Περιεργο περιστατικο λαθροθηριας(;)

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφήΑποστολή με emailΑποστολή με email

Με δελτίο τύπου η Ε' Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου μας κάνει γνωστό ένα περίεργο περιστατικό που έλαβε χώρα στον βάλτο της Ροδιάς στον Αμβρακικό κόλπο. Πιο συγκεκριμένα :

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2013, μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία του συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού με τον Αντιπρόεδρο της  Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου και καταγγελία για λαθροθηρία στην περιοχή «Πλατανάκι» του βάλτου της Ροδιάς, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής θηροφυλακής που περιπολούσε στην περιοχή, αποτελούμενο από τρία τζιπ,  μετέβηκε άμεσα στο σημείο (ώρα 09:20).

Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα στο σημείο έφτασαν και οι αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες.

Δεν διαπιστώθηκε καμία παράβαση παρόλο που οι δυνάμεις της θηροφυλακής παρέμειναν στη συγκεκριμένη περιοχή για αρκετές ώρες. Επίσης πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι δεν διαπιστώθηκε κάποια ύποπτη κίνηση μηχανοκίνητου μέσου εντός της Λιμνοθάλασσας.

Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού που κατήγγειλαν το γεγονός (σύμφωνα πάντα με το έγγραφο του Φορέα Δια/σης Υγροτόπων Αμβρακικού) ενημέρωσαν για το περιστατικό λαθροθηρίας στις 08:45 π.μ. ενώ η Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου ενημερώθηκε μέσω του Αντιπροέδρου της στις 09:15 π.μ. περίπου (καθυστέρηση 30 λεπτών) ενώ τα γραφεία της Ομοσπονδίας λειτουργούν από τις 07:30π.μ.  καθημερινά.

Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι οι εν λόγω φύλακες και γενικά ο Φορέας Διαχείρισης  Υγροτόπων Αμβρακικού παρόλο που διαθέτουν τα απαραίτητα πλωτά μέσα και είναι άριστοι γνώστες του ανάγλυφου της περιοχής δεν έκαναν οποιαδήποτε κίνηση για να αποτρέψουν τους υποτιθέμενους λαθροθήρες τουλάχιστον μέχρι να καταφθάσει στο σημείο η δύναμη της θηροφυλακής. Δηλαδή το ενδιαφέρον τους για την προστασία του οικοσυστήματος από τους ασυνείδητους οπλοφόρους εξαντλείται με τη σύνταξη ενός εγγράφου στο οποίο απλώς  καταγγέλλουν υποτιθέμενα περιστατικά λαθροθηρίας;  

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:

Η πρόσφατη απόφαση με την οποία έχει αρθεί η καθολική απαγόρευση της άσκησης θήρας και παρέχει τη δυνατότητα άσκησης της δραστηριότητας σε επτά καθορισμένες ζώνες του Αμβρακικού, αποτελεί για το σύνολο της κυνηγετικής οικογένειας, το μεγαλύτερο στοίχημα και ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη ευθύνη, που αναλαμβάνει έναντι των οργάνων της συντεταγμένης Πολιτείας, έναντι του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπικού οικοσυστήματος.

Από την πρώτη στιγμή και κυριολεκτώντας, από την πρώτη ημέρα έναρξης της θήρας, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, σε απόλυτη και αγαστή συνεργασία, με τις Δασικές Υπηρεσίες, την Ελληνική Αστυνομία και με τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απέδειξε, ότι η ανάληψη της ευθύνης γίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια.
Η επ’ αυτοφώρω σύλληψη λαθροθήρων, ατόμων, που ουδεμία σχέση με την κυνηγετική οικογένεια έχουν, επιβεβαίωσε και τη σημασία της θηροφύλαξης, όπως επισημαίναμε χρόνια, αλλά και την αποφασιστικότητα να βάλουμε τέλος σε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο. Οι έλεγχοι και οι περιπολίες ασκούνται καθημερινά και σε 24ωρη βάση και αυτό μπορούν να το βεβαιώσουν όλοι όσοι βρίσκονται στην περιοχή.

Παρόλα αυτά, τις τελευταίες ημέρες, διαπιστώνουμε – όχι με έκπληξη πάντως – μία αλληλουχία κατευθυνόμενων επίσημων και ανεπίσημων καταγγελιών και δημοσιευμάτων προς κάθε κατεύθυνση από τις γνωστές και μη εξαιρετέες περιβαλλοντικές οργανώσεις και από διάφορους φορείς, με προφανή και αποκλειστικό στόχο να δυσφημήσουν την κυνηγετική οικογένεια και να δημιουργήσουν τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες εναντίον της άσκησης της δραστηριότητας της θήρας. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους κυρίους που εκπροσωπούν τις οργανώσεις αυτές και εκδίδουν ανακοινώσεις διατυπώνοντας αστείες και αστήριχτες θεωρίες προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την παντελή έλλειψη από μέρους τους επιστημονικά αποδεδειγμένων επιχειρημάτων ότι, η θήρα δεν απαγορεύεται από καμία Ελληνική (Ν. 3937/2011) και Ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς και ότι η άσκηση της δραστηριότητας της θήρας στον Αμβρακικό δεν ορίστηκε ανεξέλεγκτα - όπως πολύ άστοχα επισημαίνουν - αλλά λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν την ορθότητα της απόφασης του ΥΠΕΚΑ. Για τα υπόλοιπα που αναφέρονται στην ανακοίνωσή τους έχουμε απαντήσει με επιχειρήματα πολλάκις και θεωρούμε ανάξιο λόγου να επανέλθουμε εκ νέου. Είμαστε όμως στη διάθεσή τους να τους ενημερώσουμε σχετικά όποτε μας το ζητήσουν.     

Επειδή η σκοπιμότητα των καταγγελιών είναι προφανής, προειδοποιούμε και ξεκαθαρίζουμε, ότι εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, θα εξαντλήσουμε κάθε ένδικο μέσο, για να προστατεύσουμε την κυνηγετική οικογένεια, αλλά και τη δραστηριότητα του κυνηγίου, από τη συκοφαντική δυσφήμηση.

Σε πρακτικό επίπεδο όμως οφείλουμε, να υπενθυμίσουμε προς κάθε αρμόδιο φορέα και ειδικά προς τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, ότι η επί 24ώρου παρουσία μας στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου  όπως έχουμε δεσμευτεί και η αγαστή συνεργασία αποτελούν την εγγύηση για την πάταξη των φαινομένων λαθροθηρίας στο ελάχιστο δυνατό.

Περιστατικά όμως, υπαρκτά ή μη, στα οποία ενημερώνεται η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, με χαρακτηριστική – και θέλουμε να πιστεύουμε, όχι σκόπιμη – καθυστέρηση, είναι αυτονόητο, ότι δε μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ίδια αποτελεσματικότητα.

Κλείνοντας, θα επιθυμούσαμε να υπενθυμίσουμε, πως η διαφύλαξη της δραστηριότητας της θήρας είναι απολύτως συμβατή, με τη διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος.
Αποτελεί δε, κορυφαία προτεραιότητα, μείζονος σημασίας για το σύνολο της κυνηγετικής οικογένειας, που έχει αναλάβει το πλήρες φορτίο αυτής της ευθύνης.

 

About the Author
Εικόνα admin

admin

Facebook Comments Box