Αρχική » Grid with Sidebar » Εθνικη Ημερα για το Κυνηγι

Εθνικη Ημερα για το Κυνηγι

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2013 γιορτάζεται στις  ΗΠΑ η Εθνική Ημέρα για το Κυνήγι και Ψάρεμα. Κάθε πολιτεία διοργανώνει ειδικές εκδηλώσεις σε υπαίθρους, πάρκα, λίμνες για όλη την οικογένεια αφιερωμένες στο κυνήγι και το ψάρεμα όπως  σκοποβολή με πιάτα, τοξοβολία, δωρεάν άδεια μίας μέρας για ψάρεμα σε λίμνη, εκπαιδευτικά παιχνίδια για το κυνήγι και το ψάρεμα για μικρά παιδιά, κ.ά.

 

Στο site της ειδικής αυτής Εθνικής Ημέρας (http://www.nhfday.org) διαβάζουμε το ιστορικό της καθιέρωσής της. Να, λοιπόν, πώς μια καλή ιδέα έγινε μια μεγάλη παράδοση.

 

Πάνω από 100 χρόνια πριν, οι κυνηγοί και οι ψαράδες ήταν οι πρώτοι και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της διατήρησης και της επιστημονικής διαχείρισης της άγριας πανίδας . Ήταν οι πρώτοι που αναγνώρισαν  ότι η ταχεία ανάπτυξη και η ανεξέλεγκτη χρήση της άγριας ζωής απειλούσαν το μέλλον πολλών ειδών .

 

Μαζί με συναδέλφους του ο Πρόεδρος Θεόδωρος Ρούσβελτ , αυτοί οι πρώιμοι υποστηρικτές της διατήρησης της άγριας ζωής, εισήγαγαν τους  πρώτους νόμους που περιόριζαν την εμπορική σφαγή της άγριας πανίδας .

 

Ζητούσαν την αειφόρο χρήση των ψαριών και του κυνηγιού , δημιουργώντας  άδειες κυνηγίου και αλιείας , και άσκησαν  πιέσεις για φόρους στον αλιευτικό και κυνηγετικό εξοπλισμό για την παροχή κεφαλαίων για τις κρατικές υπηρεσίες συντήρησης των ειδών. Οι δράσεις αυτές ήταν το θεμέλιο του βορειοαμερικανικού μοντέλου που βασίζεται στο ανταποδοτικό σύστημα χρήση-αμοιβής με σκοπό μία διαρκή βιώσιμη διατήρηση της άγριας ζωής .

 

Οι πληθυσμοί των ελαφιών, άλκεων , αντιλόπη , άγριων γαλοπουλών  και παπιών καθώς και πολλών άλλων ειδών άρχισαν να ανακάμπτουν από δεκαετίες ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης .

 

Κατά τη διάρκεια του επόμενου μισού αιώνα , εκτός από τα κεφάλαια που συνεισέφεραν για τη διατήρηση και την  επιμελή παρακολούθηση της υπαίθρου της Αμερικής , οι κυνηγοί και οι ψαράδες δούλεψαν σκληρά για την προστασία και τη βελτίωση εκατομμυρίων στρεμμάτων ζωτικών εδαφών -ενδιαιτημάτων και υδάτων για τη χρήση και απόλαυση του καθενός .

 

Στη δεκαετία του 1960 , οι κυνηγούς και οι ψαράδες αγκάλιασαν τη νέα εποχή της αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης , αλλά αποθαρρύνθηκαν  επειδή πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισαν και συνεχίζουν να πράττουν  οι κυνηγοί και οι ψαράδες  στο κίνημα της διατήρησης .

 

Ο πρώτος που πρότεινε  μια επίσημη ημέρα ευχαριστιών στους αθλητές ήταν ο  Ira Joffe , ιδιοκτήτης του καταστήματος Gun Joffe στο Upper Darby , PA. Το 1970 , ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνια Raymond Shafer υιοθέτησε την ιδέα του Joffe και δημιούργησε την  “Ημέρα Υπαίθριων δραστηριοτήτων » στην  πολιτεία του.

 

Με αποφασιστική προώθηση από το Εθνικό Σκοπευτικό Ίδρυμα , η ιδέα έφτασε σύντομα στη Γερουσίας των ΗΠΑ . Τον Ιούνιο του 1971, ο γερουσιαστής Thomas McIntyre , NH , εισήγαγε το Κοινό Ψήφισμα 117 ορίζοντας την  Εθνική Ημέρα για το Κυνήγι και Ψάρεμα για το τέταρτο Σάββατο κάθε Σεπτεμβρίου. Ο Δημοκρατικός  Bob Sikes της Φλόριντα, εισήγαγε ένα ανάλογο μέτρο στη Βουλή . Στις αρχές του 1972 , το Κογκρέσο ψήφισε ομόφωνα και τα δύο νομοσχέδια.

 

Στις 2 Μαΐου 1972, ο Πρόεδρος Νίξον υπέγραψε την πρώτη προκήρυξη της Εθνικής Ημέρας για το  Κυνήγι και Ψάρεμα Ημέρα , γράφοντας , « Καλώ όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν με τους υπαίθριους αθλητές στη συνετή χρήση των φυσικών πόρων μας και στην ασφάλιση ορθή διαχείριση τους προς όφελος των μελλοντικών γενεών . “

 

Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού , όλοι οι  50 κυβερνήτες  και πάνω από 600 δήμαρχοι είχαν ενταχθεί διακηρύσσοντας κρατικές και τοπικές εκδοχές της Εθνικής Ημέρας  για το Κυνήγι και Ψάρεμα. Η ανταπόκριση ήταν δραματική.

 

Εθνικές, περιφερειακές , κρατικές και τοπικές οργανώσεις οργάνωσαν περίπου 3.000  ανοιχτές εκδηλώσεις σχετικές με το κυνήγι και το ψάρεμα , από τα σκοπευτήρια μέχρι τις προαστιακές λίμνες , παρέχοντας σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια Αμερικανούς την ευκαιρία να γνωρίσουν , να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν τα παραδοσιακά υπαίθρια αθλήματα .

 

Με τα χρόνια, η Εθνική Ημέρα για το Κυνήγι και Ψάρεμα έχει να παρουσιάσει πάρα πολλές  επιτυχημένες εκδηλώσεις  με βοήθεια από προσωπικότητες που προσφέρθηκαν εθελοντικά να βοηθήσουν να βρεθούν στο  προσκήνιο τα επιτεύγματα ανδρών και γυναικών κυνηγών και ψαράδων . 

 

Η Εθνική Ημέρα για το Κυνήγι και Ψάρεμα, η οποία γιορτάζεται κάθε τέταρτο  Σάββατο κάθε Σεπτέμβριο, παραμένει η πιο αποτελεσματική προσπάθεια  σε πρώτη βάση που έχει αναληφθεί ποτέ για να προωθήσει τις υπαίθριες κυνηγετικές και αλιευτικές δραστηριότητες και τη διατήρηση των ειδών.

 

O iHunter

 

 

 

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ