Αρχική » Grid with Sidebar » Απαντησεις στην προπαγανδα των ΜΚΟ

Απαντησεις στην προπαγανδα των ΜΚΟ

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

 

Στο άρθρο αυτό περιλαμβάνονται τα περισσότερα επιχειρήματα των ΜΚΟ που χρησιμοποιούν για την προπαγάνδα τους. Επιχειρήματα που εξουδετερώνει με τις απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος της ΚΣΕ κ. Νίκος Παπαδόδημας στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της ΚΣΕ. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι λένε οι ΜΚΟ και τι απαντάει ο  πρόεδρος της ΚΣΕ.

 

1. «Ο πληθυσμός της πετροπέρδικας κινδυνεύει!!!»

 

• Οι εκτιμήσεις της Birdlife International όσο και τα όσα αναγράφονται στο ΚόκκινοΒιβλίο, είχαν υπολογίσει τον πληθυσμό της πετροπέρδικας στη χώρα στα 7. 000-13.000 ζευγάρια. Παρόλα αυτά, μετά από 7ετή μελέτη των Κυνηγετικών Οργανώσεων στη χώρα, η οποία παρουσιάστηκε πρώτα σε ένα παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο (30ο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Θηραματοβιολόγων, Βαρκελώνη, Ισπανία, Σεπτέμβριος 2011), έπειτα σε ειδικό workshop με τη συμμετοχή όλων των ειδικών της Ευρώπης για την πετροπέρδικα (Μπολζάνο, Ιταλία, Οκτώβριος 2011), και αφού τέλος δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό επιστημονικό περιοδικό «Animal Biodiversity & Conservation», αποδείχθηκε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν υποεκτιμήσεις κατά 90% και ο πραγματικός πληθυσμός της πετροπέρδικας στην Ελλάδα εκτιμάται στα 120.000 ζευγάρια!!!

 

2. «Οι πληθυσμοί Μαυροπετρίτη και Αιγαιόγλαρου κινδυνεύουν!!!»

 

• Ανάλογη περίπτωση αποτελούν οι πληθυσμοί του Μαυροπετρίτη και του Αιγαιόγλαρου στο Αιγαίο όπου σύμφωνα με το περιοδικό Οιωνός (Τεύχος 40,σελ 12) η ίδια η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία παραδέχεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για τους πληθυσμούς των προαναφερθέντων ειδών ήταν στην ουσία υποεκτιμήσεις κατά 500% και 1500% αντίστοιχα!!!!!!.

 

3. «Ο πληθυσμός του τρυγονιού στην Ελλάδα έχει μειωθεί 20% !!!»

 

• Στην περίπτωση του τρυγονιού η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ισχυρίστηκε ότι ο πληθυσμός του είδους στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 20% χωρίς να παρουσιάσει καμιά μεθοδολογία και κανένα τρόπο καταγραφής του πληθυσμού.

 

4. «Η λαθροθηρία απειλεί την Νανόχηνα!!!»

 

• Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί επίσης και το παράδειγμα της Νανόχηνας, είδος για το οποίο η ΕΟΕ έχει κατ’ επανάληψη ισχυριστεί ότι ο πληθυσμός του πλήττεται από τη λαθροθηρία, ενώ στην ουσία το μοναδικό επιβεβαιωμένο κρούσμα λαθροθηρίας στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια ήταν μόνο ένα!!!

 

5. «Ο πληθυσμός της νησιώτικης πέρδικας κινδυνεύει!!!!!»

 

• Αντίστοιχη περίπτωση που προκαλεί πραγματικά εντύπωση, είναι και η περίπτωση της νησιώτικης πέρδικας όπου η γνωστή αντικυνηγετική ΜΚΟ είχε προβάλει και πάλι αναληθή στοιχεία ισχυριζόμενη ότι το είδος είχε πληθυσμό κατά την περίοδο 1994-1996 ο οποίος ήταν μικρότερος από τα συνολικά άτομα νησιώτικης πέρδικας που είχαν καρπωθεί εκείνη την κυνηγετική περίοδο !!!!

 

6. «Η λαθροθηρία στην Ελλάδα οργιάζει!!!»

 

• Στην περίπτωση της ανυπόστατων ισχυρισμών της ΕΟΕ για τη μείωση κάποιων θηραματικών πληθυσμών στη χώρα λόγω λαθροθηρίας, πρέπει να αναφερθεί η εξής αντιφατική περίπτωση: Τη στιγμή που η ΕΟΕ κατηγορεί για έξαρση της λαθροθηρίας στη χώρα, η ίδια η Birdlife International μετά από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παράνομη

Θανάτωση των Πτηνών (Λάρνακα, Κύπρος, Ιούνιο 2012), εκτιμά στα επίσημα πρακτικά του συνεδρίου ότι η λαθροθηρία στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά και έχει πλέον πολύ μικρή ένταση !!!!

 

7. «Καταγραφή των πληθυσμών των πτηνών στο Αιγαίο!!!»

 

• Μία ακόμη περίπτωση της ανύπαρκτης μεθοδολογίας για τις πληθυσμιακές εκτιμήσεις ορισμένων ειδών, αποτελεί ο τρόπος καταγραφής για τα θαλασσοπούλια. Γνωστή αντικυνηγετική ΜΚΟ, με ένα απλό καθοδηγητικό έγγραφο (!!) το οποίο μοιράζονταν στους επιβάτες των πλοίων της γραμμής κατά τη θερινή περίοδο και εκτελούσαν διαδρομές μεταξύ νησιών του Αιγαίου, ζητούσαν να καταγράφουν οι (εντελώς άπειροι και ανειδίκευτοι) επιβάτες τα διαφορετικά είδη γλάρων που θα έβλεπαν στο ταξίδι τους, και στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν τις μετρήσεις αυτές για πληθυσμιακές εκτιμήσεις !!!!

 

8. «Το κυνήγι στον Υμηττό πρέπει να καταργηθεί!!!»

 

• Στην περίπτωση της ατεκμηρίωτης απαγόρευσης κυνηγιού στον Υμηττό, δεν ζητήθηκε καθόλου η θέση και η άποψη των Κυνηγετικών Οργανώσεων. Παρόλο μάλιστα που το 60% των συμμετεχόντων στη διαβούλευση του OpenGov για την ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος τοποθετήθηκαν ενάντια στην απαγόρευση του κυνηγιού στον Υμηττό, η άποψη της ΕΟΕ υιοθετήθηκε από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και πάλι, και η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ (ΠΔ).

 

9. «Το Κόκκινο Βιβλίο είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο!!!»

 

• Η περίπτωση της έκδοσης του Κόκκινου Βιβλίου στην Ελλάδα, αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα υπερβολών και ατεκμηρίωτων υποθέσεων. Ο φορέας υλοποίησης του Κόκκινου Βιβλίου ήταν η ΕΟΕ, και οι 18 από τους 27 συγγραφείς ήταν νυν ή πρώην μέλη της ΕΟΕ, ενώ επιστημονικός υπεύθυνος ήταν ιδρυτικό μέλος της ΕΟΕ. Σε πληθώρα σημείων στο βιβλίο που έχουν επισημανθεί από την ΚΣΕ, γίνεται σκόπιμη στοχοποίηση της θήρας, ατεκμηρίωτες εισηγήσεις για περιορισμούς της θήρας, και το αρμόδιο Υπουργείο δεν αξιολόγησε ποτέ επιστημονικά το συγκεκριμένο έργο αν και το προλόγισε η τότε Υπουργός ΠΕΚΑ. Τονίζεται πάλι ότι κατά τη διαδικασία έκδοσης του βιβλίου για ακόμη μια φορά δεν ζητήθηκε η άποψη των Κυνηγετικών Οργανώσεων ούτε και αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία των μελετών τους.

 

10. «Στην Ελλάδα θηρεύονται 100.000 καλημάνες!!!»

 

• Τραγικό παράδειγμα υπερβολής αποτελεί το γεγονός ότι κατά τη σύνταξη του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Διαχείρισης 2009-2011 (Management Plan) για το είδος Καλημάνα, μέλη γνωστής αντικυνηγετικής ΜΚΟ απέστειλαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ισχυρίζονταν ότι στην Ελλάδα κατά την περίοδο εκείνη θηρεύτηκαν 100.000 άτομα, ενώ τα επίσημα στοιχεία κάρπωσης για τη χώρα από το πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ κατέγραφαν 5.700 !!!!

 

11. «Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις θεσμικοί συνεργάτες του ΥΠΕΚΑ!!!»

 

• Στην περίπτωση της έκδοσης της πρώτης ΚΥΑ για τις ΖΕΠ (ΦΕΚ 1495/Β/06-09-2010), οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και πάλι αγνόησαν επιδεικτικά τις Κυνηγετικές Οργανώσεις και δεν τις κάλεσαν σε διάλογο. Αντίθετα μάλιστα προσπάθησαν να περάσουν πληθώρα αντικυνηγετικών μέτρων στο σχέδιο της ΚΥΑ. Η ΚΣΕ εκείνη την περίοδο, αποκλειστικά με δικές της προσπάθειες κατάφερε να ανατρέψει και πάλι εκείνο το εχθρικό κλίμα, ενώ κανονικά θα έπρεπε το ΥΠΕΚΑ να έχει ζητήσει τη συμβολή του θεσμικού συνεργάτη του!!!

 

12. «Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις θεσμικοί συνεργάτες του ΥΠΕΚΑ!!!»

 

• Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί και ο νόμος για τη βιοποικιλότητα (60/Α/31-03-2011), όπου το ΥΠΕΚΑ έσπευσε να υιοθετήσει τις προτάσεις 10 αντικυνηγετικών ΜΚΟ, ενώ και πάλι δε ζητήθηκε η γνώμη των Κυνηγετικών Οργανώσεων!!! Στη συνέχεια η ΚΣΕ με δική της πρωτοβουλία και μία σειρά εγγράφων, παρεμβάσεων και έντονωνπιέσεων, απέτρεψε τα χειρότερα για το κυνήγι.

 

ihunt.gr

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ