Ιστορικη ανατροπη στις σχεσεις Κυνηγετικων-Οικολογικων οργανωσεων

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφήΑποστολή με emailΑποστολή με email

 

Σε μία πρωτοφανή ανατρεπτική και απροσδόκητη κίνηση, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία απέστειλε επιστολή σε πλήθος αποδεκτών, σχετικά με την Ανοιξιάτικη  λαθροθηρία στα Ιόνια νησιά, στην οποία αναγνωρίζει τη σημασία των νόμιμων κυνηγών και της Θηροφυλακής τους στην πάταξη της λαθροθηρίας.

Το γεγονός αυτό από μόνο  του αποτελεί τομή στα περίπου σαράντα χρόνια παρουσίας της Ορνιθολογικής στην Ελλάδα, στη διάρκεια των οποίων ουδέποτε αναγνωρίστηκε ο ρόλος των νόμιμων κυνηγών και της θηροφυλακής στην πάταξη της λαθροθηρίας αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα.

Αν όμως το συνδυάσουμε και με την προηγούμενη, προ δύο μηνών επιστολή στην οποία ευθαρσώς και συκοφαντικά κατηγόρησε την ΚΣΕ πως συγκαλύπτει τη λαθροθηρία (σε σχέση με τη νανόχηνα για όσους δε θυμούνται ή δεν διάβασαν σχετικά), τότε μπορούμε χωρίς ιδιαίτερες επιφυλάξεις να κάνουμε λόγο για τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία και στις σχέσεις μεταξύ κυνηγετικών και οικολογικών οργανώσεων.

Οι λόγοι για τους οποίους η ορνιθολογική προχώρησε στην παραπάνω κίνηση κατά τη γνώμη μου σχετίζονται με το γεγονός πως σε πολλές από τις δραστηριότητες που αναπτύσσει η συγκεκριμένη οργάνωση θεωρείται ως προαπαιτούμενο η συνεργασία με τους χρήστες και ειδικά στα θηρεύσιμα είδη με τους κυνηγούς από πλευράς Ε.Ε. .

Αυτό όμως ίσχυε και όταν γράφτηκε η προηγούμενη επιστολή της ορνιθολογικής (μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ) η οποία άνοιξε πραγματικά τους ασκούς του αιόλου και ανάγκασε τις κυνηγετικές οργανώσεις (που ποτέ δεν αρνήθηκαν τη συνδρομή τους όταν ζητήθηκε από περιβαλλοντικές ΜΚΟ), να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα Life για τη νανόχηνα.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω όμως και τις πολλές ερμηνείες που θα μπορούσε κανείς να δώσει  στη συγκεκριμένη κίνηση, η επιστολή της ορνιθολογικής γράφτηκε. Και τα γραπτά μένουν.

Έτσι, αρκούν οι παρακάτω παράγραφοι για να μπορέσει κανείς να υποστηρίξει πως το συγκεκριμένο κείμενο, αποτελεί τομή στην κυνηγετική ιστορία της χώρας:

«Είναι γεγονός ότι χωρίς τη συμβολή των κυνηγών το φαινόμενο της παραβατικής συμπεριφοράς θα επιμείνει, κυρίως λόγω της έλλειψης απομόνωσης των λαθροθήρων, αλλά και της έλλειψης κυνηγετικής ηθικής. Γι’ αυτό και η Ορνιθολογική επιδιώκει την έναρξη μιας εποικοδομητικής συζήτησης για την επίλυση κοινά αποδεκτών προβλημάτων…

….Συγκεκριμένα, το Διεθνές Συνέδριο αποτελεί μια ευκαιρία να προβληθεί το έργο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής στην αντιμετώπιση της λαθροθηρίας σε διεθνές επίπεδο, αλλά και να επωφεληθούν οι συμμετέχοντες από τις αρχές φύλαξης μεσογειακών χωρών από την εμπειρία της Θηροφυλακής.»

Ως κυνηγός και Έλληνας πολίτης, ομολογώ πως αισθάνομαι ντροπή που για να μπορέσουμε επιτέλους να διαφωνήσουμε πολιτισμένα πρέπει να προβλέπεται από κάποια σύμβαση ή κάποια Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Ντρέπομαι που ακόμη και σήμερα δηλαδή, με τη δυστυχία, τη στεναχώρια, την οργή και την αγανάκτηση να έχουν χτυπήσει ολονών μας λίγο πολύ την πόρτα, δεν αντιλαμβανόμαστε πως οι στείρες αντιπαραθέσεις και τα τεχνητά δίπολα μόνο περισσότερα κακά μπορούν να μας φέρουν.

Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την ορνιθολογική αλλά και για μας. Τόσο αναμεταξύ μας, από τα καφενεία μέχρι τις διοικήσεις, όσο και με όσους έστω άδικα μας «πολεμούν», οπού πολλές φορές ξεπερνάμε τα εσκαμμένα και ολισθαίνουμε σε συμπεριφορές και δηλώσεις αναίτια προσβλητικές.

Οι κυνηγοί έπρεπε, πρέπει και θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να επιδεικνύουμε τη λεβεντιά την οποία καμαρώνουμε πως αποκτούμε μέσα από το κυνήγι και την επαφή με τη φύση που αυτό μας προσφέρει σε κάθε περίπτωση, ακόμη και στις διαφωνίες μας.

Και η λεβεντιά, δεν είναι θεωρητικό μέγεθος. Δε μετριέται με θηράματα στο σάκο. Ούτε με χιλιόμετρα στο βουνό. Ούτε με ακριβό τζιπ. Ούτε με επίδειξη και παχιές κουβέντες. Ούτε με παραβατική συμπεριφορά. Ούτε με το να είσαι «πρόεδρος» ή να έχεις γνωριμίες κλπ κλπ.

Αποδεικνύεται με σεβασμό και πολιτισμένο διάλογο βασισμένο σε επιχειρήματα. Αποδεικνύεται με αγνές προθέσεις και γνώμονα το κοινό και όχι το ατομικό όφελος. Αποδεικνύεται όταν μπορείς να διαφωνήσεις πολιτισμένα.

Οτιδήποτε άλλο μας ζημιώνει προσωπικά και συλλογικά ανεπανόρθωτα και νομίζω είναι καιρός επιτέλους αυτό να σταματήσει.

Εύχομαι η αλλαγή της στάσης της ορνιθολογικής, ανεξάρτητα από τα αίτια που τη διαμόρφωσαν, να αποτελέσει το έναυσμα να μπορέσουμε να συνεργαστούμε με ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα. Και κυρίως εύχομαι εκεί που διαφωνούμε, να αρχίσουμε να επιδεικνύουμε αμφότερες οι πλευρές τον πολιτισμένο και τεκμηριωμένο διάλογο στη θέση της στείρας αντιπαράθεσης, γεγονός από το οποίο πιστεύω ακράδαντα πως μόνο κερδισμένοι θα βγούμε όλοι.

Υ.Γ. γίνεται προφανές μέσα στο κείμενο της ορνιθολογικής πως δόθηκε ιδιαίτερη επιμέλεια στον τρόπο παρουσίασης. Έτσι η θηροφυλακή ΔΕΝ εντάχθηκε στην πρόταση που αναφέρεται στο ρόλο των κυνηγών στην πάταξη της λαθροθηρίας, γεγονός που σαφώς δε μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Πέραν τούτου, το κείμενο υπογράφεται από νέο διευθυντή και όχι από τον Α. Καλτσή που υπέγραψε την προηγούμενη, συκοφαντική επιστολή. Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μαθαίναμε αν η συγκεκριμένη αντικατάσταση ήταν προγραμματισμένη ή «έκτακτη».

Επίσης δε μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως ενώ απευθύνεται στην ΚΣΕ, η ΚΣΕ δεν είναι στους αποδέκτες.

Όπως φυσικά και το γεγονός πως η επιστολή δεν αναρτήθηκε και πιθανά δε θα αναρτηθεί ποτέ στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Παρόλα αυτά, εκτιμώ πως δεν αναιρείται η αξία της κίνησης ούτε ο συμβολισμός που επιχειρώ να της δώσω και για αυτό το λόγο κράτησα έξω από τον κορμό του κειμένου του τρυποφράκτη τα συγκεκριμένα σημεία.

Θεωρώ επομένως θετική τη συγκεκριμένη κίνηση, αλλά για να αρθούν οι επιφυλάξεις των κυνηγών, θα πρέπει να δούμε τα όσα γράφτηκαν στην επιστολή να γίνονται και πράξη, όχι μόνο όταν υπάρχει συμφέρον για την Ορνιθολογική αλλά γενικά.
 

O Τρυποφράχτης

 

email : [email protected]
About the Author
Εικόνα admin

admin

Facebook Comments Box