Αρχική » Grid with Sidebar » Που τουφεκαμε τα αγριογουρουνα

Που τουφεκαμε τα αγριογουρουνα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

 

Πολλοί κυνηγοί παίρνουν τα βουνά κάθε χρόνο για να κυνηγήσουν αγριογούρουνα. Παραδοσιακό το κυνήγι του αγριόχοιρου, με πολλούς έμπειρους κυνηγούς σε όλη την Ελλάδα να κατέχουν καλά αυτή την κυνηγετική τέχνη. Γιατί σίγουρα περί τέχνης πρόκειται . Υπάρχουν όμως και πολλοί κυνηγοί που είτε είναι νέοι σε αυτό το είδος κυνηγιού ή παίρνουν μέρος σε κυνήγι αγριογούρουνου περιστασιακά. Οι περισσότεροι λοιπόν από αυτούς δεν ξέρουν σε ποιο σημείο πρέπει να τουφεκίσουν το αγριογούρουνο για να  έχει ακαριαίο θάνατο. Πού είναι τα ζωτικά όργανα του; 

 

Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό.

 

Ρίξτε μια ματιά στην εικόνα αυτού του γουρουνιού. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι πνευμόνια του αγριογούρουνου είναι αρκετά μπροστά σε σχέση με άλλα θηλαστικά. Μια τουφεκιά στα πνευμόνια του αγριογούρουνου είναι αρκετή για να καταβάλει αμέσως και το πιο δυνατό καπρί. 

 

Καλά Βόλια

 

Στην ιδανική περίπτωση, ένας πυροβολισμός σε γουρούνι θα  πρέπει να γίνει  στην περιοχή των ώμων, και πιο κάτω είναι προτιμότερη. Απλά να είστε προσεκτικοί να μην στοχεύσετε τόσο χαμηλά ώστε να πυροβολήσετε κάτω από το ζώο. Εάν το ζώο τρέχει προς ή μακριά από σας, θα πρέπει να πυροβολήσετε  έτσι ώστε η σφαίρα να καταλήξει στα ζωτικά όργανα ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Φυσικά, αυτό απαιτεί μια σφαίρα που θα διεισδύσει καλά.

 

Πολύ συζήτηση έχει γίνει για το αν πρέπει να πυροβολούμε τα γουρούνια στο κεφάλι, και αυτό μπορεί σίγουρα να είναι θανατηφόρο, αρκεί να χτυπήσει τον εγκέφαλο. Σημειώστε όμως ότι ο εγκέφαλος ενός γουρουνιού είναι ένας μικρός στόχος, και είναι καλά προστατευμένος  από το παχύ κρανίο του. Εδώ και πάλι, ένα σκληρό φυσίγγι με καλή διείσδυση είναι το κλειδί.

 

Ρίξτε το κάτω

 

Ένας σπασμένος ώμος θα ρίξει  ένα γουρούνι κάτω επί τόπου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ για μία γρήγορη επαναληπτική βολή, εάν είναι απαραίτητη. Στην ιδανική περίπτωση, δεν θέλετε να πρέπει να ακολουθήσετε τα ίχνη του ζώου – θέλετε να το σκοτώσετε γρήγορα και αποτελεσματικά, και στην περίπτωση ενός μεγάλου κάπρου, σίγουρα δε θέλετε να τρέχει μετά καταπάνω σας  με αυτούς τους απαίσιους,  κοφτερούς κυνόδοντες

 

Όσον αφορά στο πόσοι πυροβολισμοί είναι αρκετοί, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, κατά τη γνώμη μου. Δεν μπορείς να σκοτώσεις παραπάνω ένα ήδη νεκρό θήραμα. Με το κατάλληλο φυσίγγι μια τουφεκιά μπορεί να είναι αρκετή για να καταβάλλει και τον μεγαλύτερο κάπρο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Μπορεί όμως και οι τρεις τουφεκιές να μην είναι αρκετές.  Όποιο όπλο κι αν επιλέξετε , η επιλογή των φυσιγγιών είναι εξίσου σημαντική.

 

Επιλογή Φυσιγγιών

 

Οι επιλογές για τα φυσίγγια δεν είναι πολλές. Ή δράμια ή μονόβολα. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε φυσίγγια ανάλογα με την περιοχή που θέλουμε να κυνηγήσουμε. Δηλαδή εάν κυνηγάμε σε πολύ “κλειστά” μέρη στα οποία οι τουφεκιές μας δεν θα είναι πάνω από 15-20 μέτρα καλό είναι να χρησιμοποιούμε δράμια. Εάν κυνηγάμε σε ανοικτά μέρη τα μονόβολα είναι ιδανικά ή και ένας συνδυασμός μονόβολων με δράμια. Πριν αρχίσει το κυνήγι συμβουλευτείτε τους έμπειρους κυνηγούς .Σίγουρα θα σας βοηθήσουν.

 

Το να “πέσει” ένα αγριογούρουνο δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Ειδικά όταν το κυνηγάμε με λειόκαννο και όχι με ραβδωτό είναι ακόμη πιο δύκολο. Οι χόνδροι που έχει εξωτερικά καθιστούν την καταβολή του ακόμη πιο δύσκολη.

 

Συμπέρασμα

 

Έτσι, ποια είναι το τελικό συμπέρασμα; Κυρίως, πρέπει να τουφεκίσετε  το αγριογούρουνο  στο σωστό μέρος. Αν το γουρούνι είναι κοντά και όχι πολύ ζορισμένο από τα σκυλιά  και έχετε μια σταθερή απόσταση, μπορείτε να πάτε για έναν πυροβολισμό στον εγκέφαλο, με στόχο προς το πίσω μέρος του κεφαλιού … αλλά η βολή στον ώμο είναι η καλύτερη για να είστε σίγουροι ότι θα το πετύχετε..

 

Αν κυνηγάτε από μια υπερυψωμένη θέση (στην κορυφή ενός ρέματος), η βολή ανάμεσα  στους ώμους μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Πάντα να θυμάστε που είναι τα  ζωτικά όργανα – μεταξύ αυτών των ώμων – και να στοχεύετε αναλόγως. Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα φυσίγγια, ανάλογα με την περίσταση και σημαδέψτε καλά. Και απολαύστε τα συκώτια με το τσίπουρο, όταν το κυνήγι τελειώσει!

 

του Νίκου Παππού για το ihunt.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ