Αρχική » Grid with Sidebar » Δοκιμη μεταχειρισμένου: Mossberg 500

Δοκιμη μεταχειρισμένου: Mossberg 500

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Όλα ξεκίνησαν με ένα αστείο: Δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από ένα φίλο (και αναγνώστη), ο οποίος μου λέει «Ραξή θέλει να σε γνωρίσει μια όμορφη Αμερικάνα…» Άσε μας, του λέω, λες και δεν έχουμε αρκετά προβλήματα! «500 τη λένε», μου λέει! Τότε κατάλαβα…

 

Πήρα το Mossberg 500 A (A = 12άρι διαμέτρημα) στα χέρια μου πριν από μερικές μέρες. Το όπλο ήταν 20ετίας και δεν είχε ρίξει συνολικά πάνω από 100 φυσίγγια. Όντας πάντα καλά λαδωμένο, ήταν πραγματικά σαν καινούριο. Αν μη τι άλλο ένα μπράβο στην εταιρεία για το ανθεκτικό φινίρισμα κάννης!

 

Προϊδεασμένος αρνητικά…

 

«Σιχαίνομαι» τα χράπα – χρούπα (επαναληπτικά). . Είμαι σίγουρος πως ο φίλος μου «πάσαρε» την Αμερικάνα για να με τιμωρήσει, αλλά ένα ήταν το σίγουρο: Το τεστ θα γινόταν, και μάλιστα θα ήταν πλήρες!

 

Ιστορική Αναδρομή

 

Το Mossberg 500 είναι ένα αμερικάνικο είδωλο: Για πάνω από 50 χρόνια στην παραγωγή (από το 1961, όπου ξεκίνησε η σειρά 500), έχει γαλουχήσει γενιές και γενιές στα λειόκαννα. Ίσως το παγκόσμιο στερεότυπο στα επαναληπτικά, έχει συμμετάσχει με επιτυχία σε 3 μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις και έχει δει άπειρες εκδόσεις, αλλά και μετατροπές από χρήστες. Μοναδική ουσιαστική αλλαγή είχε το 1970, όταν η μονή ράβδος ώσης που έθετε το κλείστρο σε κίνηση έγινε διπλή…

 

Πρώτες εντυπώσεις

  • Από μακριά είναι ένα όμορφο όπλο, με αρκετά προσεγμένα ξύλα και φινίρισμα εξαρτημάτων (για προϊόν χαμηλού προϋπολογισμού).
  • Από κοντά γίνονται εμφανείς αρκετές ατέλειες στη συναρμογή – ιδιαίτερα στο σημείο που το κοντάκι ενώνεται με τη βάση, αλλά και στο φινίρισμα της πάπιας (χειροφυλακτήρα). Το πρόβλημα είναι μόνο αισθητικό βέβαια.
  • Οι φλάντζες αλλαγής κλίσης κοντακίου λάμπουν δια της απουσίας τους.

 

Από τα ελάχιστα όπλα με δύο κάννες σε λογική τιμή

  • Από τα ελάχιστα όπλα με δύο κάννες σε λογική τιμή
  • Η συγκεκριμένη έκδοση ήταν αυτή με 2 κάννες, μία κοντή «tactical» (Slugster τη λέει η Mossberg, δηλαδή για μονόβολα) με σκοπευτικά πολεμικού τύπου και μία «γενικής χρήσης» με ρίγα και σταθερό τσοκάρισμα. Η αντίστοιχη σύγχρονη γενικής χρήσης έρχεται με 3 κινητά τσοκ. Πολύ καλύτερα!
  • Το όπλο μυρίζει Χόλυγουντ: Το έχουμε δει σε τόσες ταινίες που μας φαίνεται πολύ γνωστό, ακόμα κι αν το χειριζόμαστε για πρώτη φορά. Αυτό δημιουργεί ένα παράξενο, αλλά και ευχάριστο συναίσθημα…

Τεχνική περιγραφή – τα βασικά

  • Έχουμε να κάνουμε με ένα 12άρι επαναληπτικό όπλο, με τον κλασσικό μηχανισμό της Mossberg.
  • Για τον μοντέρνο χρήστη μοιάζει με καραμπίνα αερίων στην οποία το έμβολο, η βαλβίδα και οι οπές εξόδου των αεριών έχουν αντικατασταθεί από μια πλευστή πάπια (χειροφυλακτήρας) και από την κίνηση του χεριού του σκοπευτή…
  • Μηχανισμός που δεν έρχεται μεν σε επαφή με τα κατάλοιπα καύσης, αλλά είναι ανοικτός στα στοιχεία της φύσης ως ένα βαθμό.
  • Σύστημα μείωσης ανάκρουσης με διάτρητο σινεμπλόκ / πέλμα κοντακίου.
  • Το κοντάκι και η πάπια είναι από ξύλο, η βάση από αλουμίνιο.
  • Η κάνη είναι κλασσικά από χρωμιομολυβδαινιούχο χάλυβα, με ποιοτική βαφή και τα στοιχεία πάνω της είναι «χτυπημένα».
  • Μέτρησα το βάρος στα 3,000Kg με την κοντή κάννη.

 

Τεχνικές λεπτομέρειες

  • Η διάμετρος του αυλού της κοντής (61cm) κάνης είναι τα 18,3mm, ιδανική για μονόβολα και ελαφριές γομώσεις / χαμηλές πιέσεις.
  • Το κλείστρο είναι απλό και όχι περιστροφικό και διαθέτει δύο εξολκείς.Η αεριζόμενη και υπερυψωμένη ρίγα της μακριάς (76cm) κάννης είναι φαρδιά στα 9,7mm. Διαθέτει και ενδιάμεσο σκόπευτρο το οποίο απλά μας μπερδεύει: Ευτυχώς αφαιρείται εύκολα! Το κανονικό σκόπευτρο είναι από λευκό πλαστικό και συνήθως γίνεται εύκολα ορατό.

  • Η μακριά κάννη έχει σταθερό φουλ τσοκ – μέτρησα το στόμιο της στα 17,7mm.
  • Δεν υπάρχουν bar πίεσης δοκιμής, κάτι χαρακτηριστικό για αμερικάνικο όπλο – αυτό σημαίνει πως η εταιρεία αναλαμβάνει την ευθύνη, και όχι κάποια τράπεζα δοκιμών. Δεν με πειράζει αυτό…
  • Το όπλο δέχεται όλα τα τυποποιημένα απλά και magnum 12άρια φυσίγγια. Όχι τα ατσάλινα σκάγια στο full τσοκ όμως – αναμενόμενο.
  • Το κουμπί της ασφάλειας βρίσκεται στο πάνω πίσω μέρος της βάσης. Το κουμπί αυτό είναι πλαστικό.

Φινίρισμα – Συναρμογή

 

Το σχήμα του 500 είναι όμορφο, ιδιαίτερα αν σας αρέσει το συγκεκριμένο στυλ. Η χαμηλή τιμή του όπλου δεν φαίνεται καθόλου στο  ποιοτικό «βάψιμο» της κάνης, αλλά γίνεται εμφανής στην συναρμογή των μερών μεταξύ τους.

 

Τα σκαλίσματα και οι ζωγραφιές λείπουν – και πολύ καλά κάνουν, εφόσον προσπαθούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα με τα λιγότερα δυνατά χρήματα! Όπως έχω αναφέρει πολλάκις και παλαιότερα, δεν σκοτώνουν αυτά, αλλά ο σωστός συνδυασμός φυσιγγίου – τσοκ – κάννης.

 

Ελλείψεις

  • Δεν υπάρχει πλαστική βαλίτσα – αναμενόμενο με τόσο χαμηλή τιμή.
  • Κάτι που δεν μου άρεσε ήταν η ανυπαρξία «αναμονών» για διόπτρα. Είναι παράνομη, το ξέρω, αλλά αν (με το καλό) επιτραπεί κάποτε θα ψάχνουμε για ειδική βάση χωρίς λόγο, ή θα επισκεφτούμε οπλουργό. Λόγω της χαμηλής τιμής του όπλου όμως, είναι κάτι που είμαι διατεθειμένος να παραβλέψω.
  • Οι φλάντζες αλλαγής κλίσης για το κοντάκι λείπουν όπως προαναφέρθηκε, αν και θα μεταμόρφωναν το όπλο προς το καλύτερο. Όλο και κάποια «τράμπα» από άλλο όπλο θα μπορούσε να γίνει βέβαια…

Συντήρηση – Ρύθμιση

  • Απλά πράγματα. Ένα καλό καθάρισμα και λάδωμα με την αγορά, μένουμε μακριά από σκόνες και λάσπες και τέλος. Αν τα στοιχεία της φύσης κάποια στιγμή δώσουν τον παρόν, επαναλαμβάνουμε το καθάρισμα και το λάδωμα. Είπαμε, απλά πράγματα…

  • Ένας καθαρισμός της κάννης ανά μερικές χιλιάδες φυσίγγια επιβάλλεται, λογικό είναι! Πολύ πιο συχνά αν ρίχνουμε μονόβολα.

  • Το κερί αυτοκινήτου προστατεύει ικανοποιητικά την εξωτερική «βαφή» της κάννης.

  • Ρυθμίσεις δεν χρειάζονται στο συγκεκριμένο όπλο.

Μακροζωία – Αξιοπιστία

 

Απλά παροιμιώδης. Από τους πιο δοκιμασμένους μηχανισμούς παγκοσμίως, χρησιμοποιείται ευρέως σε στρατούς, διάφορα σώματα ασφαλείας και όχι μόνο. Με σωστή συντήρηση και (πολύ) αραιές επισκέψεις στον οπλουργό είναι όπλο για αρκετές χιλιάδες φυσίγγια, κάτι πολύ θετικό αν αναλογιστούμε την τιμή του.

 

Σε πραγματικές συνθήκες

  1. Όλα τα μέρη του όπλου φαίνονται ποιοτικά και γερά.

  2. Το βάρος στα 3,000Kg με την κοντή κάννη (που επιβεβαίωσα με δική μου ζυγαριά) είναι σχετικά χαμηλό για ένα MAGNUM 12άρι. Καθόλου άσχημα για περπατητό κυνήγι – μπράβο Mossberg!

  3. Εξαιρετικό ζύγισμα.

  4. Το κουμπί της ασφάλειας το όπλου βρίσκεται σε εύκολο και ορατό σημείο, ενώ βολεύει και τους αριστερόχειρες. Ως εδώ (πολύ) καλά.

  5. Τα άσχημα: Η σκανδάλη δεν έχει πολύ κοντή διαδρομή και είναι δύσκολη και βαριά στο τράβηγμα, κάτι σύνηθες στα φτηνά όπλα. Ο μηχανισμός σκανδάλης ενεργοποιείται στα 37Ν όπως μέτρησα, δηλαδή στο 125% του βάρους του όπλου! Κάκιστο χαρακτηριστικό – διορθώνεται βέβαια αν το θέλουμε με μια επίσκεψη στον οπλουργό. Να ήμουν άτυχος στο συγκεκριμένο δείγμα; Δεν νομίζω…

  6. Η λαβή στο χειροφυλακτήρα έχει ένα τεράστιο τζόγο, όπως σε όλα τα χράπα – χρούπα που έχω δοκιμάσει, αφού είναι πλευστή και μέρος του μηχανισμού όπλισης. Άλλο ένα δυσάρεστο χαρακτηριστικό που γυρνάει το χειριστή σε άλλες, πρωτόγονες εποχές, ίσως με λίγη μυρωδιά γουέστερν…

  7. Ευχάριστη νότα: Το άνοιγμα του κλείστρου είναι απολαυστικά εύκολο, λόγω της έλλειψης ελατηρίου.

  8. 3 άτομα δοκιμάσαμε το όπλο αυτές τις μέρες: Ο ιδιοκτήτης του, εγώ και ένας σκοπευτής – άσσος με πολλά μετάλλια. Και οι 3 αρχίσαμε με την ίδια φράση: «Αυτό κλωτσάει!» Πραγματικά, το 500 μας κλωτσούσε σαν μουλάρι, και υπήρχαν πολλοί λόγοι για αυτό:

  • Το χαμηλό βάρος στα 3Kg δεν βοηθούσε λόγω χαμηλής αδράνειας.

  • Ο μηχανισμός των επαναληπτικών δεν προσφέρει καμία μείωση στο λάκτισμα.

  • Η έλλειψη φλαντζών αλλαγής κλίσης για το κοντάκι χαλούσε αρκετά την εργονομία, με αποτέλεσμα το όπλο να μην μας ταιριάζει και να μας σπρώχνει στραβά και όχι στο ιδανικό σημείο – κάτι που έκανε την γενική αίσθηση ακόμα πιο δυσάρεστη.

  • Ο παλαιομοδίτικος στενός αυλός της κάννης εκμεταλλευόταν όλη την ισχύ πυρός του φυσιγγίου

9. Δοκίμασα το 500 με σκοπευτικά φυσίγγια των 28 γραμμαρίων, και το λάκτισμα ήταν απλά αποδεκτό, αν και γινόταν έντονα αντιληπτό. Αναβάθμισα σε 33 γραμμάρια «υψηλής πίεσης» και πραγματικά ένιωσα ότι κάποιος μου έκανε καψόνι! Μόνο αν με πλήρωνε κάποιος θα δοκίμαζα κάτι δυνατότερο… Magnum; Γιατί; Τι σας έκανα; Γενικά θα πρότεινα γομώσεις μέχρι 33 γραμμάρια μεσαίας πίεσης για συνεχή χρήση.

 

10. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής το όπλο ήταν απόλυτα λειτουργικό, ευθύβολο και χωρίς εμπλοκές, ή οποιαδήποτε άλλη δυσλειτουργία. Ό,τι παλιό ή καινούριο φυσίγγι κι αν το τάιζα, τα αποτελέσματα στην πυροδότηση, την απόρριψη κάλυκα και την επαναγέμιση ήταν άψογα.

 

11.Φυσικά ο οποιοσδήποτε μπορεί να προκαλέσει εμπλοκή αν δεν βάλει αρκετή δύναμη κατά την όπλιση. Όχι φοβισμένες ή βιαστικές κινήσεις λοιπόν, μόνο γρήγορες και αποφασιστικές.

 

12. Η αποθήκη φυσιγγίων γεμίζει και αδειάζει απολαυστικά εύκολα. Πολύ μελετημένα τα εξαρτήματα που την απαρτίζουν. Στον συγκεκριμένο τομέα το 500 λειτουργεί καλύτερα από την Baikal MP-153 (αντίστοιχης τιμής), και πολύ καλύτερα από την Benelli M2 (διπλάσιας τιμής)!

 

13. Η MAGNUM θαλάμη των 76mm είναι πρόβλημα για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν πολλά ατσάλινα σκάγια, αφού αυτά έχουν ιδιαίτερα μειωμένη ισχύ πυρός και χρειάζεται να βάζουμε τα SUPERMAGNUM των 89mm. Βέβαια με τίποτα δεν θα έβαζα super magnum φυσίγγια σε μια μηχανική πλατφόρμα με τόσο έντονο λάκτισμα – δεν θέλω καν να το σκέφτομαι.

 

14. Τα εξαρτήματα και η όλη εμφάνιση φωνάζουν ότι πρόκειται για ένα Heavy Duty όπλο, ιδανικό για κυνήγι υδροβίων και δύσκολες αποστολές κάθε είδους – αυτή είναι άλλωστε και η χρήση του από τους περισσότερους αγοραστές παγκοσμίως.

 

15. Δεν δοκίμασα τη συγκέντρωση σε μεγάλες αποστάσεις – σε όπλα με σταθερά στοκ η ουσιαστική δοκιμή γίνεται στο φυσίγγι και όχι στο όπλο – στο οποίο μόνο με εκτεταμένες μετατροπές θα δούμε μεταβολές στην απόδοση.

Συμπεράσματα

  • Η Αμερικάνα αυτή είναι ο ορισμός, το στάνταρ, το κλασσικό χράπα χρούπα.

  • Αν έπρεπε να το περιγράψω με μία φράση, θα έλεγα: Λειτουργικό, αξιόπιστο αλλά και πρωτόγονο.

  • Το έντονο λάκτισμα και η ανάγκη για αποφασιστικές κινήσεις στην όπλιση σχεδόν αποκλείουν τους αρχάριους χρήστες. Αν και πολλοί το αγοράζουν λόγω χαμηλής τιμής.

  • Η βαριά σκανδάλη δε μου άρεσε καθόλου.

  • Η τιμή όμως, μου άρεσε αρκετά: Κάτω από 600 ευρώ για το καινούριο με 2 κάννες (!), περίπου τα μισά για το μεταχειρισμένο, είναι μια σίγουρη λύση και, αν μας περισσεύουν χρήματα, ο οπλουργός θα ελαφρύνει τη σκανδάλη. Μπορεί επίσης να φέρει και το κοντάκι στα μέτρα μας.

  • Θα το αγόραζα; Κατηγορηματικά όχι: Μου αρέσουν όπλα που κοιτούν στο μέλλον και όχι στο παρελθόν.

  • Αν όμως είστε τύπος «ρετρό», πραγματικά αξίζει σαν αγορά. Είναι σίγουρα καλύτερη πρόταση από άλλα αμερικάνικα επαναληπτικά που κοστίζουν σχεδόν διπλάσια χρήματα, ενώ είναι περίπου αντίστοιχα σε ποιότητα / απόδοση. Αξίζει επίσης πολύ περισσότερο τα λεφτά του από τη βελτιωμένη σειρά 590, η οποία δεν προσφέρει δεύτερη κάννη και έχει μια πολύ πιο τσουχτερή τιμή.

ΥΓ1. Πολλοί μπερδεύουν τα Mossberg 500 με τα Maverick, τις φτηνές εκδόσεις της Mossberg. Τα Maverick έχουν πολλά κοινά με τα 500, αλλά πολλά εξαρτήματα τους κατασκευάζονται εκτός ΗΠΑ, σε φθηνούς προμηθευτές (κυρίως από το Μεξικό). Σε αρκετές χώρες η εργοστασιακή εγγύηση των Maverick ουδεμία σχέση έχει στη διάρκεια με αυτή των Mossberg – τα συμπεράσματα δικά σας.

 

ΥΓ2. Πολλοί έχουν θεοποιήσει τα επαναληπτικά γιατί αυτά διαχειρίζονται με άνεση μη – φονικά πυρομαχικά, πλαστικές σφαίρες κτλ. Τέτοιου είδους φυσίγγια είναι εκτός τόπου και χρόνου στην Ελλάδα

 

του Ραξή Επιτρόπου από το amynastospiti.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ