Δεν ψηφίστηκε η πρόταση για συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων

Καταψηφίστηκε στη χθεσινή ψηφοφορία για την αναθεώρηση του συντάγματος η πρόταση 53 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την προσθήκη ενός άρθρου 24Α προς την κατεύθυνση προστασίας της άγριας ζωής, της ευζωίας όλων των ζωικών ειδών και ιδίως καθιέρωσης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, φύλαξης, μεταφοράς και εισαγωγής τους .
 
Την πρόταση αυτή υπερψήφισαν 92 βουλευτές, την καταψήφισαν 130 βουλευτές ενώ 40 δήλωσαν παρών. 
 
Αξίζει να σημειωθεί το τι είπε στην ομιλία του στη βουλή ο Υφ. ΠΕΝ, κ. Γ. Δημαράς στη συζήτηση την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου : "Για το άρθρ.24 "προτείνεται από την Επιτροπή, κατά πλειοψηφία, η προσθήκη ενός άρθρου 24Α προς την κατεύθυνση προστασίας της άγριας ζωής, της ευζωίας όλων των ζωικών ειδών και ιδίως καθιέρωσης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, φύλαξης, μεταφοράς και εισαγωγής τους". Ως πρόταση είναι καλή και συμφωνώ, όχι όμως με αναθεώρηση του άρθρ.24. Εμείς οι Οικολόγοι έχουμε γνωρίσει τις προηγούμενες προσπάθειές αλλαγής του άρθρου 24 και δεν εμπιστευόμαστε ότι η αναθεώρηση θα σταματήσει στην προστασία και τα δικαιώματα των ζώων. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εάν ψηφιστεί να γίνει αναθεώρηση του άρθρου να ανοίξει η όρεξη για άλλες αλλαγές και να ξεχαστεί η προστασία των ζώων. Επειδή θέλουμε να προβλέπεται η προστασία των ζώων προτείνουμε, η προσθήκη αυτή να μπει στο άρθρο 25. Εξάλλου, η παράγραφος αυτή αναφέρεται στα δικαιώματα των ζώων, των οποίων το μεγάλο μέρος, η διαβίωση εξαρτάται από τον άνθρωπο, ο οποίος τα έχει εντάξει στην ζωή του και ικανοποιεί δικούς του σκοπούς, όπως είναι τα παραγωγικά ζώα ή τα ζώα συντροφιάς." Στην ουσία ο κ. Δημαράς "άδειασε" τους 53 βουλευτές του Σύριζα που ζήτησαν την συγκεκριμένη αλλαγή στο άρθρο 24 του Συντάγματος. 
 
Όμως άμεση ήταν η κινητοποίηση της ΚΣΕ και των Κυνηγετικών Οργανώσεων αμέσως μόλις το iHunt.gr, πρώτο δημοσιοποίησε την πρόταση για την υιοθέτηση διάταξης για την προστασία των ζώων. Ο Πρόεδρος της ΚΣΕ κ. Γιώργος Αραμπατζής και ο Πρόεδρος της Δ' ΚΟΣΕ κ. Νίκος Σταθόπουλος άρχισαν ένα αγώνα δρόμου ώστε να προλάβουν να ενημερώσουν τις κοινοβουλευτικές παρατάξεις για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερψήψιση μια τέτοιας πρότασης όχι μόνο για την κυνηγετική δραστηριότητα αλλά και γενικότερα για το περιβάλλον αφού πλέον η θήρα είναι και με νόμο εργαλείο διαχείρισης της φύσης. Τελικά, κρίνοντας εκ' του αποτελέσματος οι προσπάθειές τους στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία αφού την εν λόγω πρόταση δεν ψήφισαν ούτε όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο συνεχής και ανιδιοτελής αγώνας των "καρεκλοκένταυρων" των κυνηγετικών οργανώσεων για μια ακόμη φορά  προστάτευσε την κυνηγετική δραστηριότητα από να μπει σε  μεγάλες περιπέτειες. 
 
Αλήθεια που ήταν οι άλλοι "σωτήρες"  του κυνηγιού;
 
Αναλογιστείτε μόνο τι θα σήμαινε για τους 'Έλληνες κυνηγούς αν στο Σύνταγμά μας έμπαινε μια τέτοια παράγραφος.
 
Δεν θέλω καν να το σκέφτομαι…….
 
Κώστας Λουρής για το iHunt.gr
 
About the Author
Εικόνα admin

admin