονες, σπρώχνοντας ουσιαστικά όλα τα σκυλιά να τις ακολουθήσουν.
 
Δεν κάνουν τίποτε περισσότερο όμως, από το να απομακρύνονται όλο και πιο πολύ από τη θέση όπου άλλαξε πορεία ο λαγός.
 
Οσο απομακρύνονται τόσο αυξάνεται η μυρωδιά που άφησε ο πονηρός λαγός με τα βρεγμένα του πόδια, μέχρι που ξαφνικά χάνουν το έδαφος αλλά και τον λαγό από τη μύτη τους?Η μυρωδιά και τα ίχνη εξαφανίζονται απότομα.
 
Με την ταχύτητα που έχουν τα σκυλιά, έχουν ήδη φύγει ακόμη πιο μακριά από το σημείο που είχε σταματήσει ο λαγός, πριν διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχουν άλλα εύκολα ίχνη να ακολουθήσουν.
 
Αρχίζουν να στριφογυρίζουν απεγνωσμένα, ακολουθούν μάταια προς τα πίσω τη φρέσκια μυρωδιά, ο πονηρός λαγός έχει φροντίσει να απομακρυνθεί αρκετά μακρύτερα από εκεί που έχουν σκουπιστεί τα πόδια του, και δεν μπορούν να αντιληφθούν την αλλαγή πορείας του.
 
Τα πιο άπειρα θα μείνουν στο σημείο που τον έχασαν παρασυρόμενα από την έντονη μυρωδιά του ή θα προχωρήσουν ψάχνοντας παθιασμένα ακόμη πιο μπροστά και θα χάσουν εντελώς το παιχνίδι της αναζήτησης.
 
Μόνο τα πολύ έμπειρα σκυλιά που θα ανοιχτούν προς τα πίσω και θα πέσουν στους μαιάνδρους του, θα αρχίσουν να ξαναγαβγίζουν χαρούμενα μόλις εντοπίσουν και πάλι φρέσκο ντορό. Αν καταφέρουν να «ξανακόψουν» την τελική του πορεία μετά τα κενά που αφήνει με τα άλματά του, γρήγορα θα πέσουν πάνω στο γιατάκι του τσιρίζοντας καθώς θα ξεπετάγεται ο λαγός και θα αρχίσει η δεύτερη φάση της καταδίωξης που είναι ακόμη πιο απολαυστική για τους λαγοκυνηγούς.
 
Είναι αυτή ακριβώς που κρατά άσβεστο και σταθερό το πάθος των κυνηγών και των σκυλιών τους, από την εποχή που γραφόταν ο «κυνηγετικός», σχεδόν δυο χιλιάδες χρόνια πριν.
 
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Μπορεί να άλλαξαν οι συνθήκες και οι συνήθειες του κυνηγιού του από τότε, όμως ο λαγός εξακολουθεί να εφαρμόζει τα ίδια καταπληκτικά του κόλπα, που τον βοηθούν να επιβιώνει από τους πολλαπλούς διώκτες του μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει με την ίδια επιτυχία και στο μέλλον…
 
Θωμάς Μπατσέλας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θωμάς Μπατσέλας
 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ