Αρχική » Grid with Sidebar » Η γρηγορη τουφεκια της μπεκατσας

Η γρηγορη τουφεκια της μπεκατσας

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF
 
Αν υπάρχει ένα θήραμα που είναι συνώνυμο της δύσκολης και «μπηχτής» τουφεκιάς, αυτό είναι η μπεκάτσα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί, και μάλλον πρόσκαιροι θηρευτές της, που τη θεωρούν έναν πάρα πολύ εύκολο στόχο.
Κι όμως και οι δυo κατηγορίες θηρευτών της έχουν δίκιο, και μάλιστα αντικειμενικά τεκμηριωμένο.
 
Για τον οπλοφόρο που στέκεται παράνομα στο καρτέρι το σούρουπο και περιμένει την μπεκάτσα να περάσει από πάνω του, η θανατερή και «ανήθικη» τουφεκιά του είναι κυριολεκτικά πανεύκολη… Ενα «κρυπτικό» πουλί που πρέπει να το ανακαλύψεις στην κρυψώνα του, όπου έχει πολλαπλές επιλογές διαφυγής μέσα στο δάσος, όταν νυχτώνει και ξεκινά την πτήση προς τα βοσκοτόπια του, αισθάνεται πλήρη ασφάλεια και το πέταγμά του είναι όπως μιας ανάλαφρης πεταλούδας…
 
Με χαλαρά φτεροκοπήματα ή με απαλό αερογλίστρημα από τα ψηλά, είναι ένας πανεύκολος «στόχος». Δεν είναι όμως αυτό το κυνήγι που συγκινεί τον πραγματικό μπεκατσοκυνηγό. Ούτε το τουφέκισμα στα παγωμένα λιβάδια όταν ξεμακρύνει από τους τυχαίους και περιστασιακούς διώκτες της, είναι δύσκολο και απαιτητό.
 
«Η μπεκάτσα είναι το πουλί που πέφτει πανεύκολα», δηλώνουν με χαρακτηριστική ευκολία όσοι πυροβολούν πίσω της, καθώς απομακρύνεται σε μια ευθεία γραμμή στα χωράφια και στις καθαρές ακροποταμιές, όταν έχει πέσει εξοντωτικός ολικός παγετός που την έχει οδηγήσει έξω από το βασίλειό της. Γιατί στο δάσος η μπεκάτσα είναι ο κυρίαρχος.
 
Οσο και αν προσπαθεί ο κυνηγός και όσα μέσα και αν χρησιμοποιεί. Από μπίπερ για τα σκυλιά του, μέχρι διασποράς φυσίγγια για το όπλο του, ανοιχτά τσοκ, κοντόκαννα όπλα κ.λπ., όλα αυτά έχουν τη σημασία τους μόνο αν καταφέρει τελικά να πάρει θέση και να πυροβολήσει έγκαιρα και σωστά ώστε τα σύγχρονα «καλούδια» του να κάνουν επιτυχώς τη δουλειά τους.
 
 
Τεχνικές προσκόπευσης και σωστής επώμισης έχουν κυρίαρχη σημασία στην τουφεκιά του καρτεριού και αποτελούν την βασική αιτία επιτυχίας. Στην μπεκάτσα όμως που θα ξεπεταχτεί μέσα από τα κλαδιά και θα «σπάσει» δεξιά ή αριστερά μόλις βγει στις κορυφές των δένδρων, για να βυθιστεί αμέσως πίσω από τα φυλλώματα, τίποτε από όλα αυτά δεν μπορεί να εφαρμοστεί με απόλυτη επιτυχία.
 

Ιδανικό σημείο

 
Οποιος περιμένει να τη δει στο καθαρό για να ρίξει, όποιος προσπαθήσει να ακολουθήσει την πορεία της μέχρι να βρει το ιδανικό σημείο τουφεκίσματος, θα μείνει απλός παρατηρητής.
Η πρώτη τουφεκιά θα είναι ενστικτωδώς πάνω στην μπεκάτσα, χωρίς ακόμη να κλείσει η επώμιση, χωρίς σκέψη και προσπάθεια προσκόπευσης.. Τι πορεία και γωνία να διαλέξεις στο «διαολοπούλι» αυτό που ελίσσεται δεξιά αριστερά πιο γρήγορα από όσο μπορείς να σκεφτείς και να παρακολουθήσεις;
 
Μόνο το ένστικτο και η εμπειρία θα οδηγήσουν την κάννη πάνω της ελπίζοντας την ώρα που πατιέται η σκανδάλη να μην «σπάσει» η μπεκάτσα. Η δεύτερη τουφεκιά γίνεται συνήθως με καλύτερες προϋποθέσεις, καθόσον τα λίγα δέκατα του δευτερολέπτου που είναι το πουλί στο οπτικό πεδίο, μπορεί κανείς , με τη βοήθεια του φόντου κλαδιών και δένδρων, να εκτιμήσει την πορεία της και να ρίξει μια «ζυγισμένη» τουφεκιά.
 
Αρκεί να μην υπάρχει εμπόδιο, όπως συμβαίνει συνήθως στο δάσος, που η πονηρή μπεκάτσα θα φροντίσει έγκαιρα και με το πρώτο σπάσιμο, να το βάλει μπροστά στον κυνηγό. Ενώ τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, καταφέρνει με αλλεπάλληλους ελιγμούς να βάλει εμπόδια και σε δύο κυνηγούς ταυτόχρονα!
 
Στην πρώτη και μπηχτή τουφεκιά που θα γίνει σε μικρή απόσταση 10-15 μέτρων το πολύ, ανάμεσα σε κλαδιά και φύλλα, το είδος του φυσιγγίου και του όπλου είναι αυτά που μπορούν να «σπρώξουν» μερικά κρίσιμα και απαραίτητα εκατοστά πιο κοντά στον στόχο τα σκάγια, για να πλήξουν την μπεκάτσα.
 

Δύσκολη σκόπευση

 
Παρ’ όλες τις δυσκολίες επιτυχούς σκόπευσης, αν η τουφεκιά «πέσει» πάνω της, η μπεκάτσα θα πέσει. Δεν έχει τη μικρή σιλουέτα της πέρδικας που πλαναρισμένη χαμηλώνοντας την πλαγιά μπορεί να βρει αρκετά κενά στον κώνο της τουφεκιάς και να γλιτώσει.
 
Τα τεράστια φτερά της μπεκάτσας που ανεβοκατεβαίνουν με ταχύτητα και συνεχείς αλλαγές θέσης σε όλα τα επίπεδα είναι εύκολος στόχος και συνήθως θα πληγούν από τα σκάγια. Με την ορμή και τη δύναμη της πτήσης, αρκεί ένα μόνο σκάγι στο ακροπτέρυγο, και ξυστά μερικές φορές, για να καταπέσει άδοξα η πιο ευέλικτη μηχανή πτήσης του δάσους.
 
Ενα κοντόκαννο όπλο θα κερδίσει μερικά εκατοστά επιτυχίας καθώς θα έρθει πιο γρήγορα σε γραμμή βολής.
 
Ενα φυσίγγι διασποράς θα κερδίσει επιπλέον πολλά περισσότερα σημεία και θα εξαλείψει το σφάλμα σκόπευσης από την κίνηση της μπεκάτσας.
 
Αυτό που θα σφραγίσει όμως την επιτυχία είναι η γρήγορη τουφεκιά… Πριν δοθεί η ευκαιρία στην μπεκάτσα ανεβαίνοντας να εκτιμήσει την κατάσταση, να βρει δίοδο διαφυγής ανάμεσα στα κλαδιά και να βάλει εμπόδια στον κυνηγό… Την ώρα της ανόδου στο ψηλότερο σημείο, εκεί όπου η κατακόρυφη πτήση σταματά και σπάζει το πουλί, είναι το σημείο που προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες βολής αρκεί να επιτευχθεί ο συγχρονισμός που απαιτείται.
 
Αν της δώσεις ευκαιρία να οριζοντιωθεί και να διαβάσει όλο τον ορίζοντα γύρω της, με τα τεράστια μάτια και το πανοραμικό βλέμμα της, οι τουφεκιές θα γίνουν πια σε όλο και πιο οριακές συνθήκες.
 
Το πόσο γρήγορα θα αντιδράσει ο κυνηγός, πριν ακόμη αντιληφθεί στο οπτικό του πεδίο το πουλί είναι το κλειδί της γρήγορης τουφεκιάς. Θα πρέπει ουσιαστικά να έχει αρχίσει η κίνηση της επώμισης με το «αυτί». Το «όπλο» της μπεκάτσας που είναι ο αιφνιδιασμός του διώκτη της με το θορυβώδες της πέταγμα, μπορεί να αντιστραφεί και να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας για τον κυνηγό-διώκτη της.
 
Η θέση και ο τρόπος κρατήματος του όπλου από τον κυνηγό βοηθούν να κερδηθούν τα λίγα εκατοστά του δευτερολέπτου που είναι απαραίτητα ώστε τα σκάγια της τουφεκιάς να «ρίξουν» την μπεκάτσα.
 

Γρήγορη στροφή

 
Το όπλο προτεταμένο και οριζόντιο σαν λόγχη που χρησιμοποιούν πολλοί άπειροι κυνηγοί δεν προσφέρεται για γρήγορη τουφεκιά όταν πλησιάζουμε την θέση βολής ή περιμένουμε την μπεκάτσα να βγει μπροστά από την κάννη. Το όπλο πρέπει να κρατηθεί σχεδόν κατακόρυφα για να βοηθηθεί η γρήγορη στροφή του κυνηγού προς το σημείο που θα εμφανιστεί η μπεκάτσα, που είναι πολλές φορές πίσω μας, δεξιά ή αριστερά μας και να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος και η απόσταση μετακίνησης από το κράτημα μέχρι τη θέση βολής.
 
Στροφή, επώμιση και απασφάλιση θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα. πολλές φορές εν κινήσει και μαζί και ο πυροβολισμός, αν θέλουμε να έχουμε μια ασφαλή, γρήγορη και πετυχημένη «μπηχτή» τουφεκιά
 
Το κυρίαρχο στοιχείο όμως που θα καθορίσει την επιτυχή βολή, είναι η σωστή και έγκαιρη θέση του κυνηγού, κάτι που προϋποθέτει την αντίστοιχη καλή γνώση της περιοχής και του μικροπεριβάλλοντος αλλά και των συνηθειών της μπεκάτσας.
 
Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε φυσικά ότι το σκυλί είναι εκ ων των ουκ άνευ στο δάσος. Μετά έρχονται όλα τα υπόλοιπα που αφορούν την ικανότητα σκόπευσης, το όπλο, τα φυσίγγια και απαραιτήτως την τύχη τόσο του κυνηγού όσο και της μπεκάτσας.
 
Θωμάς Μπατσέλας
 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ