Αρχική » Grid with Sidebar » Ο Κολχικος Φασιανος στο προσκηνιο

Ο Κολχικος Φασιανος στο προσκηνιο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Ο αντιπρόεδρος  της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας & Θράκης (ΚΟΜΑΘ), κ. Απόστολος Γιαπουτζής και ο θηραματολόγος κ. Χρήστος Σώκος είχαν τη χαρά να συναντήσουν στη Θεσσαλονίκη στις 24 Απριλίου τον Δρ Richard Carden Πρόεδρο του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Οργάνωσης για τους Φασιανούς μιας οργανωσης που ασχολειται  τοσο με την προστασια των Φασιανοειδων αλλα και όλων των Ορνιθόμορφων (World Pheasant Association). Αφορμή και κύριο θέμα της συνάντησης αυτής ήταν το τελευταίο απόθεμα γνήσιου Κολχικού φασιανού (χωρίς λευκό περιλαίμιο) στην Ευρώπη όπου έχει διασωθεί στο Δέλτα του Νέστου και αποτελει φυσικη κληρονομια των Ελλήνων, αλλά όλων των Ευρωπαίων. Η ΚΟΜΑΘ αποτελεί το μοναδικό φορέα που τα τελευταία δέκα έτη προσπαθεί να αναδείξει το ζήτημα της διατήρησης και επανεγκατάστασης πληθυσμών του γνήσιου φασιανού. Οι πληθυσμοί του ελληνικού κολχικου φασιανού είχαν ευρεία κατανομή σε παραποτάμιες και παραλίμνιες περιοχές και έφταναν μέχρι τη Στερεά Ελλάδα τον 19ο αιώνα.. Από ότι μας πληροφόρησε ο Δρ Carden η World Pheasant Association έστειλε σχετική επιστολή προσφατα  στο ΥΠΕΚΑ επισημαίνοντας τη σημασία του πληθυσμού στο Δέλτα Νέστου για όλη την Ευρώπη και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Δυστυχώς καμία απάντηση δεν έχει υπάρξει ακόμα εκ μέρους του Υπουργείου..

Αποδεικνύεται έτσι για ακόμα μια φορά και επίσημα  ότι: α) η πολιτεία στερείται οράματος και εθνικού σχεδίου για την προστασία του φυσικού πλούτου  της χώρας μας, ακόμα και γι αυτό το  το μοναδικό γηγενή πληθυσμό του άγριου κολχικού φασιανού που αποτελεί μέρος της φυσικής κληρονομιάς  όλων των Ελλήνων β) οι Κυνηγητικές οργανώσεις έρχονται  να υποκαταστήσουν την επίσημη πολιτεία  χρηματοδοτώντας ακόμα μια σπουδαία πολυετή προσπάθεια που ευχόμαστε και ελπίζουμε στο τέλος να αποφέρει καρπούς.

Υ.Γ. Σύντομα θα δημοσιοποιηθεί και η συνέντευξη που ευγενικά παραχώρησε ο κος  Carden σε στελέχη της ΚΟΜΑΘ για θέματα που άπτονται της προστασίας των Ορνιθόμορφων και που αναμένουμε με ιδιαίτερη χαρά.

Στις δυο φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να διακρίνεται τις διαφορές μεταξύ του άγριου κολχικού φασιανού και του υβριδισμένου κολοχικού φασιανού.

Η πρώτη φωτογραφία είναι από το μοναδικό άγριο πληθυσμό κολχικού φασιανού στην Ελλάδα.

Η δεύτερη φωτογραφία είναι υβριδισμένος κολχικός φασιανός.

iHunt.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ