Πρεπει ολοι να στηριξουμε το εργο της Θηροφυλακης…

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφήΑποστολή με emailΑποστολή με email

 

Ο πρόεδρος της Ε' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου χαρακτηρίζει αστήρικτη την κριτική προς το σώμα και απορρίπτει την πρόταση Βαγγ. Λύτρα για εθελοντές θηροφύλακες...

 

• Με ανταλλαγή… πυρών ανάμεσα στους τοπικούς φορείς που εκπροσωπούν τους κυνηγούς, αφορμή για τις οποίες είναι η Θηροφυλακή και το έργο της, συνοδεύτηκε η φετινή επίσημη έναρξη της κυνηγετικής περιόδου.
Την αντιπαράθεση πυροδότησε ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων Βαγγέλης Λύτρας, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του πρότεινε την ίδρυση σώματος θηροφυλακής που να απαρτίζεται από εθελοντές κυνηγούς, αμφισβητώντας ουσιαστικά το έργο των ανδρών της επίσημης Θηροφυλακής, η οποία υπάγεται στην Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου.
Χθες η Ομοσπονδία έδωσε την δική της κατηγορηματική απάντηση, υπερασπιζόμενη την προσφορά των θηροφυλάκων της, ενώ ο Πρόεδρός της Παναγιώτης Σκαμαντζούρας μιλώντας στον «Π.Λ.», απηύθυνε προς τους κυνηγούς της Ηπείρου και τους συλλόγους τους κάλεσμα συνεργασίας και ζήτησε την στήριξη του έργου της Θηροφυλακής, ώστε η νέα κυνηγετική περίοδος να κυλήσει ομαλά και να εκλείψουν εντελώς τα περιστατικά λαθροθηρίας.

 

«Δεν μας χωρίζει τίποτα…»

«Κάθε κυνηγός ή κυνηγετικός σύλλογος έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του ελεύθερα, αρκεί όμως αυτή να στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία», τόνισε με νόημα ο κ. Σκαμαντζούρας, κληθείς χθες να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων και πρόσθεσε: «Δέχομαι τις καλοπροαίρετες κρίσεις, δέχομαι τις συμβουλές, θέλω όμως συνεργασία, αφού όλοι μας έχουμε κοινό σκοπό και δεν μας χωρίζει τίποτα»!

 

Η Θηροφυλακή προσφέρει
 

Ο Πρόεδρος της Ε’ Κ.Ο.Η. υπερασπίστηκε το έργο της Θηροφυλακής Ηπείρου, η οποία αριθμεί 25 άνδρες και έχει στη διάθεσή της 30 τζιπ. Όπως ανέφερε, μέσα στον τελευταίο χρόνο έγιναν από αυτήν 4.500 έλεγχοι και υποβλήθηκαν 115 μηνύσεις για εναντίον λαθροκυνηγών. Αριθμοί που αποδεικνύουν ότι, παρά τις οικονομικές και λοιπές δυσκολίες, παράγεται σημαντικό έργο. «Δεν θέλουμε να αντιπαρατεθούμε με κανέναν, αλλά όλοι μας πρέπει να στηρίξουμε το έργο της Θηροφυλακής, το οποίο συμφωνούμε ότι υπάρχει περιθώριο να βελτιωθεί, ώστε αυτή να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκαμαντζούρας, προσθέτοντας με έμφαση ότι «θηροφυλακή δε γίνεται με ράβδο ή πέλεκυ, αλλά με την πιστή εφαρμογή του Νόμου»!

 

Περί των εθελοντών
 

Όσον αφορά την πρόταση για την σύσταση σώματος εθελοντών θηροφυλάκων, ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας αμφισβήτησε ευθέως την αποτελεσματικότητά της, αφού, όπως είπε, πώς θα μπορέσει ένας εθελοντής να αναλάβει, για παράδειγμα, τα ανακριτικά καθήκοντα που έχει ένας επίσημος θηροφύλακας ή πώς θα φερθεί αντικειμενικά απέναντι σε συναδέλφους του κυνηγούς που συμπαθεί ή το αντίθετο!

 

Ανακοίνωση της Ε’ Κ.Ο.Η.
 

Πιο αιχμηρά πάντως σχολιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Βαγγ. Λύτρα η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «αστήρικτη επιχειρηματολογία» όσον αφορά το έργο της Θηροφυλακής και σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «θέλουμε να πιστεύουμε, ότι ακόμη και οι ελάχιστοι αμφισβητίες του έργου της Θηροφυλακής, θα κατανοήσουν επιτέλους, ότι δεν αρμόζει στον κυνηγετικό κόσμο, η υποκρισία, η γκρίνια και η μιζέρια. Το κυνήγι για τις χιλιάδες των κυνηγών στη χώρα και στην περιοχή ευθύνης της Ε’ ΚΟΗ είναι χαρά, διασκέδαση, επαφή με τη φύση και δεν είναι επάγγελμα, ούτε και προσδοκά κανείς, οικονομικά οφέλη από αυτό».

Το Εκτροφείο πέρδικας (http://www.ihunt.gr/content/εκτροφειο-ορεινης-περδικας-στην-ηπειροvideo)
 

Η Ομοσπονδία κάνει αναφορά και στο Εκτροφείο της ορεινής πέρδικας στα Πράμαντα, που αποτελεί, όπως τονίζει, το μεγάλο στοίχημα για όλους τους κυνηγούς, σημειώνοντας πως αυτό «λειτουργεί με τους καλύτερους όρους και τις προϋποθέσεις, αξιοποιώντας στο έπακρον και την εμπειρία όσων μάς έχουν βοηθήσει από την αρχή, αλλά και το αμέριστο ενδιαφέρον, τη διάθεση και την προσφορά των συναδέλφων κυνηγών από την περιοχή».
 

Χαρακτηρίζει δε ως ανεύθυνες και επιεικώς επικίνδυνες κάποιες απόψεις, που διατυπώνονται, ότι δήθεν για την ενίσχυση του εκτροφείου, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες αυγά από τα ηπειρωτικά βουνά, κάνοντας γνωστό ότι «τα αυγά και οι γεννήτορες του Εκτροφείου μας προέρχονται από το πιστοποιημένο Κρατικό εκτροφείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δασαρχείου Καρπενησίου και τη φροντίδα της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος».

 

Πηγή : Πρωινός Λόγος

About the Author
Εικόνα admin

admin

Facebook Comments Box