Αρχική » Grid with Sidebar » Στη Μεκκα του βαλτοκυνηγιου

Στη Μεκκα του βαλτοκυνηγιου

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF
 
Το Δέλτα του Εβρου αποτελεί το σύμβολο του κυνηγιού υδροβίων στη χώρα μας. Είναι ένας από τους εναπομείναντες υγροβιότοπους όπου επιτρέπεται το κυνήγι των υδροβίων και αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς τη γεωγραφική του θέση.Τη χρονιά που μας πέρασε το Δέλτα του Εβρου βρέθηκε στην επικαιρότητα μετά την απόφαση του εισαγγελέα για κατεδάφιση των καλυβών που διατηρούν οι κυνηγοί και οι ψαράδες. Τελικά δόθηκε μια παράταση δύο ετών στην εκτέλεση της απόφασης που όμως δεν δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα… Αυτοί που έχουν κυνηγήσει στο Δέλτα θεωρούν ότι πρόκειται για φανταστική εμπειρία και αυτοί που δεν έχουν κυνηγήσει, ανεξάρτητα εάν τους αρέσει το κυνήγι των υδροβίων, επιθυμούν να αποκτήσουν μια τέτοια εμπειρία.
 
 
Υπάρχουν κυνηγοί που μαζεύουν χρήματα όλη τη χρονιά για να έρθουν να κυνηγήσουν μια εβδομάδα στο Δέλτα του Εβρου.
 
Σε αυτήν την κατηγορία των κυνηγών ανήκω και εγώ, σε αυτούς δηλαδή που θεωρούν επιβεβλημένη μια κυνηγετική εξόρμηση στο Δέλτα του Εβρου. Πριν λοιπόν ετοιμάσω τις βαλίτσες μου θεώρησα καλό να «ανακρίνω» έναν άνθρωπο που είναι από τους κορυφαίους κυνηγούς υδροβίων στην περιοχή. Είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας www.must-hunt.gr, Απόστολος Μποσταντζής.
 
Ερ.: Απόστολε, είσαι ένας από τους ιδιοκτήτες καλύβας στο Δέλτα του Εβρου. Πώς απέκτησες αυτήν την καλύβα; Μπορεί ο καθένας να αποκτήσει μια καλύβα;
 
Απ.: «Η καλύβα είναι κληρονομιά που απέκτησα από τον πατέρα μου και αυτός από τον παππού μου. Δεν μπορεί ο καθένας να χτίσει μια καλύβα. Οι καλύβες αυτές, που δεν είναι βίλες όπως μερικοί ισχυρίζονται, εξυπηρετούν τις ανάγκες των κυνηγών και των ψαράδων της περιοχής».
 
 
Ερ.: Πόσα άτομα μπορούν να φιλοξενηθούν στην καλύβα;
Απ.: «Στην καλύβα μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 6 άτομα. Υπάρχει μια μικρή κουζίνα για να μπορούμε να ετοιμάζουμε το φαγητό και μια ξυλόσομπα για να μην ξεπαγιάζουμε».
 
 
Ερ.: Τι ακριβώς περιλαμβάνει μια κυνηγετική ημέρα στο Δέλτα;
Απ.: «Περιλαμβάνει πρωινό και απογευματινό καρτέρι. Αν βοηθήσει ο καιρός μπορεί το κυνήγι να γίνει ολοήμερο».
 
Ερ.: Το Δέλτα του Εβρου θεωρείται η «Μέκκα» του κυνηγιού υδροβίων. Ποιο είναι το προφίλ του Ελληνα κυνηγού που έρχεται για κυνήγι;
Απ.: «Υπάρχουν αυτοί που είναι πολύ φανατικοί κυνηγοί υδροβίων και έρχονται κάθε χρόνο, πολλές φορές κάνουν παραπάνω από μια επίσκεψη, και κοιτούν καθημερινά τον καιρό περιμένοντας την εποχή που αυτοί θεωρούν κατάλληλη για να κάνουν ένα πετυχημένο κυνήγι. Ερχονται κυνηγοί από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό και μη νομίσετε ότι όσοι έρχονται είναι αυτοί που έχουν οικονομική άνεση. Υπάρχουν κυνηγοί που μαζεύουν χρήματα όλη τη χρονιά για να έρθουν να κυνηγήσουν μια εβδομάδα στο Δέλτα. Υπάρχουν όμως και οι κυνηγοί που θέλουν να αποκτήσουν μια εμπειρία από ένα κυνήγι στο Δέλτα του Εβρου. Αυτοί συνήθως είναι κυνηγοί που κυνηγούν περιστασιακά υδρόβια. Πολλοί από αυτούς μαγεύονται με το που πατούν το πόδι τους στην περιοχή και γίνονται φανατικοί κυνηγοί υδροβίων ενώ άλλοι πάλι δεν αντέχουν τις δυσκολίες ενός τέτοιου κυνηγιού».
 
 
Οι πάπιες καταμετρήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλούς αριθμούς, με πολυπληθέστερο είδος τις Πρασινοκέφαλες που έφτασαν τις 40.000.  
 
Ερ.: Πόσο δύσκολο είναι ένα κυνήγι στο Δέλτα του Εβρου;
Απ.: «Το κυνήγι στο Δέλτα είναι πολύ δύσκολο και ο μεγάλος βαθμός της δυσκολίας οφείλεται στις άσχημες καιρικές συνθήκες. Μόνο όποιος έχει κυνηγήσει στο Δέλτα μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει να είσαι καρτέρι μέσα στο νερό με θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν και τον αέρα να χτυπάει στο πρόσωπο.
Χρειάζεται να είναι κανείς προετοιμασμένος κατάλληλα να κυνηγήσει σε τέτοιες συνθήκες γιατί μόνο με τέτοιο καιρό θα καταφέρει ναβρει και αρκετά πουλιά».
 
Ερ.: Τι εξοπλισμό πρέπει να έχει κάποιος που επιθυμεί να κυνηγήσει στο Δέλτα του Εβρου;
 
 
«Το Δέλτα του Εβρου αποτελεί έναν εξαιρετικό βιότοπο, είναι το μοναδικό δέλτα σε όλη τη χώρα που μπορεί κάποιος να κυνηγήσει μέσα σε αυτό».
 
Απ.: «Οπωσδήποτε χρειάζεται να έχει μπότες στήθους, κάτι που δεν έχουν οι κυνηγοί που έρχονται για πρώτη φορά και πιστεύουν ότι μπορούν να κυνηγήσουν με τις απλές μπότες, ισοθερμικό παντελόνι και φανελάκι, μπλούζες φλις, αδιάβροχο μπουφάν, σκούφο, γάντια και ό,τι άλλο θεωρούν ότι θα τους βοηθήσεις στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που μπορεί να συναντήσουν σε ένα κυνήγι στο Δέλτα».
 
Ερ.: Ποια είναι τα αγαπημένα θηράματα των κυνηγών και ποια είναι τα υδρόβια που θηρεύονται περισσότερο;
Απ.: «Ολοι θέλουν να χτυπήσουν χήνες και πρασινοκέφαλα. Ομως τα περισσότερα θηράματα που θηρεύονται είναι σαρσέλια-κοκκινοκέφαλα και ψαλίδια».
 
Ερ.: Πόσο εύκολο είναι να ξεχωρίσει ένας κυνηγός τα υδρόβια όταν πετούν και η ορατότητα είναι περιορισμένη;
Απ.: «Είναι πολύ δύσκολο, ειδικά για τους πρωτάρηδες, και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην τουφεκιστούν είδη που απαγορεύονται. Γι΄ αυτό πάντα κοντά σε έναν άπειρο κυνηγό προσπαθούμε να βάζουμε έναν έμπειρο κυνηγό ώστε να τον βοηθάει».
 
Ερ.: Ποιες είναι οι ιδανικές καιρικές συνθήκες για ένα επιτυχημένο κυνήγι;
Απ.: «Αέρας και χιόνι. Αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες που θα σπρώξουν τα πουλιά προς τα καρτέρια».
 
Ερ.: Πώς είναι η φετινή χρονιά από υδρόβια; Ποια είδη έχουν εμφανιστεί σε μεγαλύτερους αριθμούς;
Απ.: «Η φετινή κυνηγετική χρονιά είναι μια από τις καλύτερες των τελευταίων ετών και οι πάπιες καταμετρήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλούς αριθμούς, με πολυπληθέστερο είδος τις Πρασινοκέφαλες που έφτασαν τις 40.000 (πιθανότατα ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί κατά το μήνα Δεκέμβρη) και ακολουθούν τα Κιρκίρια με 35.000 ατ. και τα Σφυριχτάρια με 10.000.Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί από πάπιες συγκεντρώνονται πλέον στην ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας “Δράνα»”, κυρίως στις πλημμυρισμένες εκτάσεις στα νότια, ενώ σημαντικοί είναι και οι πληθυσμοί στη λιμνοθάλασσα “Παλούκια” και κυρίως στις πλημμυρισμένες εκτάσεις περιμετρικά αυτής».
 
Ερ.: Είναι αλήθεια ότι ο Γενάρης είναι ο καλύτερος μήνας για κυνήγι υδροβίων στο Δέλτα;
Απ.: «Ναι, γιατί επικρατούν οι ιδανικές συνθήκες που αναφέραμε για να κυνηγήσει κάποιος στο Δέλτα του Εβρου».
 
Ερ.: Σε τι διαφέρει ένα κυνήγι υδροβίων στο Δέλτα του Εβρου από ένα κυνήγι σε έναν άλλο υγρότοπο της χώρας μας;
Απ.: «Πέρα από το γεγονός ότι το Δέλτα του Εβρου αποτελεί έναν εξαιρετικό βιότοπο, το μεγάλος μήκος και πλάτος που έχει του δίνει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερα πουλιά από οποιονδήποτε άλλον υγροβιότοπο στη χώρα. Επιπλέον είναι το μοναδικό δέλτα σε όλη τη χώρα που μπορεί κάποιος να κυνηγήσει μέσα σε αυτό και όχι απέξω».
 
*Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Αποστόλη στο 6986730404.
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΠΟΣΤΑΝΤΖΗΣ
 
 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ